Chapati, een Tanzaniaanse lekkernij (recept)

Oost Afrikaanse chapati zijn heerlijke platte broodjes/pannekoekjes die in Tanzania worden gegeten. Chapati kan eenvoudig gecombineerd worden met allerlei maaltijden of dit nou zoet is of hartig. Hierdoor is het een erg veelzijdig product. Maar hoe maak je die chapati nou precies?

Eerst even iets over de achtergrond van de chapati

De chapati is ongezuurd flatbread en vindt de oorsprong in India. Toch zijn er ook een hoop theorieën over dat het uit Oost-Afrika komt. Het is hoe dan ook een heel populair flatbread, in zowel Afrika als in landen als Sri Lanka & Pakistan.

Het recept

Maar hoe maak je die chapati dan precies? Hieronder vind je een uitleg en de ingrediëntenlijst

Ingredienten:
3 cups bloem (ongeveer 390 gram)
1 theelepel zout
3 eetlepels olie
1 1/4 cups water (300 ml)

Bereiding

1. Mix in een kom de bloem, zout, & olie goed door. Voeg langzaam elke keer een beetje water bij. Zo kun je een zacht en plakkerig deeg creëren.

2. Strooi bloem op het aanrecht en leg het deeg daarop. Kneed het deeg voor ongeveer 10 tot 15 minuten totdat het zacht en elastisch is. Leg het deeg terug in een kom. Bedek de kom en laat het op een warme plek rusten voor 20 tot 30 minuten.

3. Zorg dat het aanrecht weer goed bestrooid is met bloem. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en rol elk deel in een kleine cirkel.

4. Verhit de pan. Plaats de chapati in de pan en laat het een paar seconden rustig koken.

5. Smeer de chapati in met een dunne laag olie. Zodra je bubbels ziet opkomen bovenop de chapati, draai je hem om naar de andere kant en bestrijk je hem ook met een dunne laag olie.

6. Draai de chapati nog één a twee keer om totdat je de juiste kleur hebt verkregen. Serveer de chapati warm en geniet ervan met je favoriete gerecht. Het is ook mogelijk om ‘flaked’ chapati te maken. Dit bestaat uit meerdere lagen. Voor een beginner is dit wat ingewikkelder, daarom hebben we het simpele recept gedeeld.

Op internet vind je ook veel recepten speciaal om flaked chapati te maken. Dus als je naar meer uitdaging op zoek bent, kun je daar even kijken!

Nog een paar tips

  • Je kunt alvast olie toevoegen tijdens het kneden. Zo zal de chapati sneller verkleuren tijdens het bakken. Hierdoor verlies je minder vocht.
  • Zorg dat je goed kneedt. Hierdoor wordt het deeg elastisch en soepel.
  • Je kunt water ook vervangen door melk. Hier krijg je een nog zachtere chapati van.
  • Als je de chapati bakt doe dit dan op medium tot hoge hitte. Het bakken van de chapati’s moet niet meer dan 60 seconden duren, om vochtverlies te verkomen. Bak de eerste kant 10-15 seconden en de andere kant 30-40 seconden.
  • Zorg dat je altijd een pan met anti-aanbaklaag gebruikt. De chapati blijft anders helemaal vast zitten in de pan. Zorg ook dat de pan voorverhit is.

Hopelijk heb je wat aan onze tips en uitleg. Succes met het maken van de chapati. We horen het graag als je ons recept hebt gemaakt!

Beleef de reis van uw leven!