Reiservaringen

Reiservaringen Tanzania

Lees de verhalen en belevenissen van onze gasten die met Droomreis Tanzania op reis zijn geweest

 1. Fam. Smits08-30-2021

  Een reis om nooit te vergeten…

  Wij (ouders met onze dochter van 18 en onze zoon van 16) hadden onze reis gepland voor Juli 2020, dat werd helaas juli 2021. Ook nu was het nog even tobben voor ons, want Tanzania was een oranje gebied. Toch besloten om te gaan en daar hebben we geen seconde spijt van gehad! Er moesten natuurlijk wel wat zaken geregeld worden qua testen en gezondheidsverklaringen, maar dat hadden we er graag voor over! En vanaf dat we het vliegveld afliepen hebben we geen moment meer aan corona gedacht!

  Onze reis begon in Arusha, in de hele fijne Ilburo lodge. Daar kwamen we meteen al in een warm bad terecht en dat gevoel hebben we onze hele reis gehad. Want wat zijn de mensen blij dat wij (lees toeristen) er waren, ze zijn zo vriendelijk, zo behulpzaam, zoveel verwennerij, heel bijzonder om mee te maken!

  Onze eerste dag begonnen we met een kano safari, een rustig begin van onze reis. Even wennen aan het land, de mensen, de gewoontes. Want het is wel een hele andere wereld waar je in terecht komt als Nederlander, alleen al hoe de Tanzanianen leven, de infrastructuur, de huizen.
  Op dag 2 begon het echte safari-werk, Arusha national park, met een wandelsafari. Wat een geweldige ervaring! We liepen gewoon tussen de giraffen!
  Verder zijn we naar het Tarangire national park geweest, home of the elephants. Nou met recht, we hebben er heel veel gezien! Wat een prachtige beesten zijn dat toch en wat geweldig dat we er zo dicht bij staan met de auto! Genoten!

  In lake Manyara national park is het landschap weer heel anders dan in de vorige 2 parken. Nooit gedacht dat we zoveel groen zouden zien in Tanzania! Hier hebben we een hele kudde olifanten zien rennen en horen trompetteren! ‘s Middags hebben we een mountainbike tocht gedaan door een dorpje, langs de rijstvelden en door de bananenplantage.

  We zijn bij lake Eyasi bij de Hadzabe stam op bezoek geweest, zij leven nog op de traditionele manier. Ook zijn we bij de vissers geweest die bij het meer wonen. Erg bijzonder om te zien hoe ze leven, hoe anders dat is als ons leven….
  Op de Serengeti hebben we een ballonvaart gemaakt, een verrassing van ons voor de kinderen. Wat was het mooi om over “de kopjes” te vliegen, vlak over een kudde buffels, alle dieren te zien vanuit de lucht.

  In de Ngorongoro krater zien we een neushoorn, die ontbrak nog op ons lijstje, want wat hebben we veel dieren gezien! Leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, hyena’s, zebra’s, gazelles, gnoe’s, buffels (vechtend voor ons op de weg), servals, jakhalzen, noem maar op, behalve de cheeta… dus we moeten nog een keer terug…

  We slapen in Rhotia Valley, brengen nog een bezoek aan het kindertehuis en dan is onze safarireis afgelopen… Het waren 11 fantastische, intensieve dagen, vroeg op, lange dagen hobbelen in de auto, met heel veel indrukken en een enorme berg aan prachtige herinneringen. We zijn nog een paar dagen gaan uitrusten en bijkomen op Zanzibar, in villa Hekaya. Ook dit is een pracht plek, wit strand, palmbomen, turquoise zee, wind en zon! En ook hier worden we vreselijk verwend!

  Ik kan nog wel bladzijdes doorgaan met vertellen over wat we allemaal beleefd hebben, maar dat doe ik maar niet…. We hebben een fantastische reis gemaakt! Alles was tot in de puntjes geregeld, we hoefden echt nergens aan te denken, ongekend! Hakuna matata! Alle locaties waar we overnacht hebben, waren stuk voor stuk, op hun eigen manier, uniek en dik in orde!

  Ik wil afsluiten met een hele grote dankjewel voor Fay, onze gids, en Wilma, jullie hebben van onze reis onze droomreis gemaakt! Fay was de rust zelve (pole pole), onze encyclopedie, onze rots in de branding, hij was voor ons de perfecte gids! En Wilma, jouw begeleiding en aandacht was onbetaalbaar en zeer gewaardeerd!

  Flamingo's

 2. Gerna & Reinier08-06-2021

  Een volgende reis naar Tanzania gaat er vast en zeker komen!

  Wat kunnen we schrijven over onze reis? Het is niet in woorden te vangen! Het is zelfs niet op een foto te vangen. De mensen, natuur, sfeer, klimaat, lodges, het is allemaal zo ongelooflijk mooi. Maar we gaan hier toch maar een poging wagen onze reis te omschrijven.

  Vooraf gaf corona behoorlijk wat onrust, was het best even spannend. Zo’n grote reis maken juist in deze tijd. Maar eenmaal aangekomen, waren we dat wel vergeten. Even geen dagelijks coronanieuws, maar totaal in een andere wereld. Onze eerste kennismaking met safari was het Arusha NP. Prachtig! We mochten hier een wandelsafari maken, op 10 meter afstand van de giraffe, zo gaaf! Om vervolgens nog heel wat Nationale Parken te bezoeken, ieder uniek. Het wildlife is zo bijzonder. Maar ook de prachtige zonsondergang, de dieren die je ’s nachts hoort, alle mensen bij de lodges die blij zijn om je te verwelkomen. Elke dag heerlijk vers eten. En alle kindjes aan de kant van de weg die naar je roepen en zwaaien, zo blij zijn ze om je te zien, geweldig! Onze eigen chauffeur Fay die elke dag ons voorzag van voldoende water, een lunchbox en volop informatie over de dieren, cultuur etc. En voor ons als hoogtepunt de KatiKati midden in de Serengeti, wat een ongelooflijk mooie plek, slapen in je tent te midden van de dieren.

  Na het ‘vaste’ land te hebben bezocht, zijn we naar Zanzibar gevlogen. We hadden gelijk al heimwee, wat was dit een bijzondere reis! We hebben afgesloten met een weekje ontspannen in Jambiani, een leuk ontspannen vissersdorpje met prachtige stranden!

  Zucht… terwijl we dit schrijven, voelen we weer even ‘heimwee’.

  Een volgende reis gaat er vast en zeker komen!

  Giraf

 3. Franklin & Rachael07-12-2021

  Reisperiode: 7 juni 2021 – 30 juni 2021

  Globale route: Lake Duluti, Arusha National Park, Lake Manyara National Park, Serengeti, Ngorongoro Conservation Area, West Kilimanjaro National Park, Gombe National Park, Zanzibar

  We hebben dit land, de mensen en het wildlife in ons hart gesloten!

  Ondanks het feit dat de coronacrisis vorig jaar in volle gang was hebben we besloten toentertijd om voor juni dit jaar deze reis vast te leggen. Uiteraard was het in die periode nog totaal onduidelijk of het door kon gaan. Bovendien hadden we de reis kunnen verplaatsen mochten we twijfelen i.v.m. corona. Zover kwam het gelukkig niet en ging onze reis door, waar we zo ontzettend lang naar hebben uitgekeken.

  Eén ding werd ons al snel duidelijk, we hebben de juiste keuze gemaakt. De extra stappen die we moesten ondernemen (Covid-test voor zowel de heen -als terugvlucht) namen we op de koop toe. We hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld. Bij de meeste lodges waar we verbleven werden de ‘’lokale coronamaatregelen’’ goed nageleefd, al stelde dat, zeker in vergelijking met wat we in Nederland gewend waren, niet heel veel voor. Verder hebben we de drieënhalve week die we in Tanzania hebben doorgebracht helemaal niets gemerkt van corona. De locals zijn ontzettend blij en opgelucht dat er na een loodzwaar jaar weer (in ieder geval) een handjevol toeristen komen. Want echt druk was het nog niet. Er waren een aantal plekken waar we de enige waren, al hoorden we van diverse mensen dat de boekingen gelukkig weer toenamen.

  Zowel vóór als tijdens de reis zijn we perfect geïnformeerd door Wilma, onze gids Fay en Nederlandse contactpersoon ter plekke Desiree, die ons op de eerste dag kwam bezoeken in de Ilboru Safari Lodge voor de briefing. Onze gids Fay was fantastisch, hij heeft er alles aan gedaan om er het maximale uit te halen en dat is behoorlijk goed gelukt. Iedere avond tijdens of na het dineren gingen we even zitten om de volgende dag te bespreken. Mochten we een wijziging aan willen brengen was dat geen enkel probleem, al bleef de globale route uiteraard gewoon in tact.

  De lodges en tented camps waarin we verbleven waren fantastisch. De service is perfect en het eten is van hoge kwaliteit. Van de Ilboru Safari Lodge in Arusha, tot de Serengeti Tented Camp, wat een prachtige plekken met ieder z’n eigen identiteit. Dit geldt ook voor de verschillende nationale parken die we bezocht hebben, wat een enorme diversiteit aan landschappen en dus ook aan flora en fauna.

  Overigens hadden we in de Ngorongoro Area de Tloma Lodge gereserveerd. Deze bleek gesloten maar in plaats daarvan werden we kosteloos geüpgraded naar de Ngorongoro Farm House. Als klap op de vuurpijl kregen we hier ook nog één van de mooiste kamers met een adembenemend uitzicht over de vallei. Mocht je een aantal dagen verblijven in de Serengeti, raad ik iedereen aan om de Kati Kati tented camp te bezoeken. Dé ultieme safari-ervaring in hartje Serengeti. Liggend in bed het horen van allerlei beesten, zoals gnoes en jankende hyena’s, geweldig!

  Een andere aanrader is een bezoek brengen aan een Masai-village. Wij hebben ervoor gekozen om dit net buiten de Serengeti, in de Ngorongoro Conservation Area, te doen. Deze stammen leven nog compleet volgens de traditionele wijze. Het schijnt dat naarmate je dichter bij de ‘’bewoonde wereld’’ komt, ze steeds wat moderner leven.

  Na anderhalve week was het tijd om afscheid te nemen van onze gids Fay, die een cruciaal aandeel heeft gehad in de fantastische trip door Noord-Tanzania. Volgende stop, na een dagje strand in Dar es Salaam: Gombe National Park in West-Tanzania. De ultieme plek om de chimpansees in hun natuurlijke habitat aan te treffen. En het is gelukt, na ruim 5 uur klimmen en klauteren weliswaar. Ook weer een unieke ervaring, imponerend om hen in het wild te kunnen zien! De tented lodge waar we twee nachten in verbleven was super. Wederom geweldig eten en een prachtige plek, ver weg van de bewoonde wereld.

  Na een overnachting in het mooie Kigoma Hilltop Hotel hebben we het vasteland van Tanzania vaarwel gezegd en hebben we nog een weekje ‘doorgebracht op Zanzibar, in het mooie Fun Beach Hotel. Een kleinschalig hotel met prachtige huisjes direct aan het zwembad en strand. Van massatoerisme geen sprake, het ligt aan de oostkust van Zanzibar in het vissersdorpje Jambiani, ver weg van de mensenmassa.

  Wilma, Fay en Desiree: nogmaals ontzettend bedankt voor deze prachtige, unieke ervaring. We hebben er enorm van genoten en hebben dit land, de mensen, de wildlife en alles wat het nog meer te bieden heeft, in ons hart gesloten!

  Ook Zuid-Tanzania staat nog op ons lijstje, dan weten we jullie vast weer te vinden!

  Leopard

 4. Riet & Martin04-29-2020

  We hebben ons hele wensenlijstje gezien en nog veel meer!

  Onze tweede reis naar Tanzania van 19 t/m 26 februari 2020

  Nadat we in augustus 2018 een schitterende reis hadden gemaakt in Tanzania om een crossing te zien, wat ook is gelukt inclusief de andere bijzondere dingen die we hebben gezien, begon het al snel te kriebelen. We wilden toch ook wel Tanzania zien in een ander jaargetijde als de jonge wildebeests geboren worden en alles groen is.

  Vorig jaar hebben we Wilma maar gebeld met de vraag of ze voor ons nog een reisje kon organiseren. Onze wensen doorgesproken en in een paar dagen was het weer net als de vorige keer uitstekend geregeld.

  We hadden zelfs een wensenlijstje gemaakt: o.a. een olifant naast de tent als je wakker wordt, de geboorte van een wildebeest, een leeuw in een boom enz.
  We hebben het allemaal gezien en nog veel meer, waaronder parende olifanten.

  Ook deze reis was weer geweldig, mede door de uitstekende gids/chauffeur Jerry en de voor treffelijke lodges . Het was ook heel fijn, dat we voor we naar huis vlogen nog even konden douchen en eten.

  Wilma onze dank hiervoor, wij zullen de reizen naar Tanzania nooit vergeten.

  Martin & Riet

  Olifanten in Tanzania

 5. Rosan & Misha01-22-2020

  Niets was te gek, en de reis is 100% op maat gemaakt!

  Een jaar geleden besloot ik de knoop door te hakken en mijn droom waar te maken. Tanzania en haar schoonheden en dieren bezoeken. Het leek een behoorlijke opgave. Ik kende het land niet en het is niet dat je even naar Afrika gaat. Daar komt zoveel bij kijken. Ik denk ook dat dit de reden is waarom ik het zo lang heb uitgesteld.. Je wilt het graag maar het was het onbekende wat mij onzeker maakte.

  Droomreis Tanzania was snel gevonden. Het voelde vanaf het eerste moment heel goed. De wensen werden besproken, en de mogelijkheden.

  Wilma mailde mij een eerste opzet van de reis. Heel eerlijk? Dat kwam wel even binnen, emoties gingen alle kanten op. Ging het nu echt gebeuren? Gaan wij echt naar Tanzania? Geen seconde heb ik nagedacht en getwijfeld… Dit is het, dit is de reis die wij gaan maken.

  Niets was te gek, en de reis is 100% op maat gemaakt. Ergens langer blijven? Paardrijden? Ja/nee, in de middag of toch ochtend? Door haar kennis en jarenlange ervaring waren onze wensen in no time omgezet in een mooi reisplan.

  Het zou een jaar duren voordat wij naar Tanzania gingen, maar het contact tussen Wilma en Misha en mij bleef. En dat is nog een heel mooi gebaar of voorbeeld. Het is niet simpel een reisplan goed keuren, betalen en klaar. Nee het is meer dan dat. Doordat het contact er bleef, werden wij optimaal voorbereid op een mooie, zeer bijzondere reis.

  Een aantal weken voor de reis, weer een mooie kaart van Wilma ontvangen met de laatste tips en een checklist. Weer even bellen met elkaar. Echt, Wilma dat waardeerde ik enorm! Enkele dagen voor de reis, nog even telefonisch contact en de laatste mail met de laatste dingetjes, wie de gids was etc.

  Wij stapten het vliegtuig is, aardig zenuwachtig maar gezonde zenuwen moet ik zeggen. Prima vlucht gehad en daar waren wij dan, op Kilimanjaro Airport. Wij stapten uit, vol goede moed en behoorlijke gezonde zenuwen. Benieuwd naar wat wij zouden gaan zien. Het was donker toen wij aankwamen dus wij hadden nog even geduld nodig. De warmte kwam ons tegemoet, lekkere warmte , niet dat klamme gevoel.

  Door de douane ging snel en de koffers waren er ook heel snel. Door de hal liepen wij naar buiten en daar stond Jerry, big smile! Voelde gelijk vertrouwd. De reis ging nu echt beginnen. De eerste paar dagen waren wij in Arusha in de Rivertrees Country Lodge.

  Ongekende schoonheid, ongekende vriendelijkheid.. dat is wat Tanzania is. Dit hebben wij in de dagen die volgden, mogen ervaren. Direct al bij de eerste safari hebben wij de meest mooie dieren mogen zien, zo dichtbij en wat een natuurschoonheid! Je 100% op je gemak voelen, in een ver land.. dat is wat Droomreis Tanzania voor ons heeft geregeld.

  Ik ben eigenlijk geen verhalenverteller, maar over Tanzania en onze reis kan ik urenlang praten. Zo veel gezien, meegemaakt, en ervaren.

  Dit is zeker ook te danken aan Jerry, onze gids. Een wandelende encyclopedie, altijd vrolijk, en mijn zoontje en hij? Dat was een echte klik. Geen vraag was te veel of te gek. Jerry zijn enthousiasme over de Serengeti werkte aanstekelijk! Maar ook de uitleg over de Massai, de bevolking in Tanzania, de geschiedenis van het land waren zo interessant!

