De grote trek

De grote migratie van 1,5 miljoen gnoes

De grote trek van 1.5 miljoen gnoes op de Serengeti is een van grootste natuurverschijnselen van de aarde. Daarvoor moet je in Tanzania zijn, want daar zijn de miljoenen dieren het grootste gedeelte van het jaar te vinden. De grote migratie is een spektakel die zijn weerga niet kent. Maar liefst 1,5 miljoen gnoes verplaatsen zich in grote kuddes op zoek naar vers gras.  Wil je het denderende geweld meemaken wanneer de dieren zich in de Mara storten of wil je de jonge kalfjes geboren zien worden?

De grote trek een heel indrukwekkend spektakel

Bedenk hoe de dieren tegen de avond dicht tegen elkaar aan bescherming zoeken in veilige kuddes of hoe ze in paniek over elkaars rug heen klauteren om de overkant van de rivier te bereiken. Beeld je in dat je de leeuwen ziet en hun gebrul hoord speurend naar een verzwakte gnoe of zebra. Hyena’s die rond de kudde zwerven en de kudde opjagen. Krokodillen die in de rivier liggen te wachten totdat de gnoes gaan overstekken en dan toeslaan. Het is eigelijk niet te beschrijven hoe indrukwekkend het is. De geur, het geluid, de grond voelen trillen als de kudde voorbij denderd. Het gevecht, de struggle om veilig naar de andere kant van de Mara rivier te komen. Het is een onvergetelijk en zeer indrukwekkende beleving om de grootste migratie van dieren ter wereld mee te maken.

Plan jouw safari en laat ons weten wanneer jij kunt reizen. We passen het reisplan hier op aan zodat de kans om dit zelf te kunnen beleven zo groot mogelijk wordt.

De jaarcyclus van de grote migratie

JANUARI-MAART

Na het korte regenseizoen (november, december) zijn de vlakten in het zuidelijk deel van de Serengeti bedekt met vers groen gras. Nadat de vrouwtjes gnoes zich een maand lang te goed hebben gedaan aan het voedzame gras bereiden ze zich voor op de geboorte van hun kalveren. In een periode van drie a vier weken tussen februari en maart jongt 90 procent van de vrouwtjes (ongeveer 50.000 dieren). Een geweldig spektakel en tegelijkertijd hartverscheurend door alle roofdieren die wachten op een gemakkelijke prooi. Dit is ook een geweldige plek voor vogelliefhebbers aangezien veel vogels van Europa naar Oost-Afrika zijn getrokken.

APRIL

Na maandenlang vers gras te hebben gegeten, rennen de enorme kuddes over de Serengeti vlakten, via de Moro Kopjes in centraal Serengeti, naar het westelijk deel.

MEI – JUNI

De grote trek gaat richting het midden en westen van de Serengeti, waar de kuddes zich opmaken voor het zwaarste deel van hun reis. Mei en juni is ook de paartijd, waarin de stieren hun harems opbouwen en verdedigen tot ze volledig uitgeput zijn. De gnoes en zebra’s vormen mega-kuddes voordat ze de gevaarlijke Grumeti rivier oversteken die vol krokodillen zit.

JULI – AUGUSTUS

De sterkste dieren vervolgen hun reis richting het noorden. De Grumeti rivier hebben ze overwonnen, maar er ligt nog een grotere uitdaging in het verschiet – de Mara rivier. Afhankelijk van de regen, steken de gnoes en zebra’s de Mara rivier over tussen juni en augustus. Eerst moeten ze de krokodillen en het snel stromende water overleven en dan wachten aan de overkant van de rivier ook nog andere roofdieren. In dit jaargetijde zijn de safari’s sensationeel, indrukwekkend en dramatisch.

SEPTEMBER

Na de rivieroversteek splitsen de kuddes zich op in kleine groepen. Een deel van de groep blijft in het noordelijk deel van de Serengeti, terwijl anderen hun weg vervolgen naar Kenia’s Masai Mara. Op zoek naar vers groen gras lopen de kuddes overal. Ze steken de rivier over en weer terug, en overal waar ze heengaan komen ze roofdieren tegen.

OKTOBER – NOVEMBER

De meeste kuddes trekken rond deze tijd weer via de Serengeti terug naar het zuiden, als de regen begint te vallen. Ze moeten de zuidelijke vlakten zo snel mogelijk bereiken als het nieuwe gras de grond uitkomt. Als je kuddes gnoes wilt zien, dan kun je deze vinden in het oostelijk deel van de Serengeti en de Seronera (centraal) regio.

DECEMBER

Het feest begint. De meerderheid van de kuddes hebben de zuidelijke vlakten van de Serengeti in december bereikt en worden getrakteerd op vers sappig gras. De geboorte van de kalveren is bijna aangebroken en de roofdieren verschijnen. De migratie kent geen begin of einde, de ‘circle of life’ gaat altijd door. Het is een oneindige reis waarbij de dieren de regen volgen om in leven te blijven

Wat is de grote migratie trek of grote trek?

De grote trek van miljoenen gnoes en zebra’s is het grootste zoogdieren spektakel van de wereld. Stel je een kudde gnoes voor soms kilometers lang met twee of drie dieren naast elkaar. Elke dag lopend, grazend  dan weer rennend over de vlaktes van de Serengeti. De aantallen zijn bijna ontelbaar. Ongeveer 1,5 miljoen gnoes plus zo’n 300.000 zebra’s en nog een 300.000 Thomson gazelles en pakweg 30.000 Grant gazelles, allemaal op zoek naar vers jong gras. Omdat de aantallen zo groot zijn heb je ook heel veel roofdieren zoals bijvoorbeeld leeuwen, hyena’s, cheeta’s, luipaarden en vele andere kleinere roofdieren en aasgieren die hierop af komen.