Nationale parken

Maar liefst 16 nationale parken in Tanzania met een oppervlakte van meer dan 45.000km2 totaal bieden bescherming aan de rijke natuurlijk erfgoed van dit prachtige Afrikaanse land.

Nationale Parken

nationale parken tanzania

De 16 nationale parken van Tanzania

 

Noord-Tanzania

Arusha National Park
Hoewel dit geen groot park is dit park zeker het bezoeken waard. Het is er altijd groen en heeft de meest uiteenlopende landschappen: steppen, jungle en hooggebergten. De dieren- en plantenwereld is hier zeer veelzijdig. Bij de Momela-meren kunt u duizenden flamingo’s aantreffen. Op dit meer kunnen wij een kano-safari voor u regelen en een wandelsafari is hier ook uitermate spannend vlakbij de grote groepen buffels.

Serengeti
De Serengeti, de naam is afgeleid van de Maasai-taal (Siringet) en betekent letterlijk “Eindeloze Vlaktes”, is een streek van savannes en boslandschappen van ongeveer 30.000 km². Dit unieke landschap is het decor voor roofdieren, zoals leeuwen, cheeta’s en luipaarden, en grote kuddes olifanten en giraffes.  U kunt hier getuige zijn van de beroemde jaarlijkse migratie, de grootste en langste landmigratie ter wereld.
Lake Manyara
Dit nationale park is een groene verrassing met prachtige oude bomen, watervallen en kabbelende beekjes met helder water. Het landschap is heel afwisselend: oerwoud, open vlakten, moerassen en bossen. Met een beetje geluk treft u bomenklimmende leeuwen aan. In het park kunt u grote kuddes olifanten, buffels, giraffen, impala’s en hippo’s vinden en het meer is een waar paradijs voor de vogelliefhebber.
Ngorongoro
De Ngorongoro-krater is de grootste intakte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed. In de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden.
Tarangire
Tarangire is een bijzonder park met zijn eigen karakter en een veelheid aan wild. In het noorden zijn uitgestrekte steppes met reusachtige baobabbomen en acacia’s met de daarbij behorende enorme kuddes olifanten en buffels. Meer naar het zuiden toe verandert het landschap in goudgele glooiende heuvels en oneindige moerassen met spectaculaire uitzichten. Het park is groot en omdat hier minder toeristen komen, zult u de natuur en het wildlife echt kunnen meemaken.

 

Zuid-Tanzania / West-Tanzania / Overig

Selous
Selous is geen officieel nationaal park maar wel een van de grootste wildreservaten van de wereld en ligt in het binnenland van Zuid-Tanzania. Het reservaat beslaat een gebied van 54.600 km² en is daarmee groter dan een land als Denemarken. Velen van de typische savannedieren leven hier zoals olifanten, nijlpaarden, krokodillen en de bedreigde neushoorn en Afrikaanse wilde hond. In Selous zijn meer van deze dieren te vinden dan waar dan ook in Afrika.
Ruaha
Ruaha is het grootste nationale park van Tanzania met een geheel eigen sfeer. In dit park zijn grote aantallen wilde dieren en in verhouding weinig bezoekers. Maar liefst 12.000 olifanten hebben hier hun leefgebied. Door de schaarsheid van water biedt de Ruaha rivier altijd een prachtig schouwspel van drinkende dieren. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken met maar liefst 450 soorten.
Mahale
Als het ultieme gebied voor chimpanseesafari’s, is Mahale één van de meest afgelegen en landschappelijk adembenemende gebieden in Oost-Afrika; bergen, bossen en het kristalheldere water van Lake Tanganyika vormen tezamen een unieke Afrikaanse safaribestemming.
Katavi
Een park dat minder wordt bezocht door de afgelegen ligging. Hier treft u nog het ongerepte Afrikaanse landschap aan en ervaart u hoe Oost-Afrika er een eeuw geleden moet hebben uitgezien. Het is een goed bewaard geheim dat u nergens anders het wild zo goed kunt bekijken.
Gombe
Gombe is klein maar indrukwekkend. Een groene strook bos met steile riviervalleien, aan het Tanganyika meer is waar de beroemdste mensapen ter wereld wonen. Jane Goodall heeft tientallen jaren zich ontfermd over de chimpansees in dit gebied met haar gedragsonderzoekprogramma. Ook andere primaten als de standjutter-bavianen, roodstaartmeerkatten en colobusapen verschuilen zich in dit gebied.
Udzungwa
Udzungwa is de grootste bergketen van het Oostelijk booggebergte van Tanzania. In dit groene bosrijke gebied treft u een schat aan inheemse planten en dieren aan. Wandelaars komen hier goed aan hun trekken door een uitstekend netwerk van bospaden met kabbelende stroompjes en watervalletjes waar meer dan 400 vogelsoorten verblijven. Udzungwa is het leefgebied van de Uzungwa-franjeaap en de Sanjemangabey die nergens anders ter wereld voorkomen.
Saadani Saadani is het enige nationale park dat grenst aan de zee, de Indische Oceaan.  Deze unieke combinatie maakt het mogelijk dat de zonne-aanbidders op het strand gestoord kunnen worden door een olifant die een luie wandeling maakt op door het zand. In 2005 werd het officieel erkend als nationaal park. De stranden vormen een van de belangrijkste broedplaatsen voor schildpadden op het vasteland van Tanzania.

Reisaanvraag

Beleef de reis van uw leven!