  Het was meer dan een safari, een reis die Misha en ik niet zullen vergeten. De plannen voor het volgende bezoek liggen al klaar. Want Tanzania blijft mij boeien, ik raak daar nooit uitgekeken ben ik bang.

  Om een mooi moment te noemen: de ontmoeting van Misha met een “echte cheeta”. Voor mij waren er continue mooie momenten: de schoonheid van het land, de giraffen van zo dichtbij.
  Elke keer als je een giraffe zag of zebra of wildebeest, leeuw of buffel… de tijd stond dan even stil.

  Ook een mooi moment: bij een tented camp je was op de hand wassen en dan ophangen aan de waslijn. Je kijkt naar links en daar staat een giraffe…zomaar, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, en dat is het ook, alleen op dat moment wordt je er van bewust.
  Er waren ontelbare mooie momenten, van klein tot groot. Slapen in een tent in de natuur, slapen in een lodge hoog in de bergen met het mooiste uitzicht wat er maar is. Slapen in alle rust, maar met de mooiste geluiden van de natuur. Beter bestaat niet.

  De impact van de natuur in vorm van dier of plant of boom, de tijd bleef gewoon stilstaan voor mijn gevoel. De impact was en is gigantisch, magisch en betoverend.

  Dank voor alles Wilma, in mijn eentje had ik dit zeer lastig kunnen realiseren. En tot snel..;-)


  Giraffen Tanzania

 6. Fam. Van Aarle12-11-2019

  Elke dag was weer een nieuw avontuur, en we hebben zoveel moois beleefd!

  Safari rondreis van 9 dagen in combinatie met Zanzibar

  Arusha, Tarangire National Park, Lake Manyara, Lake Eyasi, Central en Noord Serengeti, Ngorongoro krater en Zanzibar (Matemwe)

  Op rondreis met 4 volwassenen en 2 jongens van 8 en 10 jaar oud.

  Wij hebben altijd gezegd dat als de jongens 8 en 10 zijn, we naar Afrika zouden gaan. Ze zijn beiden gek op dieren en van alle verre reizen die we samen hebben gemaakt, herinneren ze vooral de dieren die we hebben gezien. Normaal regelen we voor onze reis altijd alles zelf met behulp van internet, de lonely planet en deels op de bonne fooi. Maar omdat opa en oma deze keer mee zouden gaan, vonden we het toch wel een prettig idee als alles al geregeld zou zijn. Niet zorgen, maar genieten. Daarom besloten we voor het eerst een reisagent in te schakelen. En dan wil je iemand die gespecialiseerd is in Tanzania, met je meedenkt, flexibel is en alles in het werk stelt om van je reis een onvergetelijke droomreis te maken. En dat is zeker gelukt dankzij Wilma en onze chauffeur Jeremy. De communicatie vooraf met Wilma verliep soepel, ze reageerde snel en de voorpret begon al met onze reis op maat via internet.

  Elke dag was weer een nieuw avontuur en we hebben zoveel moois beleefd van fietssafari, tot een aanval van 3 mannetjesleeuwen op een buffel, een cheeta die langs onze auto liep, een vrouwtjesleeuw smullend van een zebra samen met haar 6 welpen omringd door hyena’s, maraboes en jakhalzen, op jacht met de Hadza stam en kennismaking met de Datoga nomaden, de grote oversteek, een pittige 8-uur durende jungletocht onder begeleiding van 2 gidsen en een ranger en natuurlijk de vele dieren en tropisch Zanzibar. En ja, de big five hebben we aan het eind ook kunnen afstrepen. Overnachten deden we in mooie authentieke lodges, zelfs luxer dan we van tevoren hadden gedacht. Een deel had een zwembad zodat we na een lange dag een verfrissende plons konden nemen. Maar naast al die natuurpracht die het land te bieden heeft, zijn het ook de mensen die Tanzania voor ons tot een favoriete bestemming maken. Ondanks dat de meesten maar weinig hebben, zijn ze zeer vriendelijk en behulpzaam zonder er gelijk iets voor terug te willen hebben en zijn ze altijd vrolijk en goedlachs.

  De hele reis zat goed in elkaar. Overal was aan gedacht en alles was tot in de puntjes verzorgd. We hoefden alleen maar te genieten en dat hebben we zeker gedaan. Al met al een zeer positieve ervaring met Droomreis Tanzania en zeker aan te raden. We genieten nog elke dag en raken voorlopig nog niet uitgesproken over al het moois dat we samen beleefd hebben, bedankt, het was super!

 7. Erik, Alide, Bas, Roos11-17-2019

  Een reis voor het Leven!

  26 dagen , Noord Tanzania (o.a. Tarangire, Manyara, Ngorongoro en Serengeti), Kilimanjaro, Mahale en Mafia Island. Juli en augustus 2019

  Dankzij Droomreis Tanzania kijken we terug op een fantastische reis. Als gezin hebben we samen al veel landen bezocht, maar de reis naar Tanzania, vier weken lang, staat met stip op één. Het laat zich moeilijk beschrijven, iedere dag zoveel indrukken en zoveel prachtige ervaringen, maar we doen toch een poging.

  De eerste twee weken was Fay onze gids; samen met hem hebben we het noorden van Tanzania doorgereisd. Fay was als het ware een levende Wikipedia. Hij had niet alleen heel veel kennis, maar wist het ook op een hele leuke manier over te brengen. Zelfs onze twee pubers hingen aan zijn lippen. Daarnaast wist Fay op wonderbaarlijke wijze dieren te spotten. Dankzij zijn kennis en de tijd die hij nam om letterlijk ergens bij stil te staan, waren we in staat om live te zien hoe dieren zich gedragen, om prachtige foto’s te maken en hadden we iedere dag op onze safari het gevoel in een National Geographic documentaire te zitten. Last but not least was Fay ook een hele zorgzame gids zonder opdringerig te zijn, hij bezat de bijzondere gave onzichtbaar aanwezig te zijn. We verbleven in prachtige lodges en camps, de ene op een nog mooiere locatie dan de andere. Bijzonder was ons bezoek aan een lokale school en de wandeling door Rhotia valley: op deze manier kregen we een goede indruk hoe de lokale bevolking leefde. Vooral het contact met de kinderen heeft heel veel indruk op ons gemaakt. Het verblijf bij Rothia Valley Tented Lodge, waar een Nederlands artsenechtpaar een weeshuis runt, behoort, met name voor onze kinderen, tot een van de hoogtepunten van de safari rondreis.

  Maar ons absolute hoogtepunt van onze reis was echter zonder enige twijfel ons verblijf in Mahale National Park, gelegen in West-Tanzania en één van de laatste plekken ter wereld waar je chimpansees in het wild kunt bewonderen. Vanuit Kilimanjaro (waar we verbleven in Simba farm en genoten hebben van een fantastische sundowner aan de voet van de Kilimanjaro) vlogen we met een klein vliegtuigje naar Mahale NP. Na de landing gingen we aan boord van een prachtige boot Lake Tanganyika op, op weg naar onze lodge (Mbali Mbali), gelegen aan een paradijselijke baai. De volgende drie dagen waren onvergetelijk en onbeschrijfelijk: met een gids het oerwoud inlopen en dan oog in oog komen te staan met chimpansees. Het meest bijzondere was dat de chimpansees je heel dichtbij toelaten, dat maakte het ook zo’n onbeschrijfelijke ervaring. We voelden ons echt een beetje Jane Goodall. Na terugkomst in de lodge, nog vol van de indrukken, konden we heerlijk ontspannen aan het strand of maakten we een boottocht op het kristalheldere meer waar je fantastisch kan zwemmen. Naast Mahale NP staat ook de lodge waarin we verbleven, Mbali Mbali, met stip op één. Een prachtige lodge met een geweldig interieur (heel instagram waardig gezien alle posts van onze kids) magnifiek gelegen en bijzonder gastvrije managers die er alles aan deden om ons verblijf onvergetelijk te maken.

  Ook aan Mahale kwam een eind helaas. Door naar Mafia Island, onze laatste bestemming. Op dit prachtige eiland konden we heerlijk ontspannen en snorkelen.

  Wilma bedankt voor de perfecte organisatie en de goede zorgen! Dit was de eerste reis waarbij we een travel agent in de arm hebben genomen. Iedere dag van deze vier weken in Tanzania waren we je dankbaar omdat we in alles jouw meedenken, jouw goede voorbereiding, jouw kennis, jouw netwerk en jouw betrouwbaarheid hebben ervaren. Dankzij jou hebben we als gezin een fantastische reis en onuitwisbare herinneringen gemaakt!

 8. Familie Weltevrede09-11-2019

  Elke dag zat vol met hoogtepunten! Ongelooflijk wat je allemaal beleeft!

  Een 15-daagse privé-reis naar Tanzania-Zanzibar, eind juli-begin augustus 2019
  Alles super goed georganiseerd!

  Waar:
  – 10 dagen noord Tanzania: Arusha N.P. – Tarangire – Lake Manyara – Ngorongoro C.A. en krater – Serengeti (rond Seronera en bij de Mara rivier) – Lake Natron
  – 4 nachten Zanzibar: Stone Town en Sunshine Marine Lodge
  Hoe:
  – met Toyota Landcruiser, incl. tentjes en verdere kampeeruitrusting
  Met wie:
  – ons gezin, met 2 studerende zoons
  – gids/chauffeur Jeremy, uiterst sympathiek, met onuitputtelijke kennis van de dieren, ziet alles wat wij (eerst) niet zien!
  – kok William (de eerste 6 dagen), schotelt ons de lekkerste dingen voor.

  Hoogtepunten: elke dag zit vol met hoogtepunten! Ongelooflijk wat je allemaal beleeft! Om een idee te krijgen:
  – rond wandelen met een ranger bij de giraffen, buffels en pumba’s (Arusha N.P.)
  – de familie wit-zwarte franje apen die een tijd rondom ons in de bomen slingeren (Arusha N.P.)
  – de zebra’s en gnoes die heerlijk komen drinken bij de rivier en in de poel vlakbij de Public Campsite (Tarangire)
  – de cheeta met jong, die we met heel veel geduld tevoorschijn zagen komen uit het hoge gras (Tarangire)
  – de gnoes die bij ons ontbijt allemaal langs komen lopen (Tarangire)
  – de olifanten die helemaal om onze auto heen komen staan, waarbij een jonkie zijn achterste tegen de bumper van onze auto schuurt, tegen de jeuk (Lake Manyara)
  – Migombani Campsite – een fantastische overnachtingsplek met zelfs een heerlijk zwembad en prachtig uitzicht op Lake Manyara
  – de bavianen families die we heel lang van dichtbij kunnen volgen (Lake Manyara)
  – de mooie rit door Masaai land en tocht naar de Olmoti krater (Ngorongoro C.A.)
  – de bijzondere dag in de Ngorongoro Crater (vanaf een uur of 8 tot laat in de middag, niemand controleert hoelang je er bent en of je er weer uit gaat):
  – de 3 ronddwalende leeuwen broers die aan komen slenteren,
  – een lekker lui in het gras liggende leeuwen familie, moeder met kinderen, waarbij een jonkie opstaat en tevergeefs een gazelle groep achterna gaat
  – een uitgeput, beschadigd leeuwenvrouwtje na een kill, die de schaduw van de auto opzoekt, met het mannetje verderop en allemaal hyena’s in de buurt
  – het ontdekken van een indrukwekkend grote zwarte neushoorn
  – een jonge hyena die zich vlakbij neervleit, in de schaduw tegen een rots
  – fantastische ontmoetingen in Serengeti:
  – een prachtig luipaard met haar jong, al dwalend over de rotsen van een gigantische rotspartij bij Seronara, die we wel 3 kwartier kunnen volgen
  – een cheeta, lekker lui liggend tegen een boom
  – een leeuw hoog bovenop een rots
  – oog in oog staan met een hyena (public campsite Nyani)
  – douchen onder een emmertje heerlijk warm water, in het sprookjesachtige Kati Kati Mara tentenkamp
  – het gadeslaan van de vele gnoes en zebra’s bij de Mararivier in Noord Serengeti, die 2 dagen lang wel willen oversteken, vlakbij het water staan, weer hergroeperen en hergroeperenen, maar het uiteindelijk toch niet doen.
  – de vele slapende krokodillen in en bij de Mararivier
  – al die nijlpaarden, jong en oud, op een eilandje midden in de Mararivier, die ineens wakker worden en besluiten te gaan badderen
  – de vele giraffen en olifanten vlakbij de Mararivier, heel dicht om ons heen
  – vlak voor zonsondergang het luipaard, dat vanaf een boom naar ons ligt te kijken
  – het uitzicht op de vele Masaai met hun kuddes en hun dorpjes, tijdens de mooie lange tocht naar Lake Natron
  – de prachtige zonsondergang en zonsopkomst over Lake Natron, vanaf ons leuke verblijf op de Lake Natron Worlds View Camps
  – direct vanuit ons verblijf, de trekking met een aardige Masaai, naar een waterval: een fantastische plek om te zwemmen!
  – Zanzibar Stone Town:
  – heerlijk ontbijten bovenop het dakterras van het Zanzibar Coffee House Hotel, waar je ook zomaar binnen kan lopen om lekker te lunchen
  – het dak op lopen van de koepel van de Hammani Baths
  – het zoeken naar alle mooie deuren in Stone Town
  – het bezoek aan de slavenexpositie, met veel oude foto’s en tekeningen, kaarten en citaten uit dagboeken van reizigers en vrije slaven uit die tijd
  – de prachtige Sunshine Marine Lodge in N.O. Zanzibar, waarvandaan we heerlijk snorkelen en duiken rond Mnemba Island

  Dan heb ik het nog niet eens gehad over die grappige Pumba’s (knobbelzwijntjes) en Timons (stokstaartjes) die zich echt zo gedragen als in de film; de twee servals in de Ngorongoro Krater; de impala’s, topi’s, hartebeesten, gazelles; de grote struisvogels, maar ook allemaal andere prachtige vogels, zoals neushoornvogels, de secretaris vogel, kraanvogels, ibissen, flamingo’s, lepelaars, wevervogels, maribu’s, gieren….

  Tips:
  – oordopjes voor op public campsites, als je weer uitgerust en niet te vroeg wakker wil worden. Maar dan hoor je natuurliijk ook niet de hyena’s huilen en de zebra’s rommelen rond je tentje!
  – open geknipte stukjes zwemtube, handig om je camera op te laten rusten
  – een setje lichte kleding met lange mouwen – lange pijpen tegen de tseetseevlieg, als je bij water komt, ze komen vooral af op donkere stof
  – hersluitbare plastic zakjes meenemen (i.p.v. gewone plastic zakken, die je niet mag invoeren)

  Al met al een reis die we nooit zullen vergeten!


  Leopard

 9. Fam. Beijer08-27-2019

  Deze reis zal eeuwig in ons geheugen blijven gegrift. Een reis met een GOUDEN randje.

  DROOMREIS TANZANIA

  Een wel zeer AMBITIEUZE titel.!

  Echter het werd helemaal waargemaakt.

  Wat hebben wij als familie (tgv. ons 50 jarig huwelijk) met kinderen en kleinkinderen een fantastische reis gemaakt.

  De opbouw van deze 15 daagse reis naar TANZANIA was geheel op maat.
  Mooi opgebouwd en afbouwend via Zanzibar waar we weer heerlijk aan zee duikend, snorkelend en zonnig hebben nagenoten.

  Vier mooie parken bezocht die qua flora en fauna geheel verschillend waren.
  Wat hebben wij op de verschillende safari’s geweldig veel dieren, vogels en prachtige landschappen gezien. Zeer indrukwekkend.

  Ook de accomodaties waren zeer verschillend en van een meer dan goed niveau. Mooie afwisseling.

  Niet alleen de accomodaties zelf maar het eten was ook overal goed en wat een service gerichte en lieve Tanzaniaanse mensen hebben we ontmoet.

  Om met onze kinderen en kleinkinderen te spreken:
  Deze reis zal eeuwig in ons geheugen blijven gegrift. Een reis met een GOUDEN randje.

  De reis in Tanzania, door mevrouw Wilma Kuiper naar onze wensen opgebouwd kunnen wij iedereen van harte aanbevelen.
  DROOMREIS TANZANIA is een fantastische organisatie.

  Dank en nog eens dank.
  Dank ook aan onze geweldige chauffeur en gids. Beter hadden we ons niet kunnen wensen.

  Doesburg.
  Mia(Bibi) en Martin(Baboe) Beijer.


  Zebras

 10. Carolina, Pleun en Taas08-18-2019

  Alles klopte aan onze reis: de indeling van de safari, onze sympathieke en zeer ervaren gids en de lodges waren meer dan fantastisch.

  Met mijn dochter (18) en zoon (bijna 17) ben ik net teruggekomen uit Tanzania en Zanzibar. We hebben een echte DROOMREIS gemaakt.

  We zijn begonnen in Arusha en hebben daar de lokale markt bezocht. Erg leuk om op die manier een indruk te krijgen van het stadse leven. En erg fijn om hier even figuurlijk te kunnen landen. Daarna begon onze safari. We zijn naar Tarangire, Serengeti en de Ngorongorokrater geweest. We boften met een hele sympathieke, gezellige en zeer ervaren gids: Olodi. Hij kon ontzettend boeiend vertellen over de natuur en de dieren in de parken. Tijdens het avondeten namen we steeds de game drive van die dag door en probeerden we een hoogtepunt uit te kiezen. Dat was niet makkelijk omdat we zo veel bijzondere situaties meemaakten. De prachtige uitzichten en de hoeveelheid dieren, vaak in grote groepen, hebben een onvergetelijke indruk gemaakt. De lodges waar we verbleven, versterkten dat nog eens. We stonden versteld van het lekkere en gevarieerde eten dat we kregen en sowieso van de gastvrijheid en luxe in de lodges. Het wende snel om ’s ochtends om 6.00 uur te ontbijten omdat in de vroege ochtend de dieren het meest actief zijn. De prachtige zonsopgang maakte dat je zelfs blij was zo’n vroege start te maken. Het heerlijke uitgebreide ontbijt trouwens ook.

  Na de safari zijn we naar Zanzibar gevlogen. We hebben in Stonetown gelogeerd en daarna in twee verschillende lodges aan de oostkust. Ook daar hebben we een fantastische tijd gehad: witte stranden, knalblauwe zee en lucht. Een idyllische omgeving om super lekker te relaxen.

  Wilma, onze dank aan jou is heel groot! Alles klopte aan onze reis en dat heb jij gerealiseerd. De indeling van de safari, Olodi als gids en de lodges zowel in Tanzania als op Zanzibar waren meer dan fantastisch. Je hebt ons dus prima geadviseerd bij het samenstellen van de reis. We hebben het echt nog iedere dag over onze belevenissen en ik denk – dat weet ik eigenlijk wel zeker – dat dat nog wel een tijdje zo blijft! Asante sana!


  Leeuw in boom

 11. Fam. Jansen06-13-2019

  Wat een geweldige ervaring! Behalve ontzettend veel wildlife, mooie lodges en een kundige gids hebben we ook nog heerlijk gegeten en mooie mensen ontmoet!

  Op 10 mei zijn we aangekomen in Tanzania. We werden opgewacht door een heel aardige en kundige gids.Na een nacht in een mooie lodge gerund door een Nederlands echtpaar begint ons grote avontuur en lange droom.

  We beginnen lekker rustig op Lake Duluti om te acclimatiseren en er heerlijk rustig in te komen We gaan via de parken Tarangire naar Lake Manyara om vervolgens in Karatu aan te komen waar we onze dochter oppikken die daar stage loopt en met ons samen de Serengeti bezoekt Wat een geweldige ervaring! Behalve ontzettend veel wildlife mooie Lodges en kundige gids hebben we ook nog heerlijk gegeten en mooie mensen ontmoet.Na onze dochter weer teruggebracht te hebben bezoeken we nog de Ngorongoro krater en Lake Eyasi.

  We hebben ondanks de maand mei en af en toe een bui, heerlijk weer gehad. De lodges zijn mooi gelegen, knus en goed voorzien van alle gemakken. We zijn echt in de watten gelegd. De reis was perfect geregeld we hebben nergens ook maar een klacht of opmerking over kunnen maken. Omdat we onze dochter wilde bezoeken en een paar dagen samen door wilden brengen is onze reis helemaal naar wens aangepast. De reisapp is heel leuk om je van dag tot dag voor te bereiden en te verheugen op wat komen gaat.

  De laatste dagen zijn we in Rhotia Valley geweest en hebben we nog kennis gemaakt met een Nederlands echtpaar die een weeshuis runnen in Tanzania met ontzettend veel passie. Wat een levenswerk!

  Wat een onvergetelijke geweldige ervaring is Tanzania en wat is droomreis Tanzania een luxe! Asante sana Wilma!

 12. Fam. Bakker03-12-2019

  En er bleven maar olifanten komen: uiteindelijk waren het er zeker meer dan honderd! We hebben meer dan een uur op dezelfde plek staan kijken.

  Enkele jaren geleden hebben wij binnen ons gezin de wens uitgesproken om samen nog een bijzondere reis te maken. Onze twee volwassen dochters hebben het ouderlijk huis al een tijdje verlaten. Al vrij snel viel de keuze op een reis naar Afrika. In januari 2018 bezocht onze oudste dochter de vakantiebeurs in Groningen. Ze was meteen enthousiast over het contact en de reizen van Droomreis Tanzania. Vrij snel daarna is er een afspraak gemaakt met Wilma Kuiper. Bij ons thuis hebben we uitgebreid gesproken over onze wensen en de mogelijkheden die er zijn. De keuze was inmiddels gevallen op een reis naar Tanzania. Vrij snel kwamen we uit opeen reis van 17 dagen, waarbij we gevraagd hadden om de nodige afwisseling in het programma.

  Het is een onvergetelijke reis geworden waarbij we iedere dag weer dieren hebben gespot die we nog niet hadden gezien. Wilma heeft ons hierin goed geadviseerd en een mooie reis uitgestippeld. En natuurlijk willen we onze gids Fay bedanken voor alles wat hij ons heeft laten zien op onze Safari. Gedurende onze reis op het vasteland van Tanzania heeft Fay ons veel verteld over het leven in Tanzania en heeft hij veel laten zien en verteld over de vele dieren in het land.
  Na aankomst op Kilimanjaro Airport hebben we eerst 2 overnachtingen gehad in Arusha. Op dag 2 eerst in de ochtend een rustige kanotocht op Lake Duluti gemaakt. Hierbij veel en kleurrijke vogels gezien. Op dag 3 een eerste korte game drive in Arusha NationalPark, waar we een wandeling hebben gemaakt met een ranger tussen de giraffen. Vervolgens zijn we vanuit Arusha doorgereisd naar West-Kilimanjaro. Hier hebben we nog even rustig aan gedaan met een wandeling in de omgeving van de Simba farm, een sfeervolle zonsondergang en de volgende dag een wandeling op het Shira plateau van de Kilimanjaro.
  Op dag 6 afgereisd naar het Tarangire NP. Al vrij snel zagen wij hier de eerste olifanten. We stopten bij een grote plas waar zij verkoeling zochten. En er bleven maar olifanten komen. Uiteindelijk waren het er zeker meer dan honderd. We hebben meer dan een uur op dezelfde plek staan kijken. Later op de middag ook een eerste glimp van leeuwen op afstand in het hoge gras. Aan het eind van deze dag aangekomen in Sangaiwe Tented Lodge. Een sfeervol onderkomen: glamping deLuxe. Vanuit deze lodge de volgende dag op gamedrive in het Tarangire park.
  Op dag 8 doorgereisd naar Mto wa Mbu waar we met twee jonge gidsen een fietstocht hebben gemaakt in deze middelgrote plaats. Hierbij hebben de gidsen het nodige verteld over hoe de mensen hier in deze regio leven. Aansluitend door naar Karatu naar de Tloma Lodge. Hier hebben we nog een rondleiding door de tuinen en koffieplantage gehad en een familie bezocht die op kleine schaal de koffie verwerkt.
  Op dag 9 stond de reis naar de Serengeti gepland. Onderweg al een eerste blik kunnen werpen over de rand van de Ngorongoro krater waarin we later deze reis nog zouden afdalen. De reis naar de Serengeti was op zich wellang, hobbelig en stoffig, maar op enig moment zagen we op deze eindeloze vlakte de eerste groepen gnoes gevolgd door grote kuddes zebra’s en antilopen. Het zullen er tienduizenden zijn geweest. Verder deze dag leeuwen van dichtbij kunnen zien, een luipaard lui in een boom zien liggen, een cheeta een prooi zien verschalken, en nog veel meer. En s’nachts geslapen in een tent op de Serengeti. Wat wel spannend was gezien we vlak daarvoor tijdens het diner een hyena op een afstand van nog geen 10 meter tussen de tenten zagen lopen. De volgende dag verder op game drive in Serengeti NP richting Ndutu. Hier nog duizenden en duizenden gnoes en zebra’s gezien tijdens hun grote migratie. Op dag 11 reizen we over de vlaktes van Ndutu area richting Ngorongoro. In de krater sluiten we op dag 12 af met onze laatste game drive. Ook deze dag zien we weer een aantal diersoorten die we nog niet eerder hebben gespot, zoals alle 3 soorten jakhalzen, kraanvogels. Op enige afstand zien we ook de zwarte neushoorn zodat we alle dieren van de big five hebben gezien. In de middag volgt de reis terug naar Arusha.
  Na nog een overnachting in Arusha zijn we doorgereisd voor 4 dagen Zanzibar. Na een hele rustdag zijn we nog een morgen gaan snorkelen voor de kust. Verder vooral uitgerust en geluierd onder de palmen aan het rustige strand bij de Kichanga Lodge en terugdenken aan de indrukwekkende reis van de voorgaande dagen.

 13. Ard & Yvonne01-03-2019

  Tanzania heeft onze harten gestolen: de natuur, de mensen en de dieren.

  Ard en ik hebben inmiddels aardig wat mooie reizen gemaakt en deze zomer gingen we ons afvragen waar we in november naar toe zouden gaan. We zijn redelijk impulsief. We wilden iets anders, iets wat we nog niet eerder gezien hadden, we wilden verrást worden. Dat is gelukt!

  We hadden nog nooit een safari gedaan, dus dat was voor ons totaal iets nieuws.
  Waar gaan we dan heen? Na wat research op internet was onze keuze al snel op Tanzania gevallen: mooie landschappen, veel dieren en vriendelijke mensen en een veilig land.
  Droomreis Tanzania kwam met een zeer mooie reis, die we totaal op onze wensen konden aanpassen. Dat hebben we dan ook met Wilma samen gedaan en hebben fantastische reis gehad.

  De reis begon in Arusha, waar we eerst voor een hele dag relaxen hebben gekozen, dat was heerlijk om te starten! We hebben onze gids Olodi leren kennen en wat was dat een goede en leuke gids: hij weet en ziet heel veel, en we hebben erg gelachen, helemaal top!
  De wandelsafari in Arusha NP was prachtig, op 5 meter afstand gestaan van een groep giraffes, vele buffels, wrattenzwijntjes etc.
  We zijn de volgende dag heel vroeg opgestaan en naar Tarangire NP gereden, want we wilden tot het grote moeras rijden. Een aardig stuk rijden maar o zo de moeite waard!! Vele en vele olifanten in het moeras zien spelen, drinken, wassen. We stonden daar alleen, geen andere mensen te bekennen. Net toen we wilden wegrijden kwamen er nog 2 grote groepen olifanten uit de bossen en trokken naar het moeras, zeker 150 olifanten. Ze liepen om onze jeep heen en speelden als kleine kinderen toen ze bij het water aankwamen, prachtig! Dit was zeker één van onze hoogtepunten!
  Nadat we het mooie park Lake Manyara NP hadden bezocht, kwamen we aan in de Serengeti. De Serengeti heeft onze harten gestolen! Zó mooi, zó oneindig en zoveel dieren. Hier kunnen we ons dagen vermaken. We zijn zeer blij dat we de big migration konden zien, dat was top en onvergetelijk!
  Onze locatie Kubu Kubu is echt een aanrader. Het personeel is zo vriendelijk, het eten was heerlijk en het uitzicht: Wow! Het kost wat, maar dat heb je ook echt wat!
  Na een prachtige rit van Serengeti naar Ngorongoro NP hebben we hier onze laatste safari-dag doorgebracht.

  Na een korte vliegreis zijn we aangekomen op Zanzibar. We bleven hier 13 nachten op 2 verschillende locaties. De 1ste locatie was Jambiani Beach, een erg leuke en levendige locatie. Diverse restaurantjes, in de avond komen de locals voetballen op het strand.
  We hebben vanuit Jambiani een aantal leuke excursies gedaan.
  We zijn gaan vissen vanuit het vissersdorp Kizimkazi en Ard heeft 2 grote Whahoo’s gevangen!

  Houd je van snorkelen en een idyllisch eiland? Dan is de excursie naar Chumbe Island zeker een aanrader. Het is een beschermd gebied dus er mogen maximaal 12 personen op dit eiland.
  We kwamen aan op het eiland en het had een groot strand en daar aangrenzend rotsen van meter of 5 hoog. We moesten doorlopen want het werd vloed en het strand verdwijnt dan geheel. Tijdens deze tocht al zeer veel krabben, kreeften en rif haaitjes gezien. Nadat we op de rotsen waren, werden we in het hoofdgebouw ontvangen door de eilandmanager. Hij heeft uitgelegd dat het hele eiland ECO is, zelfs toiletten etc. Je krijgt voor die dag een 2-persoons ECO-huisje aan het strand toegewezen en kan daar even gaan relaxen. Je kan hier lekker gaan liggen in de hangmat, je kan hier douchen, alles is aanwezig! Daarna verzamelden we voor een eiland tour. Het was bewolkt wat ons geluk was. We hebben vele Coconut crabs gezien, zeer veel heremietkreeftjes zodat je moest goed kijken waar je liep. En de schelpen waar ze in zaten waren groot en prachtig!
  Na deze eilandtour was het tijd voor de snorkeltrip. Alle equipment was daar aanwezig. Je gaat met een bootje een stukje de zee op en daar heb je prachtig koraal, levendig en niet beschadigd. Tevens 2 grote zeeschildpadden gezien, een prachtige ervaring! Na een uur snorkelen konden we nog lekker relaxen bij ons huisje voordat de dag helaas eindigde en we weer terug moesten. Je kon er ook blijven overnachten, wat we achteraf gezien zeker gedaan hadden, wat een mooi en bijzonder eilandje.

  De 2de locatie was Matemwe waar we ook zeer mooi hebben gesnorkeld bij Mnemba Island. Het was prachtig!! Zo veel vis, mooi koraal en zelfs dolfijnen gespot. Het is er wel erg druk maar als je onder water kijkt heb je dat eigenlijk niet door. Aangezien de excursie zeer goed geregeld was door Divepoint, bij Sunshine Lodge, hebben we besloten om hier voor het eerst te gaan duiken. We hebben een dag in het zwembad de training gedaan en de dag erna 2 duiken gedaan. Door de geduldige uitleg van deze duikschool waren we erg relaxed en hebben we 2 prachtige duiken gehad. Weer een zeer mooie ervaring erbij!

  Tanzania heeft onze harten gestolen: de natuur, de mensen en de dieren. We komen zeker terug!!
  Wilma, bedankt!

 14. Familie Gubbels12-20-2018

  Ook speciale dank aan onze gids, niets was onmogelijk en hij vervulde alle wensen!

  Droomreis familie Gubbels (6 personen)

  Al lang stond een safari-vakantie in Afrika op ons lijstje. In principe was het de bedoeling dat Jet (onze jongste dochter, 9 jaar) oud genoeg was om zo’n reis goed te herinneren. Het is uiteindelijk Tanzania geworden omdat Nol (onze zoon, 15 jaar) via school een culturele werkstage heeft gevolgd via Global Exploration. Maar ook onze dochters Wies (14 jaar) en Saar (11 jaar) stonden achter de keuze van Tanzania. Met name door het vakkundige advies, het uitstippelen van route, uitzoeken accommodaties door Wilma, een fijne opvang in Arusha door Desiree en gids Jerry, is deze reis voor ons werkelijk een droomreis geworden.

  Onze zoon Nol heeft via Dominicus College Nijmegen deelgenomen aan de culturele werkstage van Global Exploration. In de periode voorafaand werd hiervoor in Nederland geld ingezameld. De opbrengst wordt ingezet voor scholing, huisvesting, etcetera. Er worden ter plekke vooral ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd, waarbij vooral veel levenservaring wordt opgedaan.

  Nol was al drie weken in Tanzania, toen wij met de rest van het gezin arriveerden op Kilimanjaro Airport. 27 juli zijn we vroeg in ochtend gearriveerd. Na de eerste indrukken tijdens de korte rit aangekomen op Ilboru Lodge. Een heerlijke lodge om te acclimatiseren, wat te rusten en relaxen bij het zwembad. Einde van de middag heeft Desiree ons daar bezocht en voorzien van de nodige informatie. Uiteindelijk hebben we geregeld dat onze zoon zich nog diezelfde avond bij ons heeft kunnen voegen, omdat zijn eigen groep (32 leerlingen en 5 begeleiders) die nacht terug naar Nederland vloog. Om Nol wat te laten rusten en de rest nog wat kon wennen, hebben we er voor gekozen om hier twee nachten te blijven. De 2e dag hebben we met een gids een mooie wandeling gemaakt, die eindigde bij ’n prachtige waterval (Ol Sepuk).

  De 3e dag stond een leuke kano-safari gepland op Lake Duluti in de ochtend, gevolgd door een geweldige lunch op een betoverend plekje (Arusha Serena Hotel). Op de 4e dag stond de eerste gamedrive gepland in Arusha National Park. Was erg mooi, heel veel dieren gespot, waaronder de zwart-witte Colubus-aap. De volgende gamedrive deden we in Tarangire National Park. Opnieuw allemaal genoten en veel wildlife gespot. De nacht doorgebracht in onze eerste tented lodge (Roika Tented lodge). Even wennen, maar een bijzondere ervaring. De 6e dag was weer in Tarangire Park, ditmaal waren we in een ander deel van het park en hebben we overnacht in Morona Hill Lodge. Hier hadden we de beschikking over de private villa met pool. Dit was werkelijk een paradijsje en we hebben enorm genoten en relaxed bij de pool. De 7e dag gamedrive in Lake Manyara National Park en een 2e nacht in Morona Hill. Na een kort bezoek in een Masai-dorp, hebben we een mooie mountainbiketour gemaakt in omgeving Karatu. Dit was een leuke en welkome afwisseling, we hebben door een dorp gefietst en de lokale markt bezocht en uiteindelijk een fietstocht met uitleg door een bananenplantage. Ook dit was erg leuk en interessant. We zijn de dag geëindigd op Rhotia Valley Tented Lodge. Een geweldig project die een enorme indruk heeft achtergelaten op de gehele familie. Deze lodge wordt gerund door een gepensioneerd Nederlands echtpaar, waarbij de opbrengst van de lodge ten goede komt aan een weeshuis die zich uiteraard in dezelfde vallei bevindt, ook opgericht en gerund door Marise en Joris Koch. Aan het einde van de dag hebben we een rondleiding van Joris gekregen in het weeshuis. Ge-wel-dig om te zien en het gehele project wordt steeds meer zelfvoorzienend, met eigen koeien voor de boter- en melkproduktie. Een eigen bakkerij met brood voor de lodge, het weeshuis en de lokale school en stroom wordt uiteraard opgewekt met de zonnepanelen op het dak. De 9e dag stond onze laatste gamedrive op het programma. ’s Ochtends vroeg vanuit Rhotia Lodge richting Ngorongoro krater. Alle gamedrives waren geweldig, met deze laatste als absoluut hoogtepunt. Na een enorme klim in de mist, zonder enig zicht, leken we na de afdaling in een paradijs te belanden. De lucht trok open en het werd uiteindelijk een prachtige zonnige dag. Wederom veel wildlife (leeuwen !!), maar helaas de big-five niet kunnen vervolmaken, want de Rhino ontbreekt. We MOETEN terug!

  Na een rustige nacht in Kirurumu Manyara Lodge zijn we de volgende dag relaxed teruggereist richting Arusha en vanuit Arusha Airport met een spannend vluchtje met een klein vliegtuigje (ongeveer 25 personen) binnen een uurtje geland op Zanzibar International airport.
  Op Zanzibar zaten we wederom op een geweldige accommodatie, Next Paradise Resort. We zijn hier 6 dagen geweest en genoten van strand en pool. Tussendoor een dag op pad geweest naar Prison Island. Daar de grote schildpadden bezocht en aansluitend met een gids Stone-town ontdekt. De voorlaatste dag hebben we uiteindelijk nog met een gids een snorkel-excursie gedaan. Hiervoor gingen we met een kleine boot naar eiland Mnemba, een perfecte onderwatershow met snorkel gezien. Geweldig mooi. Uiteindelijk werden we nog getrakteerd op een bezoek van 17 dolfijnen toen we juist huiswaarts wilden gaan. We zijn erachteraan gevaren en hebben nog met dolfijnen gezwommen.
  Al met al was dit een onvergetelijke reis, waar we nog vaak met een goed gevoel aan terug zullen denken. Werkelijk alles was op en top geregeld, geboekt en georganiseerd. Ik wil Wilma hiervoor enorm bedanken. Ook speciale dank aan Jerry, de gids, niets is onmogelijk en hij vervulde alle wensen. Een topgozer!

 15. Jos & Ans van der Meer11-09-2018

  Dit deel van Tanzania wordt goed beschermd tegen teveel toerisme. Het is een eer om in dit prachtige gebied te mogen zijn!

  Van 1980 tot 1982 woonden we in Tanzania. In die tijd bezochten we vooral de noordelijke parken met eigen auto en Selous game reserve. Sindsdien stonden de parken in Zuid- en West-Tanzania op ons verlanglijstje. Het is een nog tamelijk onbekend en niet toeristisch gebied, ook al door het beperkte aantal kampen. Op ons programma stonden Ruaha, Katavi en Mahale. Deze drie Nationale parken zijn zeer verschillend van karakter, in landschappen, diersoorten en vogels.Ze zijn bereikbaar met kleine vliegtuigjes die starten en landen op zand-strips in de parken. Bij aankomst op de strip staat er een landrover te wachten en kan direct de eerste safari beginnen.

  Ruaha staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheid olifanten. Het is een heel groot park waarvan maar een klein deel in een dag met de jeep is te bereiken.Onze prachtige lodge lag aan de rivier, waardoor dieren vanaf ons balkon te zien waren.
  Van het restaurant naar onze banda en terug, werden we altijd begeleid door een vriendelijke masai. Dit voor het geval er een leeuw of nijlpaard in de buurt zou zijn. Onze zeer goede gids en driver wisten veel dieren te spotten, ook al doordat ze het gedrag van de dieren begrepen. Ze konden prachtige plekjes vinden. Wij waren er aan het eind van het droge seizoen en veel dieren trekken dan naar wat er nog over is aan water in de rivieren. Dit is een mooie tijd om op zoek te gaan naar de leeuwen en luipaarden. Het blijft altijd een verrassing of je wat tegen komt en wát je dan tegenkomt. Het is tenslotte geen dierentuin. Maar het doorkruisen van het gevarieerde landschap in een open jeep is al een belevenis op zich.

  Katavi staat bekend als het park met zeer veel nijlpaarden. Ook hier zijn de verschillende ver uitgestrekte landschappen spectaculair. We hadden weer een prachtige lodge met vriendelijke mensen en een statige masaiman, die ons van en naar onze “tent” begeleidde.
  De ervaren gids en een kundige chauffeur maakten er elke dag een feestje van. We kwamen bijna geen andere mensen tegen. Wel een luipaard, buffels, veel leeuwen met jongen, een cobra in de boom, topi’s, giraffen, zebra’s, impala’s enz. En niet te vergeten: zeer veel prachtige vogels en vogeltjes.Het verbluffende beeld van een grote Hippo-pool vol mannetjes die dicht opeen in hun eigen shit rondzwemmen en verderop een schone pool met de vrouwtjes en jongen! Een ontbijt aan het water bij de krokodillen en nijlpaarden is een bijzondere ervaring. Ook het avondlicht dat oranje schijnt op een groep olifanten en hun jongen is een betoverend beeld. Alle grote watervogels zoals een variatie aan reigers en ooievaars lopen overal tussendoor. Op een andere plek wordt de waterrand gemarkeerd door grote aantallen pelikanen met op de achtergrond twee giraffe mannetjes die om een wijfje vechten.

  Mahale is het park voor de zoektochten naar Chimpansees. Na een vlucht in het intussen vertrouwde vliegtuigje en een bootreis over het Tanganyicameer kwamen we bij een prachtig, geheel vernieuwde lodge vlak aan het meer. Hier geen safari-jeep, maar voetsafari’s de bergen in. Dit zijn pittige tochten van 2 tot 8 uur, over niet bestaande wegen, tussen de lianen door omhoog tegen de rotsen en dan weer omlaag.De gids leidt ons naar de plekken waar de chimpansees (zouden kunnen) zijn. Het is afwachten waar ze verblijven en welke kant ze oplopen.De gids wordt regelmatig getipt door spotters die naar ze op zoek zijn en ze gezien hebben.
  Het blijft een ontroerend gezicht om te zien hoe de chimpansees met hun jongen omgaan: met ze spelen, beschermen en de wereld om hen heen laten ontdekken. Zien hoe de jonge mannetjes krijsend elkaar uitdagen en door het bos rennen, boom in en uit.
  Er zijn maar enkele kampen en de tijd bij de chimpansees is beperkt tot een uur per dag. Het is een eer om in dit prachtige gebied te mogen zijn. Deze reis was geweldig goed verzorgd door Droomreis Tanzania; de voorinformatie, het vervoer, de prachtige lodges met vriendelijke bediening, de geweldige gidsen; alles klopte.
  Dank Wilma voor de goede info en planning!

 16. René & Anke10-27-2018

  Maar de mooiste ervaring die niet te beschrijven is, was toch wel in Mahale NP.

  Onze geweldige vakantie in het Zuiden van Tanzania

  Na twee jaar waren we terug in Tanzania om de parken in het zuiden van Tanzania te bezoeken.
  Twee jaar geleden hebben we de parken in het Noorden bezocht (Arusha NP, Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro Crater en de Serengeti), na deze prachtige reis waren we wel nieuwsgierig geworden naar de parken in het Zuiden.
  Ditmaal ging onze reis naar Selous NP, Ruaha NP, Katavi NP, Mahala NP en met als eindpunt Mafia Island.
  Prachtige rustige Nationale parken waar we iedere keer met een klein vliegtuig vervoerd werden. Ideaal het is net een busdienst prima op tijd een piloot die zich even omdraait zich voorstelt en vertelt waar de reis naar toe gaat. En netjes gehaald en gebracht van uit je tent of banda allemaal keurig verzorgd.

  Vier gevarieerde parken met verrassende natuur, de parken hier in het zuiden zijn heerlijk rustig de dieren zijn relaxt nemen heerlijk de tijd om over te steken met een blik van wat doe jij hier nou.
  Selous is groener, Ruaha droger en Katavi heeft van beide wat.
  Wat ons ook opviel was dat we haast geen andere auto’s gezien hebben behalve in Ruaha maar dan hebben we het misschien over tien auto’s. In Selous en Katavi hebben we maar 2 andere auto gezien.
  Vandaar dat de dieren nog hun ruimte kunnen nemen. In Mahale rijden helemaal geen auto’s alles gaat daar te voet.

  In Katavi en Mahale waren we zelfs de enige gasten dus dat was helemaal geweldig en wat zijn we verwend daar! Het personeel en de gidsen waren overal heel vriendelijk en behulpzaam.
  We zijn natuurlijk iedere dag op gamedrive geweest op allerlei manieren. Met de boot te voet en met de auto. Ontelbaar veel wild gezien met veel jonge dieren, dit blijft zo mooi om te zien.

  Maar de mooiste ervaring die niet te beschrijven is, was toch wel in Mahale NP, een park gelegen aan het Tanganykameer met groene bergen bewoond door de chimpansees. Hier waren we vier nachten. We zijn 3 dagen naar de chimpansees geklommen en omdat we de enige gasten waren was het dubbel speciaal, zo maar in de bush tussen de chimpansees te zitten of mee te lopen.

  Als afsluiting zijn we naar Mafia Island geweest, deze staat bekend om de walvishaai maar het seizoen begint eigenlijk pas eind oktober begin november. En laten wij nu het geluk hebben dat we 3 maal met zo’n machtig beest konden snorkelen. Ook het rif met de mooi gekleurde vissen is daar prachtig.

  Dus samengevat weer een geweldige vakantie.
  Bedankt Wilma voor het organiseren hiervan.

  René en Anke Stam

 17. fam. Goosens10-13-2018

  Vooral de riverwalk met de ”straat”jongens was top!

  Onze ervaring met Droomreis Tanzania is goed geweest. De vakantie naar Tanzania was een hele ervaring zo met onze 4 kinderen (17, 15, 13 en 9 jaar). Zij gingen voor het eerst vliegen. Bij het boeken is er goed geluisterd naar onze wensen. Wij wilde graag naar 2 lodges met Nederlandse eigenaars (Kiboko met opvang straatjongens & Rhotia Valley met weeshuis), dat is gelukt. Het was zeer de moeite waard, vooral de riverwalk met de ”straat”jongens was top.

  Verdere hoogtepunten van onze reis waren:
  • Mooie kaart van jullie voor de laatste tips
  • Handige, persoonlijke app van onze reis
  • Anwar, onze chauffeur, wat een topper
  • Wandelsafari met ranger in Arusha park, tussen de giraffen, echt top.
  • Alle dieren: olifanten, giraffen, Colobus aap, leeuw, the big 5, the ugly 5, waterbok, Impala, secretaris vogel, Hop, Hamerkop, Baviaan, Hyena, Topi, Dik-Dik, Jakhals, Gazelle, Rots-klipdas, Zebra’s, Krokodil, Cheeta, Nijlpaard,
  • “Afrikaans” verjaardagsfeessie van mijn man met dank aan Sangaiwe tented Lodge
  • Vriendelijke mensen/personeel in de lodges
  • KatiKati Camp: geweldige plek, alles goed verzorgd, mooie “bush television” kampvuur, ’s morgens een heerlijke douche met warm water. In de avond rondom het restaurant bezoek van hyena’s, spannend was dat.
  • Mountainbike fietstocht en bezoek koffieplantage

  Minpunten
  • Geen vervoer op de luchthaven van Dar Es Salaam, we moesten zelf een taxi regelen naar een ander deel van het vliegveld.
  • Zanzibar, extreme eb en vloed, daardoor konden we niet in de zee en niet snorkelen. Verschil arm en rijk heel groot.
  • 19.00 uur helaas al donker in Tanzania
  • We hadden te weinig warme kleding mee, het is af en toe heel koud geweest en we hebben een paar regenbuien gehad.

 18. Martin & Riet09-16-2018

  We zijn nog steeds alle indrukken en beelden aan het verwerken!

  Beste Wilma,

  Toen mijn moeder en ik hebben besloten om samen een safarireis naar Tanzania te maken, en deze dan zo te maken als wij dat precies voor ogen hadden, zijn we uiteindelijk bij jou terechtgekomen. Wij hadden bij jou direct het gevoel dat je begreep wat wij wilden, en je pakte alles voortvarend op en eigenlijk heb je onze droomreis vrij snel georganiseerd.

  Inmiddels hebben wij onze droomreis gemaakt, en wij kunnen alleen maar zeggen dat deze volledig aan onze verwachtingen heeft voldaan en misschien wel meer dan dat.
  Wij hadden een bijzonder prettige en ervaren gids Andrew, die zelfs de kleinste dieren wist te spotten. Eigenlijk was onze reis een aaneenschakeling van hoogtepunten zoals Tarangire, de nachtsafari, crossing, ballonvaart, luipaard, zwarte neushoorn in de krater en veel, heel veel leeuwen etc.. Eigenlijk te veel om op te noemen, we zitten nog steeds alle indrukken en beelden te verwerken.
  Buiten dat alles tot in de puntjes geregeld was, zijn wij met name blij verrast met alle persoonlijke aandacht en uitleg die wij van jou en Desiree in Tanzania hebben mogen ontvangen.
  Wij willen jou en je organisatie hiervoor hartelijk bedanken, en we zullen je zeker bij iedereen aanbevelen.

  Met vriendelijke groet,
  Martin en Riet

 19. Eric, Aafke, Francis & Christel09-14-2018

  Altijd de droom gehad, om dit ook ooit nog een keertje met onze kinderen te kunnen doen.

  Ruim 20 jaar geleden hebben wij, Eric en Aafke samen een droomreis gemaakt door Afrika. Alles stond in het teken van de natuur, kennismaking met het landschap, de inwoners, kortom de ontdekking van een ander cultuur en continent. De reis bestond destijds uit het bezoeken van een aantal parken, de game-drives, slapen in tenten en uiteindelijk kort bijkomen op het strand van Mombassa en genieten van o.a. de ondergaande zon.
  Altijd de droom gehad, om dit ooit nog een keertje samen met onze kinderen te kunnen doen. Dit zou toch fantastisch zijn. Zo zijn we samen met onze dochters Francis (16) en Christel (15) op 19 juli begonnen aan een droomreis van 19 dagen in Tanzania.
  We hadden best een aantal wensen en ook wilden wij maximaal gebruik maken van onze aanwezigheid in Tanzania. Natuurlijk veel dieren zien, het liefst ook de migratie, mountainbiken, een balloon safari en als het kon ook nog een wandel dagtocht op de Kilimanjaro. We hadden al eerder gehoord van Droomreis Tanzania en na enkele keren contact te hebben gehad met Wilma, hebben we samen onze plannen uitgewerkt. Op een prettige wijze verliep dit veelal telefonisch en begreep zij snel onze wensen.
  Professioneel, gemoedelijk en met een goede kennis van het land met al haar mogelijkheden heeft Wilma alles duidelijk op papier gezet en in gang gezet. Een leuke handige App, tips, tussentijds contact en een vrolijke follow up. We kunnen Droomreis Tanzania zeker aanbevelen.
  Goed voorbereid vertrokken wij vanaf Schiphol met KLM naar Kilimanjaro om uiteindelijk na een prima vlucht in Ilboru Safari Lodge te Arusha te overnachten. De komende 14 dagen was ons ritme rond 7:00 uur opstaan, ontbijten en rond 8:00 uur in de auto op naar onze volgende accommodatie of activiteit.
  Alle Lodge’s die wij hebben bezocht zijn zeer aan te bevelen, waarbij de overnachtingen in de luxe tentenkampen tot zeer bijzondere ervaringen hebben geleid. Overal was het eten prima tot zeer goed. Na twee dagen moesten wij de hoeveelheden verkleinen omdat het allemaal te lekker was.
  Tarangire National Park heeft ons 2 dagen lang verrast met honderden Olifanten, zebra’s, antilopen en wat je maar niet aan dieren kunt bedenken, een betere start hadden we niet kunnen bedenken. Daarna liet Lake Manyara national park ons een heel ander landschap zien, met de daarbij behorende dieren. Nadat wij middags een mountainbike tocht door het dorp MTO wa Mbu en over een bananenplantage hadden afgelegd was ook de kennismaking met de zeer gastvrije bevolking een feit, super.

  Wakker worden in een luxe tent in Serengeti is al heel bijzonder. Als dan tijdens het ontbijt op 100 meter afstand een kudde olifanten voorbij loopt, dan wordt je daar super vrolijk van. Als later de zoektocht naar de migratie ook nog lukt, dan zijn alle gevoelens niet zomaar op papier te zetten. Honderdduizenden gnoes hebben ons 3 keer op 1 dag laten zien hoe dit spektakel te keer gaat. Als onze gids ons dan ook nog verteld dat hij nooit meer als 2 keer dit op 1 dag heeft gezien, kun je bijna niet uitleggen hoe bijzonder dit is.
  Indien iemand naar aanleiding van ons verslag een reis boekt bij Droomreis Tanzania, zou ik adviseren om gelijk Olodi onze gids erbij in te bedwingen. Een 38-jarig man met zeer veel ervaring, heel plezierig in omgang en het heerlijk vindt om zijn land met alle facetten aan iedereen te laten zien. We mogen hem zeker bedanken voor een fantastische tijd in een mooi stukje Afrika.
  Een ballon safari voor zonsopkomst betekent héééééééél vroeg opstaan, maar dat hadden wij er natuurlijk voorover. Met 6 ballonnen tegelijk de lucht in voelde als massatoerisme echter het tegendeel was waar. Eenmaal de mand van de grond werden de afstanden dusdanig dat het alleen maar mooie beelden opleverde. Zonsopkomst, veel dieren van uit een ander gezichtsveld zorgde voor een bijzonder belevenis. Toen na de landing in the- middle-of-nowhere een fantastisch ontbijt klaarstond, kon voor ons de dag niet meer stuk.
  Een koude nacht onder 4 dekens en de houtkachel aan was een frisse ervaring voor de start richting de Ngorongoro krater. Hier spotte wij op afstand de neushoorn en was onze “big- five”compleet. Een compleet andere omgeving, veelal verwoord in veel reisverslagen, was hier ook duidelijk zichtbaar. Ook de aanval van 2 leeuwen op een buffel zorgde voor de nodige spanning. Helaas maar met veel voldoening moesten we vandaag afscheid nemen van het dierenrijk.
  Na onderweg de hot spring in Chemka bezocht te hebben zijn we door gereisd naar West Kilimanjaro. Onze wens was om een wandeltocht te maken op de Kilimanjaro. Geen beklimming, maar lekker wandelen in het ruige landschap richting Shira 1 en Shira 2, de basiskampen voor de populaire beklimmingen.
  Na 14 dagen veel activiteiten, veel kilometers reizen en onvergetelijke indrukken waren we toe aan een paar dagen niks doen. Gelukkig lag Zanzibar op ons te wachten en werden wij net als in alle andere accommodaties zeer gastvrij onthaalt. Zwemkleding aan, wit strand en helder blauw water voldeed compleet aan onze verwachtingen en alle foto’s die je op het net maar kunt vinden. Meerdere boeken werden door ons gezamenlijk verslonden en ons lichaam stond compleet in het standje van lekker nagenieten.
  Iedere keer bij het laten zien van foto’s, bij het vertellen van onze ervaringen komen wij maar tot 1 conclusie, het was onze droomreis.
  Een Droomreis, Eric, Aafke, Francis & Christel Kelders

 20. Fam. Berghorst08-30-2018

  De keren dat we tijdens onze reis ‘wat is dit bijzonder’ en ‘waar we nu toch terecht gaan komen’ hebben gezegd, zijn niet te tellen op één hand.

  In het najaar van 2017 zijn wij ons gaan oriënteren voor een privéreis naar Tanzania met ons gezin (Arnold 49, Jolanda 47, Eline 23, Marith 21 en Merijn 18 jaar) ter ere van ons 25-jarig huwelijksjubileum. We wilden dit bij voorkeur via een kleine reisorganisatie regelen. Al snel kwamen we terecht bij Droomreis Tanzania en dus bij Wilma Kuiper. Vanaf het eerste contact voelde het goed. Via de mail hebben we een aantal randvoorwaarden aangegeven, waardoor Wilma aan de slag kon met een eerste opzet voor onze reis. We waren onder de indruk van de eerste opzet voor de reis en van de overzichtelijkheid van de web-omgeving waarbinnen we onze reis konden bekijken. Uiteindelijk hebben we een avond bij ons aan de keukentafel gezeten met Wilma om de reis door te nemen en wat bij te schaven naar de wensen van ons en onze kinderen. Wilma heeft onze wensen prima kunnen omzetten naar een geweldige reis. Vooraf was de informatie helder en duidelijk. De reminders via de mail, een kaartje via de post en nog even een telefoontje twee weken voor vertrek, om onze vragen te beantwoorden, zorgden ervoor dat we met een goed voorbereid gevoel op reis konden gaan. Via de speciale app hadden we alle reisinformatie makkelijk en overzichtelijk bij de hand en konden een aantal thuisblijvers meelezen met ons programma.
  In juli van dit jaar was het zover: we vertrokken met ons gezin naar Tanzania. Na een prima vlucht werden we op het vliegveld van Kilimanjaro opgevangen door onze chauffeur en gids Fay. Door de stickers van ‘Droomreis Tanzania’ op onze koffers werden we meteen herkend door hem en hoefden we niet te zoeken tussen alle chauffeurs die er klaar stonden bij de uitgang van het vliegveld. Het ontzorgen begon daar op het vliegveld van Kilimanjaro. Fay regelde alles en hij bleek van onschatbare waarde te zijn tijdens onze hele reis.
  We hadden ervoor gekozen om na aankomst een dag rust in te plannen om een beetje los te komen van de drukte van thuis. Een goede keus vonden wij achteraf. Op deze dag kwam Desiree nog langs om ons reisprogramma nog door te nemen. Het was fijn om ter plekke nog even om de tafel te zitten met elkaar en de laatste vragen te kunnen stellen. De volgende morgen werden we al bijtijds door Fay opgehaald en kon ons safari avontuur echt gaan beginnen.
  Tijdens onze gamedrive-dagen zijn we achtereenvolgens naar het Tarangire National Park, Lake Manyara National Park, Ngorongoro Region, Central Serengeti, Serengeti National Park en de Ngorongoro krater geweest. Alle parken hebben hun eigen gezicht en schoonheid. Het was zo bijzonder om de dieren van zo dichtbij te zien. We hebben diverse keren langere tijd op een plek staan kijken, om zo ook het gedrag van de dieren beter te kunnen observeren. Onze gids Fay nam hier uitgebreid de tijd voor en hij heeft ons ontzettend veel geleerd over de verschillende dieren en hun gedrag. Fay was voor de vogelliefhebber in ons gezelschap een gouden keus als gids!
  Het op aanraden van Wilma gekochte boek ‘Africa Safarigids’, ging iedere dag mee in de safari-auto en ieder dier dat werd gespot, werd fanatiek door onze zoon afgevinkt.
  Doordat we het merendeel van de reis steeds twee nachten achter elkaar op dezelfde plek sliepen, hadden we de rust en tijd in ons programma om uitgebreid op gamedrive te gaan.
  Wat was het bijzonder om te slapen in een tent bij de Tarangire Safari Lodge in het Tarangire National Park waar ’s morgens toen we onze tent uitkwamen een grote groep olifanten met jongen voor onze tent langsliepen. Wat was de lunch in een rivierbedding in het Lake Manyara National Park een bijzonder cadeau om van onze kinderen te krijgen voor ons huwelijksjubileum. Samen met Wilma hadden zij dit geregeld. Wat was de douche uit een emmer in het Kati Kati Tentenkamp in de Serengeti verrassend lekker en wat hebben we heerlijk gegeten daar midden in de Serengeti. De keren dat we tijdens onze reis ‘wat is dit bijzonder’ en ‘waar we nu toch terecht gaan komen’ hebben gezegd, zijn niet te tellen op één hand.
  Met het samenstellen van onze reis hadden we er bewust voor gekozen om onze vakantie af te sluiten met een paar rustige dagen, maar wel in de sfeer van Tanzania en dat is bij de Simba Farm aan de voet van de Kilimanjaro en bij de Africa Amini Masaai Lodge meer dan goed gelukt.
  Terugkijkend op onze reis kunnen we zeggen dat we mede dankzij Wilma en Fay, vanaf de voorbereiding tot thuiskomst een meer dan voortreffelijke vakantie hebben gehad.

 21. Fam. Scholten03-16-2018

  De gamedrive's waren hartstikke leuk. De kinderen vonden het super cool dat het dak eraf mocht!

  Een paar maanden terug zijn wij naar Zanzibar vertrokken. In Zanzibar hebben wij in een fantastische lodge geslapen waar ze heel veel verschillende activiteiten hadden die wij door de dag konden doen. Na een verblijf van een week, hadden we gesnorkeld, gezwommen met dolfijnen en nog meer. Ook de kinderen hebben zich heel erg vermaakt tijdens de activiteiten en in de lodge (voornamelijk bij het zwembad).

  Na het verblijf van een week in Zanzibar zij wij vertrokken naar het vaste land van Tanzania. De eerste volledige dag dat we daar waren zijn wij gaan kanoën in een groot kratermeer, dit was heel mooi en de kinderen vermaakten zich met hun speurtocht naar wilde dieren, terwijl ze zelf mochten kanoën.

  De gamedrive’s waren hartstikke leuk. De kinderen vonden het super cool dat het dak eraf mocht en dat ze zoveel wilde dieren van dichtbij konden zien. Je kon super mooie dieren zien zoals leeuwen, olifanten, kudde’s zebra’s en nog veel meer.

  Een van de hoogtepunten tijdens de gamedrive’s was het lunchen. We zaten midden in de natuur en hadden een super mooi uitzicht over de rest van het park.

  Na het gamedriven voor anderhalve week hebben wij dieren gespot zoals baby olifantjes, baby zebra’s, gazelles, leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, buffels, nijlpaarden, hyena’s, gieren, maraboes, flamingos en nog veel meer. We hebben ook uiteindelijk dan de Big 5 gezien.

  Tijdens deze droomreis hebben wij ook een fantastische driver gehad die ons vermaakte tijdens de gamedrive’s en tijdens de uren reizen tussendoor. Na afloop heeft hij cheeta’s voor ons gespot en luipaarden. Wij vonden het dus ook heel erg jammer dat we hem uiteindelijk moesten verlaten.

 22. Fam. Versteeg02-04-2018

  Een onvergetelijke reis, zowel voor oud (76) als voor jong (12)

  Familie Versteeg (ouders met kinderen en kleinkinderen, totaal 9 personen)
  Safari rondreis Noord – Tanzania (29 december 2017 – 5 januari 2018)

  Wij waren 50 jaar getrouwd en wilden met de kinderen en kleinkinderen een mooie en onvergetelijke reis gaan maken. Nou het werd onvergetelijk. Zowel voor oud (76) als voor jong (12). Vanaf de aankomst op het vliegveld tot en met het vertrek: alles was perfect! Gidsen, verblijf, eten. Ook hadden zij een heerlijk locaal biertje!!
  Met onze gidsen Faye en Lucas (zeer goed Engels sprekend)hadden we gelijk een clic. Alles was bespreekbaar en aanpasbaar. Hun kennis omtrent de dieren en de natuur was perfect.
  Onze reis (twee Toyota 4×4 landcruisers met panoramadak) ging naar :
  Lake Duluti – Lake Manyara – Serengeti – Ngorongoro – Kratertour – Lake Eyasi.
  We sliepen op 3 verschillende locaties waarbij het verblijf in de Kati Kati luxe tented camp het leukst was. Heerlijk buiten, kampvuur, wilde dieren in de nabije omgeving. ’s Morgens om 6 uur een plons water in je douche zak zodat je kon douchen. Primitief maar heerlijk!! Ontbijten en weer on tour…… Ben het aantal en soorten dieren die we gezien hebben vergeten maar het waren er heel veel.
  En we hebben ook andere leuke dingen gedaan: Kano varen, mountainbiken, wandelen, stammen bezoeken (Masai dorpje), markten, bananen plantage, kunst markten enz.enz.
  Kortom een reis om nooit te vergeten. Zeker prima geschikt voor ouders met kinderen en kleinkinderen.

  Joop Versteeg

 23. Peter, Hanne, Marieke & Pim01-18-2018

  We made a memory!

  Nog één keer als gezin, met 2 (inmiddels volwassen) kinderen op vakantie; de kinderen mochten de bestemming bepalen. Madagascar viel af omdat dat vanwege het regenseizoen in de kerstperiode niet bereikbaar was. Dan “maar” naar Tanzania. Gelukkig maar, want het werd onvergetelijk.

  De informatie van het benaderde reisbureau bleef erg summier en de voorgeprogrammeerde reizen uit de brochures spraken ons niet aan; wij hadden meer interesse in een meer “op maat gemaakte“ reis. Na flink wat speurwerk op het internet kwamen we bij Droomreis Tanzania terecht.
  Na een kennismakingsgesprek waarin alle mogelijkheden werden belicht waren wij zo enthousiast, dat we besloten met Wilma Kuiper verder te gaan.

  Onze wensenlijst is in nauw overleg omgezet in één logische en zeer goed geslaagde reis. De afstemming met de lokale organisatie was erg goed, evenals de zeer goed Engels en Duits sprekende gids (Sunday), die ons gedurende de hele reis vervoerde. Sunday kwam zelf uit Arusha, waardoor ons niet alleen een kijkje werd gegund in de meest prachtige natuurreservaten, maar ook in een koffie- en bananenplantage, een winkeltje met bananenbier en dat leuke kunstenaarsdorp. En niet te vergeten een prachtige kanotocht over Lake Duluti en een wandelsafari tussen giraffen.
  Waar de kennis van onze vaste gids niet toereikend bleek, werden wij van extra informatie voorzien door een lokale gids. Alles om ervoor te zorgen dat wij ons verblijf zo optimaal mogelijk konden beleven.

  Er was niets aan het toeval overgelaten en alles was tot in de puntjes verzorgd.
  Ook in de aanloop naar de reis zijn wij steeds zeer goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en noodzakelijke voorbereidingen. Dat is eigenlijk al de helft van het uiteindelijke wow-gevoel.

  We made a memory.

  Dankjewel!!

 24. Fam. Elzing12-19-2017

  De big5 gespot met de hele familie!

  Droomreis Tanzania – combinatie Dar es Salaam en safari
  Toen duidelijk werd dat onze zoon/broer/zwager/oom voor ruim 8 maanden naar Tanzania zou gaan om daar in Dar es Salaam te werken, leek het ons erg leuk om hem daar met onze directe familie (6 volwassenen en 4 kinderen variërend in de leeftijd van 3 tot 6 jaar) op te zoeken. Het leek ons ook erg leuk om een bezoek aan Dar es Salaam te combineren met een safari van een aantal dagen. Maar hoe organiseer je zoiets met kleine kinderen?
  Na op internet gezocht te hebben naar aanbieders van reizen naar Tanzania kwamen wij al snel op de internetpagina van Droomreis Tanzania terecht en kwam het contact met Wilma Kuiper van Droomreis Tanzania snel tot stand. Wilma verraste ons vanaf het eerste moment met een compleet op onze wensen afgestemde persoonlijke reis die zij ons zo mooi en op maat gemaakt presenteerde, dat wij hier meteen een goed gevoel bij hadden.

  Wilma zette voor ons een combinatiereis in elkaar die een bezoek aan Dar es Salaam met verblijf in resort aan het strand combineerde met een 5 daagse safari-reis met twee goed uitgeruste jeeps. Omdat wij met vier kleine kinderen reisden vonden wij het prettig dat de accommodaties ook voor kinderen geschikt waren. Dit heeft Wilma uitstekend voorzien door ons onder meer lodges en hotels met zwembad aan te bieden. Hierdoor konden wij iedere dag afsluiten met een heerlijke verkoelende plons in het zwembad. Fantastisch voor de kinderen!

  De door Wilma voorgestelde en geboekte lodges en hotels waren van goede kwaliteit en lagen op mooie, unieke plaatsen waar je echt het ‘Afrika’ gevoel kreeg. Met name de locatie van de Tarangire Safari Lodge is adembenemend: je kijkt uit over een deel van Tarangire National Park met onder je een rivier waar wild komt drinken. Tussen de goed uitgeruste safaritenten lopen gazelle’s, bokjes en soms zelfs een olifant!
  Wat onze reis verder nog onvergetelijk gemaakt heeft zijn de Engels-sprekende gidsen geweest. Hun kennis, ervaring en drive om ons een droomreis te bezorgen hebben er toe geleid dat wij een vakantie hebben beleefd om nooit te vergeten. En… de big five is gespot!

  Voor ons heeft Droomreis Tanzania haar naam meer dan waar gemaakt. Onze familie heeft samen maar toch op haar eigen manier een droomreis beleefd. Nogmaals onze dank!

 25. Menno & Anita12-18-2017

  Onze verwachtingen zijn overtroffen!

  In november 2017 heeft Droomreis Tanzania voor ons een reis naar Tanzania georganiseerd.
  Ik had Wilma de vrije hand gegeven om een verrassingsreis voor mijn vrouw te organiseren. Na terugkeer kunnen wij concluderen dat het een uitstekend georganiseerde reis is geweest die onze verwachtingen heeft overtroffen. Wij hadden een gids, die hartelijk en aardig was. Hij legde tal van zaken over het land, de bevolking en natuur uitstekend uit. Hij was betrokken bij ons, maar wist haarfijn de juiste afstand te houden. Wij hadden het gevoel bij hem volkomen veilig te zijn in een ver en vreemd land. Het programma was uitermate boeiend en afgestemd op onze wensen. In verband met weersomstandigheden moesten excursies worden aangepast. Dit leidde tot een nog interessantere reis. Wij zijn uitermate tevreden over de kwaliteit van de reis en kunnen Wilma en haar reisburo van harte aanbevelen.

 26. Kelly & Björn11-22-2017

  Het is met recht een Droomhuwelijksreis Tanzania geworden!

  Inmiddels alweer een maandje terug van vakantie en weer een beetje gewend aan het normale ritme en werken.

  We zijn op huwelijksreis geweest met Droomreis Tanzania en het is met recht een Droomhuwelijksreis Tanzania geworden!

  Voor onze huwelijksreis wilde we heel graag naar Afrika want wij zijn allebei nog nooit in Afrika geweest en hadden allebei een safari hoog op ons lijstje staan. We wilde het wel heel graag compleet maken met strand, relaxen en duiken erbij. In eerste instantie vielen de prijzen toch wat hoger uit dan we in eerste instantie in gedachten hadden dus moesten we even ons best doen met het in kaart brengen van de uitgaven die we voor het gehele jaar zouden hebben inclusief de bruiloft met alles erop en eraan. Uiteindelijk samen met Wilma heel erg goed gekeken naar de verschillende mogelijkheden en waar we konden besparen. Wilma heeft enorm met ons meegedacht en dat gaf ons zo’n prettig gevoel dat we steeds met meer zekerheid konden zeggen dat dit onze droomreis moest worden. We begonnen de vakantie met een safari door drie parken in Noord-Tanzania. Echt een perfecte volgorde en toch ook nog enorme verschillen tussen deze parken wat het ook zeker de moeite waard maakt om verschillende parken te bezoeken. Naast onze gids Jeremy, hadden we ook een kok die perfect voor ons gezorgd hebben. We zijn echt niets te kort gekomen en konden al onze wensen kenbaar maken en daar werd ook echt iets mee gedaan, ze hebben enorm hun best gedaan en hebben er mede voor gezorgd dat we een top safari hebben gehad. Hoe gaaf is het om wilde dieren te spotten maar hoe nog gaver is het om vanuit je tent ’s nachts de wilde dieren naast je tent te horen en hoe nog gaver is het om vanuit de luchtballon met zonsopkomst wilde dieren te spotten. De luchtballon was letterlijk een hoogtepunt hoewel we niet eens echt heel hoog zijn gegaan met de luchtballon maar voornamelijk laag over de grond om alles zo goed mogelijk te kunnen zien. De neushoorn heeft zich helaas schuil gehouden en hebben we alleen vanuit een view point met een verrekijker heel ver weg gezien, maar verder hebben we zo’n beetje alle dieren mogen spotten en de meeste zelfs van enorm dichtbij! De safari was op zich wel vermoeiender en intensiever dan we vooraf dachten, mede door het slapen in tenten met wilde dieren om je heen, maar daarom was het voor ons perfect dat dit aan het begin van de vakantie was en dat we daarna een paar fijne rustige dagen hebben gehad op Zanzibar. Wat ook perfect was is dat na een aantal dagen stof, gehobbel in de auto en voornamelijk koude douches er echt een top hotel geregeld was. We kwamen er laat in de middag aan en gingen er de volgende ochtend weer weg maar dit is precies waar Wilma weet dat je echt wel een beetje luxe kan waarderen na wat meer back to basic safari! Na een aantal rustige dagen op Zanzibar zijn we ook nog naar Mafia island geweest voor ons duikavontuur en wat hadden we dit niet willen missen en vonden we het zelfs jammer dat we niet wat langer konden blijven. Mafia is een heerlijk rustig eiland met lieve, dankbare mensen en echt een top onderwaterwereld. Mafia heeft namelijk een beschermd marinegebied en we hebben hier met duiken enorm veel vissen gezien, veel grote vissen die hier ook daadwerkelijk kunnen groeien omdat er niet gevist mag worden, en onwijs mooi koraal en duikspots. We hebben gedoken met Mafia Island Diving wat na diverse duikscholen in diverse landen toch echt uitblinkt in de deskundigheid, briefings en informatie die we hebben gekregen. Hier kun je met een heel gerust hart gaan duiken en zul je gegarandeerd hele mooie dingen zien! Ook de walvishaai brengt een bepaalde periode per jaar zijn tijd door rond Mafia wat ook echt indrukwekkend is om te zien.

  Tot slot onwijs bedankt voor de hulp, berichtjes, telefoontjes en de post, dit heeft onze eerste reis naar Afrika helemaal af gemaakt. We zouden het iedereen van harte aanbevelen en hadden het niet willen missen! We merken dat je dit werk met heel veel liefde en plezier doet en hopen dat je dit nog lang op deze manier kan blijven doen want het is echt super!

 27. Myke & Arjan10-10-2017

  Onze huwelijksreis is geworden wat we hoopten: onvergetelijk!

  Omdat het onze huwelijksreis was, wilden we graag iets onvergetelijks. En dat is gelukt. In de voorbereiding hebben we ons volledig laten leiden door het advies van Wilma. Alle accomodaties en bestemmingen waren op haar voordracht. Dat bleek terecht – we hebben een droomreis gehad. Geslapen op plekken die onze verwachtingen overtroffen, omringd door behulpzame en vriendelijke mensen. Goed eten, prachtige tochten en met Fay misschien wel de beste gids die we ooit hebben gehad. We hebben een dikke week nergens over hoeven nadenken. Alles was verzorgd. We hebben cheeta’s en leeuwen zien jagen, een neushoorn met kind door het gras zien struinen, met onze neus bovenop parende leeuwen gestaan, vanuit de luchtballon ver over de vlakte getuurd en op Pemba dolfijnen en prachtige vissen gezien. Dankzij Wilma, Fay en de mensen op al die mooie plekken is het precies geworden wat we hoopten: onvergetelijk.

 28. Haymo, Karin en Bas09-27-2017

  Deze zomer eindelijk Afrika!

  Deze zomer eindelijk Afrika! Na uitgebreid zoeken kwamen we uit bij Droomreis Tanzania. Samen met Wilma hebben we een afwisselende reis samengesteld waarbij we niet alleen natuur wilden, maar ook kennis maken met de Tanzaniaanse cultuur en het dagelijkse leven ervaren.

  Onze reis voerde ons uiteindelijk langs veel bekende highlights zoals Lake manyara national park, Serengeti (ook het noorden! Mara river, absolute aanrader!), Ngorongorokrater, waar we bijna alle big five gezien hebben. Behalve de neushoorn, die hield zich helaas verborgen. Maar de pareltjes waren voor ons toch het bezoek aan een schooltje in Mto Wa Mbu. Een geweldige ervaring, met 60 kinderen buiten in een kring spelletjes doen! Het bezoek aan de Hadzabe en de Datoga was een zeer indrukwekkende ervaring. Maar ook Lake Natron was indrukwekkend. Een eindeloos lange weg geeft je echt het gevoel dat je volledig weg bent van de bewoonde wereld. Maar waar je ook bent, elke keer komen er weer lokale Masai met hun kuddes tevoorschijn. Lake Natron Camp was uiteindelijk een prettige oase in een desolaat landschap. Het contrast kan niet groter: prachtige tenten, heerlijk eten, geweldige service. De trips vanuit het camp naar het zoutmeer met duizenden flamingo’s en naar de waterval, waren een mooie ervaring en een leuke afwisseling naast de wildparken.
  We kijken terug op een fantastische reis die perfect in elkaar zat. De overnachtingsplekken waren zonder uitzondering uitzonderlijk en heerlijk. We hebben onze reis afgesloten met 5 dagen Zanzibar. Dat was wel even schakelen! Het is totaal anders dan op safari op het vasteland. Ons hotel (Zanzibar Bay Beach Resort) was op zich prima met een mooi privé-strand, maar het publiek en de opzet deden ons toch weer terugverlangen naar de mooie tented lodges.
  Onze gids Emanuel heeft een fantastische klus geleverd. Hij wist zowel goed aansluiting met ons te maken als met onze zoon (16 jr). Hij was echt goed in staat om in te spelen op onze wensen. Kortom een topgids!
  Wilma heeft goed met ons meegedacht en was heel flexibel in de aanloop en de voorbereiding. Echt maatwerk!
  Nog één tip van ons: zorg voor voldoende overstaptijd als je vanuit Zanzibar je internationale vlucht wil halen. Een uur bleek helaas veel te krap.

 29. Fam. De Vries09-17-2017

  We hebben onze ogen uitgekeken en iedere dag genoten van onze belevenissen!

  Wat hebben wij deze zomer genoten van een prachtige reis naar Tanzania en Zanzibar!
  Samen met onze kinderen, Ivo (16), Vera (14 jaar) en Ole (11), hebben Arnold en ik ons plan eind vorig jaar verder doorgezet en zijn we in contact gekomen met Droomreis Tanzania.
  Na wat vergelijk tussen aanbieders en reisorganisaties, bleek al vlot dat Wilma ons het best begreep en dat we met Droomreis Tanzania verder wilden concretiseren. Een goede keus! Vanaf het eerste tot het laatste contact heeft Wilma ons heel adequaat geholpen, vanuit haar deskundigheid en ervaring geadviseerd en zaken voor ons geregeld.
  Onze reis heeft hierdoor een heel afwisselde programma gekregen (wandelen, kanoën, game drives, mountenbike tour, stad, zon-zee-strand en relaxen). We hebben onze ogen uitgekeken en iedere dag genoten van onze belevenissen. Het was een reis vol verrassingen qua cultuur, mensen en natuurlijk de natuur. Onze gids ter plekke zorgde ervoor dat wij zorgeloos alles in ons op konden nemen en heeft ons, gedurende de 9 dagen samen, veel kunnen leren van Tanzania en haar bewoners in de steden en de natuur.
  De verschillende lodges waren prachtig en met name de tented camps (Burunge en Kati Kati) geweldig! Hoe bijzonder om in de Serengeti in een tent te slapen waar de dieren vooral in de nacht om heen lopen!
  Onze afsluiting op Zanzibar maakte het echt helemaal af; azuurblauwe zee, Stone Town bezoek, spice tour, diving, een heerlijke accommodatie met aardige mensen om ons heen!
  Onze vele vele foto’s, maar vooral onze eigen ‘harde schijf, zorgen ervoor dat we deze ervaring nooit vergeten!

 30. Marit-Mark-Venise-Ruben09-08-2017

  Als je ’s nachts vanuit je tentje een leeuw hoort brullen: dat is toch wel het ultieme safari gevoel!

  Op safari in november
  Onze reis door Tanzania was super! Een onvergetelijke ervaring. November 2016 zijn we er geweest, met 2 bevriende stellen. Wat een prachtig land. Het mooie aan Tanzania vonden wij de diversiteit van het landschap. Alleen al in Arusha NP waan je je in verschillende werelden in een paar uur tijd. Telkens is het weer anders.
  Dat wij in november zijn geweest betekende dat er weinig water was. Het regenseizoen was nog niet begonnen toen. Daardoor is de omgeving vrij droog. Wel een mooi gezicht dat gele gras op de Serengeti. Het voordeel van de droogte is dat er nog maar een aantal drinkplaatsen over zijn. Dat maakt het makkelijker om de dieren te spotten.
  Over het algemeen is november ook de maand waarop de minste mensen op vakantie gaan. Het was dan ook niet heel druk was onze ervaring. Wij vonden dat wel fijn.
  We hebben lodges afgewisseld met het slapen in een tent. Het slapen in een tent is echt een aanrader! Het is heel fijn om zo dicht bij de natuur te zijn. Als je ’s nachts wakker wordt en je hoort een leeuw brullen is dat toch wel het ultieme safari gevoel. Elke dag werd er heerlijk voor ons gekookt 3x per dag. De kok zorgde ervoor dat ons niks te kort kwam. Het eten is er goed. Heel divers en veel groenten en fruit.
  Wat wij ook nog heel erg fijn vonden, is dat de gids niet op radio reed. Dat je dus niet de hele tijd achter andere jeeps aanrijdt om bij dezelfde olifant te gaan kijken. Heel onrustig lijkt me dat. Ook veel minder natuurlijk, veel meer dierentuin gevoel met te veel toeristen om je heen. Die drukte hebben we ervaren in de Ngorongoro krater. Deze is er gewoon erg druk, daardoor is het haast niet te voorkomen dat je met veel auto’s bij hetzelfde dier bent. Heel mooie omgeving, maar minder prettig met al die mensen. 1 dag was dan ook genoeg voor ons daar. Het is super leuk om zelf de dieren te kunnen spotten en om gewoon de tijd te kunnen nemen om die dieren te bestuderen. Je voelt je helemaal niet opgejaagd en het is erg bijzonder om in stilte zo dicht bij het dier te kunnen zijn zonder dat het zich gestoord lijkt te voelen door ons. Dat je een inkijkje krijg in het leven van zo’n dier. Zo blijven olifanten bijzonder. Maakt niet uit hoeveel we er al gezien hadden, telkens als we er weer één zagen stopte we om te kijken. Je kunt goed afstemmen met de gids of je langer wil blijven of juist weer verder wit. Je voelt je erg in de natuur.
  Wij hebben 2 weken safari gedaan en het was fantastisch!

 31. Marcel-Mirjam-Boas08-29-2017

  The big five, we hebben ze allemaal gezien!

  Actieve safari(droom)reis door Tanzania en relaxen op Zanzibar
  (14 juli – 1 augustus 2017)

  Al ongeveer 6 jaar roepen we “Als Boas naar de middelbare gaat, gaan wij op safari”,
  Naar het land van bestemming hoefden we niet lang te zoeken: het werd Tanzania vanwege de politieke stabiliteit, de veiligheid, de afwisseling in de verschillende parken maar ook de mogelijkheid om na de reis nog wat te relaxen op Zanzibar.
  Na de jaarlijkse kampeervakantie in 2016 zijn we gelijk begonnen met zoeken naar een geschikte reisorganisatie die aan al onze wensen kon voldoen.
  Het werd Droomreis Tanzania en een droomreis is het geworden, eigenlijk nog veel meer dan dat!
  Het was allemaal geweldig goed geregeld. Onze chauffeur/gids Francis stond ons op het vliegveld van Arusha al op te wachten en heeft ons de eerste 12 dagen geweldig door de prachtigste parken gegidst. Nooit hoefden we in te checken in hotels, in de rij te staan voor entree in de parken, papieren te regelen of in te vullen, de planning of tijd in de gaten te houden…Francis regelde het allemaal. Dat is pas vakantie!
  Tarangire, Manyara, Serengeti en Ngorongoro we zijn er geweest en het was boven verwachting. Ieder park weer met zijn eigen geheel unieke karakter! Niet met elkaar te vergelijken en allemaal even prachtig. Het was echt alleen maar geweldig en mooier dan we ooit hadden durven dromen.
  The big five, we hebben ze allemaal gezien: olifanten, luipaarden, leeuwen, buffels en als hoogtepunt op de allerallerlaatse gamedrive was daar eindelijk Mr. Rhino himself en hoe?!! Zo close had zelfs Francis hem nog nooit gezien!

  Na een enerverende rondreis op het vasteland van Tanzania met de mooiste hotels, de vriendelijke hartelijke mensen, de afwisselende landschappen en dat fantastische wildlife zijn we naar Zanzibar gevlogen om daar nog even na te genieten van al het moois dat we hadden gezien en meegemaakt. Wat zijn we verwend bij Machweo, Maramboi, Kitela, en Kubu-Kubu en wat een lieve mensen bij Angata. De moeite die ze deden ze om ‘t ons naar de zin te maken; daar kreeg je het ondanks de kou helemaal warm van bij op de Ngorongoro kraterrim.
  Op Zanzibar kwamen we terecht in Unguja Lodge; alweer zo’n topplek. Heerlijk gezwommen, op het strand gewandeld, gesnorkeld, gewoon lekker niks gedaan en ook weer alleen maar genoten…
  Stonetown (Werelderfgoed Unesco, geboortestad Freddy Mercury) was ook een bezoekje waard maar het was toch bovenal lekker lui zijn op Zanzibar.
  Wilma bedankt; het was geweldig!
  Marcel, Mirjam & Boas

 32. Families T & T08-28-2017

  Tanzania met crossings, Zanzibar met cocktails; 2 gezinnen op vakantie

  Wat een geweldige droomreis hebben wij achter de rug! Van hoogtepunt naar hoogtepunt, een heel bijzondere en onvergetelijke vakantie (26-7 t/m 8-8-2017).

  Onze voorpret begon al ongeveer een jaar van tevoren. Met onze wensen heeft Wilma een prachtige reis in elkaar gezet, gepresenteerd in een gepersonaliseerde website. Ze kwam de reis bij ons thuis toelichten, waarbij al onze vragen werden beantwoord en de puntjes op de i werden gezet. In aanloop naar de vertrekdatum hadden we nog regelmatig contact en kregen we nog de nodige tips ter voorbereiding. Een goede service dus!

  De reis was perfect opgebouwd. Eerst even acclimatiseren in Arusha in de Ilboru Safari Lodge. Deze werd gerund door een Nederlandse, wat de overgang toch iets kleiner maakt. Want een overgang is het, van onze geciviliseerde Westerse wereld naar die manier van leven; een wereld van verschil. We keken onze ogen uit en zullen de aanblik van de hutjes en de mensen niet snel vergeten. De lodge met het zwembad stond daarbij in schril contrast. Bij het zwembad nam Desiree, een Nederlandse zakenpartner van Wilma, woonachtig in Arusha, met ons het safari programma door. Prettig en wederom een plezierige persoonlijke service.

  Onze twee chauffeurs, Francis en Olodi, bleken echte toppers te zijn. Goed in hun vak, open en in voor humor. We hebben veel lol gehad. Ze brachten ons op vele mooie plekjes en hadden interessante verhalen te vertellen. Vanuit Arusha hebben we een kanosafari, een wandelsafari en een game drive in het Arusha national park gemaakt. Met als één van de hoogtepunten een olifant die uit de bosjes precies tussen onze jeeps doorliep. Daar werden we stil van! Zo dichtbij! En dan moest het ‘echte’ werk nog komen: Lake Manyara, de Ngorongoro krater en de Serengeti.

  Er volgden nog vele hoogtepunten: een dansje doen met een gospelkoor tijdens het ophalen van onze lunchboxen, een fietstochtje waarbij we rode bananen hebben gegeten (zoooo… lekker!) en bananenbier hebben gedronken (zoooo… bijzonder). Lake Manyara met zijn vele vele vogels, de Ngorongoro krater met zijn enorme variatie aan landschap en dieren op één plek: wildebeesten (gnoes), zebra’s, buffels, struisvogels, olifanten, nijlpaarden…heel bijzonder.

  Daarna volgden de hoogtepunten in de Serengeti. Een bezoekje aan een Masai dorp (slapen ze echt met zovelen in dat kleine hutje?), luie cheetah’s op een steen op 2 meter afstand, lunchen naast een slapende leeuw op 2 meter afstand, een luipaard met prooi (een gazelle) in een boom, zwemmen in de infinity pool bij de Kubu Kubu Tented lodge (wat een uitzicht!), slapen tussen de gnoes in het Wayo Green Camp: wat een belevenissen!

  Onze laatste safaridag was er één om nooit te vergeten: we hebben maar liefst drie crossings gezien die dag. Hoeveel geluk kun je hebben? Ongelofelijk om mee te maken en er zo dicht op te staan. Hééél bijzonder om de gnoes en zebra’s te zien samenvoegen vanaf de heuvel en te wachten met spanning en hoop op de eerste die gaat. Dan nog even wachten tot de eerste twintig de overkant bereikt hebben en dan gaat de rest van de groep er blind achteraan. Al dat stof, die snelheid, die hoeveelheid beesten, prachtig om te zien.

  Tot slot was het heerlijk toeven in de lodge op Zanzibar (Kichanga lodge). Een geweldige stek met heel vriendelijk personeel, prachtig gelegen, echt een heerlijke plek om even te chillen en te genieten van een lekkere cocktail. Onze laatste lunch was in The Rock, ook een fantastische plek en aanrader.

  Kortom, het was een onvergetelijke reis waar we nog vaak aan terug zullen denken. Heel goed geregeld en precies op maat gemaakt. Wilma, bedankt hiervoor! We bevelen je van harte aan bij onze vrienden, familie en kennissen.

 33. Fam. Verberk08-19-2017

  Zonder uitzondering zijn we overal in Tanzania zeer hartelijk en gemeend warm ontvangen.

  Wij hebben met behulp van Droomreis Tanzania een hele fijne vakantie gehad dit jaar in Tanzania en Zanzibar. Het was voor ons de eerste keer dat wij als gezin een dergelijke grote bijzondere (dure) reis hebben gemaakt. Het was het meer dan waard! Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en drie kinderen (14, 12 en 8).

  Samen met Wilma Kuiper hebben we de reis helemaal afgestemd op onze wensen. Wij hebben gekozen voor een evenwicht tussen safari en kennismaken met het land Tanzania. Verder hebben we ervoor gekozen om rustig aan te doen wat goed past bij de Afrikaanse manier van leven (pole pole). We vonden het (ook voor de kinderen) fijn om tenminste 2 nachten op iedere locatie te verblijven zodat er voldoende ruimte is om de drukke dag desgewenst op tijd en rustig te eindigen. Waar we ook geen spijt van hebben is dat we niet naar het Serengeti wildpark zijn gegaan. Onze reis concentreerde zich op de wildparken rondom Arusha (Arusha national park, Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro). Indrukwekkend en voldoende voor ons gezin. In plaats van een lange extra reis naar Serengeti hebben we veel tijd gestoken in het kennismaken met het land en haar bevolking. Naast een kanotocht en mountainbike tour was het bezoeken van de lokale stammen/bevolking/dorpen zeer indrukwekkend (Maasai, Karatu village, Mto wa Mbu, Hadzabe, Datoga).

  De Safari was ook fijn en indrukwekkend. We hadden goede overeenstemming met onze gids (Stuart). Onze indruk is dat veel wildparken erg druk zijn. Stuart heeft heel erg zijn best gedaan de rustige plekken te zoeken en zelf op zoek te gaan naar de dieren, vogels en andere bezienswaardigheden in plaats van achteraan sluiten bij een stoffige colonne safari auto’s.

  Zonder uitzondering zijn we overal in Tanzania zeer hartelijk en gemeend warm ontvangen. Een groot verschil met Zanzibar waar je direct weer behandeld wordt als een echte toerist waar de lokale bevolking met name interesse in heeft vanwege onze portemonnee. Het was daarom fijn dat Wilma ons een afgelegen lodge heeft aanbevolen niet midden tussen de toeristen waardoor je minder werd lastig gevallen. Zanzibar was fijn om de reis af te sluiten op een wit strand en een azuurblauwe zee. Met name het snorkelen tussen de vissen en het koraal was prachtig. Wel wat zorgen dat in Zanzibar onzorgvuldig met de natuur wordt omgesprongen.

  Hopelijk is voor de lezer bovenstaande informatie nuttig en inspirerend voor het maken van een reis naar Tanzania. Wij gaan in elk geval zeker nog eens terug naar Afrika.

  Familie Verberk

 34. Fam. Wentzel08-16-2017

  Het hoogtepunt van onze reis? Er zijn er zoveel geweest!

  Onze reis naar Tanzania zit er weer op. 10 dagen op safari langs de noordelijke parken met onze volwassen dochters en een weekje ‘bijkomen’ op Zanzibar. Als je vraagt naar het hoogtepunt, dan wordt het lastig. Er zijn zo veel hoogtepunten geweest. Als we dan toch iets moeten noemen is het misschien het kamperen in een koepeltentje midden tussen olifanten, hyena’s, brood stelende apen en wildebeesten. Of toch het (onverwacht) snorkelen met dolfijnen… Of toch de avondwandeling met een gids in Serengeti naar de hyena’s… of toch…. In elk geval hadden we een heel samenhangende en goed gedoseerde reis waarin weinig te wensen over bleef. Wel pittig soms, maar we gaan het er nog lang over hebben met elkaar…

  Het was een heel dure reis. Je hebt in Tanzania soms het gevoel dat je flink uitgekleed bent maar dat de gemiddelde Tanzaniaan daar niet veel aan heeft. Maar hebben het geld er graag voor over gehad. We vonden het een buitengewone ervaring en hebben veel gezien, geleerd, gedaan en genoten.

  Veel clichés over dit land kloppen. Het is een bijzonder land. De wegen zijn slecht. De natuur is van buitencategorie. De mensen zijn vriendelijk. We leren van enkele Nederlandse hotelhouders veel over de achtergrond van Tanzania. Uiteraard was elke keer als we voor het eerst een dier zagen een hoogtepunt. We hebben er, ook dankzij onze geweldige gids/chauffeur Fay, veel gezien in alle soorten en maten. Naast de big 5 (olifant leeuw luipaard neushoorn en buffel) zagen we het hele Artis-assortiment, waaronder jachtluipaarden, nijlpaarden, nijlkrokodillen, maraboes, alle soorten hornbills, secretarisvogels, eagles, struisvogels, civetkatten en jakhalzen.

  Maar als je het dan over echte hoogtepunten hebt, zal ik er hier een paar noemen:
  • Vanaf ons hotel in Ilburo (Arusha) zijn we gewoon wat gaan wandelen in de omgeving van het hotel. We zagen hier zoals we het beeld hadden van een Afrikaans dorp. Kleine huisjes en tuintjes, stoffige wegen, rondlopende kippen en honden, vriendelijke mensen.
  • Oog in oog staan bij de wandelsafari (Arusha NP) met een giraf en een kudde buffels. Onze eerste wilde dieren die we tegen kwamen…
  • Op weg van Arusha NP naar Kilimanjaro (eind van de middag) zien we overal Masai met hun kuddes terugkeren naar hun stallen
  • De persoonlijke aandacht die we kregen bij de sundowner bij Simba Farm en de verhalen die we van hen hoorden over het leven in Tanzania
  • De vlakte met nijlpaarden en de enorme hoeveelheden trekvogels bij Lake Manyara
  • Het kamperen in koepeltentjes in Tarangire Campsite tussen de olifanten, de kudde wildebeesten die we vanaf de campsite op hol zien slaan
  • Een aap die ineens op tafel staat en een boterham uit Astrid’s hand trekt en een pannenkoek pikt
  • Bij Kati-Kati in de Serengeti ’s avonds nog even het donker in (met begeleiding) en kijken hoe dichtbij we bij de hyena’s durven komen (5 meter)
  • De groep jachtluipaarden (cheeta’s) in Serengeti. We zagen een moeder die haar 3 kinderen leerde jagen. Bijna catch van een pumba op een paar meter afstand van onze auto..! Het was net of we midden in de film zaten,
  • De fotogenieke zonsopkomsten bij Serengeti en Sunshine Marine Lodge (Zanzibar) en de vele zonsondergangen
  • De snorkeltrip naar Mnemba. Onderweg zien we opeens een groep dolfijnen en we springen in het water. De dolfijnen blijven een flink poosje om ons heen zwemmen
  • De persoonlijke aandacht en het gezellige personeel bij Zanzibar Palace Hotel
  • Sundowner op een Dhow zeilboot vanuit Stone Town. Wat een sfeervolle zeiltocht en wat verrassend dat er muzikanten waren mee gekomen om het ons naar de zin te maken.

 35. Fam. Grashuis08-01-2017

  Vijf uit de Nop op zoek naar de Vijf in Tanzania: juni 2017

  Tijdens een bezoek aan de vakantiebeurs in Groningen in 2016 ontmoetten wij Droomreis Tanzania. Wij, een gezin uit Tollebeek, wilden naar Afrika: wilde dieren opzoeken. En dan graag met zijn allen. Wij ontmoetten Wilma Kuiper van Droomreis Tanzania en hadden meteen een klik. Zij luisterde goed naar onze wensen en wilden wel een nader gesprek met haar.

  Wij besloten af te reizen naar Tanzania. En wel met zijn vijven. Ouders, zoon en dochter en vriend. Iedereen moest een onvergetelijke ervaring aan deze reis overhouden. Wilma had een prachtige reis op maat gemaakt met luxe overnachtingen. Geen grote commerciële lodges maar kleinschalige en toch luxe lodges te midden van veel wild. Een privé chauffeur zelfs. Wij waren zeer in onze nopjes. Dat belooft wat.

  Met harde wind vertrokken wij richting Arusha. Op de luchthaven van Arusha maakten wij kennis met onze chauffeur, Mozes. Dat moest wel goed komen.

  Overnachten in River Trees Country Inn. Mooie locatie omringd door groen. Arusha Park is een kleinschalig park maar erg mooi en groen. Een wandeling gemaakt onder leiding van een vrouwelijke gids en oog in oog met de giraffen gestaan. Wat een mooie dieren!
  In Lake Tarangire NP zagen wij de olifanten! En Mozes weet precies wat ze doen, waar ze heen trekken en waar je dus met de jeep moet gaan staan! Wat hebben wij genoten van de sloffende kudde olifanten met jongen, de klapperende oren, het lichte getrompetter en de stilte. Wij kregen een korte blik toegeworpen van een van de olifanten: het is goed. Geniet maar lekker, wilde zij zeggen. En dat deden wij. Overnachten in Maramboi Tented Camp. Een luxe locatie waar je eet op het terras onder een sterrenhemel die je dwingt om 10 minuten alleen maar naar boven te turen. Waauw. Maak ook een avondwandeling naar het meer, een soda meer met veel vogels. Prachtig.
  Wij hebben zelfs een mountain bike toer gemaakt. Erg leuk: een bananen plantage bezocht en heerlijk door de natuur gefietst. Voor iedereen een aanrader. Je ruikt de natuur en je proeft de sfeer. Alleen arme Afrikanen gebruiken een fiets maar ja, met een auto wordt je pas gezien. Suffe Hollanders, die gaan fietsen!

  Wat is nou zo leuk aan een chauffeur die tevens de gids is: hij weet zoveel van vogels, natuur, dieren en mensen en spreekt heel goed Engels. Deze informatie mag je niet missen anders zie je veel te weinig. En dan de beroemde Baobab bomen. Wat een reuze bomen zijn dat! Ontzag voor deze reuzen. Wij hadden inmiddels al 4 dieren van de Big Five gespot: waterbuffel, leeuw, luipaard en olifant. Nu nog de neushoorn. Mozes vertelde ons dat de kans bestaat dat wij die in de Ngorongoro krater kunnen zien. Maar eerst nog de Serengeti bekijken. Het zou een lange rit worden. Niet getreurd, even wat langer in de jeep zitten. Maar het werd een autorit die wij ons nog lang zullen herinneren. Ervaar het zelf! Voor de dames een tip: doe een sport BH aan! Maar de sfeer in Serengeti is zo mooi en zo rustig. Daar kan geen enkele Mindfulness cursus of therapie aan tippen! Pak een stoel, ga zitten op het terras van de Kubu-Kubu Lodge en pak de verrekijker. Neem de tijd en ga turen. Dat gevoel probeer ik iedere dag in Nederland nog even vast te houden: een ½ uur Tanzania geeft innerlijke rust!

  En als laatste grote klapper: de Ngorongoro krater! Wat mooi. Alle dieren leven binnen de krater: ze jagen achter elkaar, ze leven van elkaar maar ook met elkaar. De vele kuddes gnoes, de zwijnen, de leeuwen, de olifanten en……de zwarte neushoorn! Geweldig en uniek voor ons: met jong van ongeveer 2-3 jaar wist Mozes te vertellen. De vijf uit de Nop hebben de Vijf van Afrika gezien.

  Een aanrader voor iedereen die kennis wil maken met Afrika: boek een reis bij Droomreis Tanzania. Een mooie reis op maat met een opbouw van kleine parken naar grote parken. Een opbouw in beleving, afwisseling in activiteiten en prachtige locaties. Wij hebben 2 weken genoten en genieten nog steeds als wij de mooie foto’s zien.
  Familie Grashuis uit Tollebeek

   

 36. Nienke (14) & Karlijn (12)02-14-2017

  Dit jaar geen wintersport maar op Safari. Met twee gezinnen naar Tanzania & Zanzibar.

  Een reisverslag van een hele gave (kerst) vakantie. Voor het eerst in Afrika. En dat is heel wat anders dan skiën in de Alpen.

  Na een vlucht van Schiphol, via Nairobi, naar Kilimanjaro Airport werden we opgehaald door onze chauffeur-gidsen Musa en Francis. In twee grote safari jeeps. Zij brachten ons naar ons eerste hotel. Midden in Arusha. Een heel mooi hotel in een best wel arme, echte Afrikaanse wijk met kleine huisjes, veel brommers en hele hobbelige wegen. Het was heel gezellig (eigenlijk in alle hotels) en de mensen waren er heel aardig. Toen we ons huisje hadden bekeken en onze spullen daar hadden neergelegd, gingen we gelijk naar het zwembad. En die middag hebben we erg lekker gegeten!

  De volgende dag gingen we voor het eerst op safari. We zagen gelijk al veel zebra’s, buffels en af en toe giraffes. Ook hebben we een paar zeldzame, zwart-witte apen gezien. Daarna gingen we een stukje wandelen tussen giraffes en buffels. Voor de veiligheid liep er een kleine man mee met een heel groot geweer. Het einde van de wandeling was bij een waterval. De eerste safari dag was zeker geslaagd!

  De derde dag in Tanzania reden we naar het volgende plekje, Lake Burunge Tented Camp. We hadden een heel gaaf uitzicht op mooie, roze flamingo’s en er was ook een heel mooi en fijn zwembad. Op safari zagen we daar grote kudden olifanten, veel zebra’s, gnoes, buffels en impala’s. Super!

  Daarna kwamen we aan in een tented camp in het Tarangire park zelf. In dit hotel keken we uit op een vallei met een rivier en dieren die even langs kwamen wandelen. In dit natuurpark hebben we zelfs drie leeuwtjes, die achter de bosjes zaten, gezien! We hebben natuurlijk ook de baobab boom gezien.

  Op de zesde dag in Tanzania, sliepen we twee nachten in het Ngorongoro farm house. Dit vonden wij het leukste hotel. Hier hadden ze een hele lelijke vogel, de Maribu. Op safari zagen we hele grote groepen flamingo’s. Ook hebben we een mountainbiketocht gemaakt door een Afrikaans dorpje.
  We gingen op de laatste dag in dit gebied ook even op bezoek bij de Hadzabe-stam. Dat zijn nog echte jagers en verzamelaars, die leefden van de natuur. We gingen met hun op jacht (en vingen niks☺), mochten pijl en boog schieten en gingen aan het eind met hun een dansje doen. Het was erg leuk maar ook een beetje vies!

  De volgende dag gingen we naar de Ngorongoro krater, daar hebben we twee leeuwen en een nijlpaard van super dichtbij gezien! Ook zagen we van heel ver weg een neushoorn.

  Toen vertrokken we van Tanzania naar Zanzibar. Met een heel klein propeller vliegtuigje! Daar bleven we vier dagen. In Zanzibar hebben we veel gezwommen en een keer gesnorkeld tussen heel veel supermooie en coole vissen! Je kon daar lekker eten, drinken en relaxen met het mooie uitzicht op de lichtblauwe zee.

  Kortom het was een geweldige vakantie! Net zo gaaf als skiën maar heeeeeel anders.

  Van Nienke en Karlijn

  PS) ik denk ook dat de rest van onze twee gezinnen het een superleuke vakantie vonden! (Rens, Nicole, Bastiaan, Astra, Lieselot en Annemeike).

 37. Huig J. Jacoline Pim Coen01-28-2017

  The world is a book and those who do not travel read only one page (Saint Augustine)

  Deze inspirerende quote heeft ons doen besluiten om niets uit te stellen maar onze droomreis naar Tanzania concreet te maken. Een heel goed besluit!
  Op 21 december vliegen we met onze 2 jongens, Pim (15) en Coen (13), naar Kilimanjaro airport. Nadat we in Nairobi overgestapt zijn verrast de piloot ons door de lichten in het vliegtuig te doven zodat we in het donker het silhouet van de Kilimanjaro kunnen zien.

  De komende 11 dagen gaat Fay, onze gids en chauffeur, ons begeleiden door Tanzania. We hebben van alles op ons reisplan staan:

  – Lake Duluti met een warme lunch in een voormalige koffieplantage
  – Arusha National park met een wandelsafari
  – Tarangire National park en overnachten in Lake Burunge Tented camp
  – Lake Manyara National Park, mountain bike en wandeltocht
  – Central Serengeti en overnachten in Kubu kubu tented camp
  – Zuid Serengeti
  – Ngorongoro Krater en overnachten in Ngorongoro Farmhouse
  – Lake Eyasi met de Hadzabe stam en de Datoga stam

  Wat hebben we veel gezien en veel meegemaakt! Een aantal hoogtepunten wil ik graag noemen:
  – Schitterende kleuren in de natuur. Bloemen, de zon en natuurlijk de fleurige kleding van de Tanzanianen.
  – De vele handtekeningen en papieren; wat zijn we blij met Fay! Hij regelt geduldig al het papierwerk iedere dag weer.
  – Ontbijt met veel vers fruit, heerlijke koffie (Tanzania heeft veel koffieplantages) en altijd iemand die graag een goed gevulde omelet voor je maakt
  – De wegen; men noemt het ‘african massage’ Na een dag weet je wat ze daarmee bedoelen.
  – Reusachtige Baobab bomen die wel 1000 jaar oud worden; best raar dat onze voorouders dezelfde bomen hebben gezien.
  – Dineren onder de sterrenhemel en in absolute stilte; naja, behalve veel dierengeluiden dan.
  – Zwembad met uitzicht over enorme vlaktes. Zelfs midden in de Serengeti!
  – Niet zelf naar je tent/kamer kunnen lopen omdat het gevaarlijk is. Gelukkig zijn er altijd rangers die je graag begeleiden!
  – Een leeuw die net een zebra heeft gevangen en nog ligt na te hijgen. Waarschijnlijk eet ze later haar prooi op.
  – Een luipaard in een boom; en in de boom ernaast hangt een zebra. Die heeft hij gevangen en opgehangen in de boom. Een luipaard kan wel 30 kg meenemen de boom in. Best knap!
  – In Burunge Tented Camp voelen we ons ‘alleen op de wereld”. Wat een geweldige plek met een schitterend zwembad!
  – Iedere ochtend om 6 uur aan het ontbijt. T ’is vroeg maar meer dan de moeite waard! Je ziet de zon opkomen op de mooiste plekken op aarde!
  – Hyena naast je tent
  – Iedere dag weer wat anders in je lunch box meenemen om vervolgens in de parken op de mooiste plekken ervan te genieten
  – Met de jeep door water heen rijden en dan oog in oog staan met een groep mannetjes olifanten die niet van plan zijn om weg te gaan. Gelukkig na zo’n 20 minuten en wat gedreig met stampende poten en wapperende oren richting onze jeep, verdwijnen ze het bos in. Pffff.
  – Mountainbiken hobbelend over stenen door diepe gaten en door enorme stofwolken maar ook door prachtige bananenplantages met rode (zoete) bananen, door dorpjes en als klap op de vuurpijl, bananenbier drinken.
  – Wandelen naar een waterval en vasthaken achter de ‘wait a bit’; een plant die met weerhaken je even laat wachten.
  – Veel water drinken want het is warm. Gelukkig is er een koelkast in de jeep die het water lekker koel houdt.
  – Boven op de rand van de Ngorongoro (vernoemd naar de koebellen van de Masai) Krater staan en de krater voor je zien met 19 km doorsnede en bergwanden van zo’n 600 meter.
  – Stof happen nadat een tegenligger je passeert.
  – Kubu Kubu tented camp in Central Serengeti. Wat een paradijs en wat een welkom! Gelukkig hebben ze ook hier een vochtige handdoek zodat je even het stof van je af kunt poetsen. De luxe begint toch wel te wennen merken we nadat we zijn verwelkomd met een glas champagne…..
  – Rangers en bewakers zijn geen overbodige luxe. Vanochtend is er iemand aangevallen door een buffel (hij ging zonder begeleiding even wandelen). Gelukkig leeft de man nog maar hij moest wel met Flying Docters mee.
  – Douchen met de buffels op nog geen 50 meter afstand; gelukkig staan de tenten op palen.
  – Parende leeuwen
  – Jakhalzen, krokodillen, bokjes in verschillende formaten, slang, nijlpaarden, buffels, giraffen, gnoes, zebra’s, leeuwen, etc. we zien ze allemaal.
  – Vogels in alle vormen en kleuren, aasgieren, struisvogels.
  – Maar dan, op 28 december, ziet Fay een groep buffels wegrennen. Hij stopt en roept dat er iets aan de hand is. Hij zet de jeep stil en we zien 3 leeuwinnen een buffel separeren. 2 leeuwinnen beginnen het gevecht met de buffel. De 3e houdt de groep buffels op afstand. Het gevecht om de buffel te ‘killen’ duurt 20 minuten. Wil je zien wat wij hebben gezien? Bezoek ons YouTube kanaal.
  – Dat de natuur genadeloos is.
  – De zebra’s en de gnoes zo goed samenwerken in hun zoektocht naar de regen.
  – Een emmer met warm water wordt omhoog getakeld zodat we een douche kunnen nemen in de tent. “your shower is ready’ wordt er geroepen!
  – Na een nacht regen de wegen veranderen in modderstromen. Gelukkig is Fay een goede chauffeur!
  – Pim en Coen lesjes Swahili leren maar ook ‘hoe ga je om met je moeder’
  – Er in Tanzania meer dan 150 stammen zijn. Iedere stam heeft z’n eigen taal en sinds de jaren 60 iedereen Swahili leert.
  – We jagen met de Hadzabe stam, drinken water uit de baobab boom en krijgen les van een medicijnman over het gebruik van de Aloa Vera en het sap van de acaciaboom.
  – Het op Zanzibar, het eiland van de kruiden, heerlijk bijkomen is na 11 dagen safari!
  – In Stone Town, Zanzibar, krijgen we uitleg over de slavenhandel. Bezoeken we een markt met o.a. vis, vlees en prachtige groenten en natuurlijk heerlijke kruiden.
  – Prison Island met reuze schildpadden die wel 150 jaar oud kunnen worden.
  – We enorm genieten van de prachtige stranden, het koraal, de warme zee en vooral het uitslapen!
  – We met een minivliegtuigje via Dar-es-Salaam terugvliegen met meer dan 5000 foto’s en filmpjes over deze fantastische droomreis, rijker!

  Wat maakt deze reis zo uniek?
  De enorme hartelijkheid van de Tanzanianen; altijd een glimlach op hun gezicht; vrolijk en zeer gastvrij. We worden met open armen ontvangen. De enorme afwisseling in de natuur; dorre droge vlaktes, moerrassen, dicht bebost gebied, rivieren en open vlaktes.
  Fay is een zeer kundige gids; hij heeft een enorme kennis van het dierenrijk en laat niet alleen de grote ‘big 5’ zien maar vooral ook de kleine dieren en de diversiteit aan vogels. Soms zie je door de grote hoeveelheid dieren de kleinere bijzondere dieren even niet. Fay wist ons steeds weer te verrassen door dieren te spotten die we niet direct gezien hadden.
  Waarom hebben we gekozen, na lang zoeken, voor Wilma/ Droomreis Tanzania? Omdat zij direct begreep wat wij belangrijk vinden op onze reizen. Individueel reizen, in kleine lodges verblijven, geen massa mensen tegen willen komen. Het gevoel hebben dat je ‘alleen’ reist. Wilma begreep precies wat we wilden. Ook de afwisseling in het reisprogramma (wandelsafari, jagen met een stam, mountainbiken, wandelen naar een waterval, kanoën) beviel ons uitstekend!

 38. Familie Meijer11-19-2016

  40-jarig huwelijk gevierd met het hele gezin in Tanzania

  Droomreis 4-12 oktober 2016
  Wij hebben ons 40-jarig huwelijk gevierd door met het hele gezin (8 personen) op ’n safari-vakantie te gaan naar Afrika.

  Vooraf hadden we nooit gedacht dat we in een relatief korte periode zoveel zouden kunnen zien en beleven. Onze reis was perfect samengesteld, we kijken terug op een unieke ervaring! Wilma gaf bij haar bezoek bij ons thuis duidelijk aan welke voor- en nadelen bepaalde keuzes hebben en welke alternatieven er zijn. Ook bij aankomst op het vliegveld van Kilimanjaro was het top geregeld, de twee chauffeurs Steve en Steward stonden al klaar om ons naar de lodge te brengen. De eerste ochtend in Tanzania heeft ’n collega van Wilma, Desiree met ons het programma nog eens doorgenomen en enkele praktische tips gegeven.

  We hebben gereisd met twee zes persoons jeeps met daarin onze bagage en tenten. Afwisselend hebben we in tenten en in lodges geslapen. Door deze manier van reizen hadden we tijd om gezellig te kletsen met Steve, Steward en de laatste dagen ook nog met Freddie over het leven en wonen in Tanzania.

  De landschappen in Noord Tanzania zijn echt indrukwekkend mooi en veelzijdig: Tarangire National Park, Lake Manyara en de Ngorongoro krater. Hoe mooi kan het zijn, als je zit te ontbijten in het Tarangire National Park en de ene ochtend loopt er op 50 meter een kudde olifanten voorbij en de andere ochtend een gehele familie giraffen. We hebben héél veel Wildlife gespot.

  Naast de safari’s per jeep hebben we tussendoor ook een wandelsafari gemaakt, die we niet snel zullen vergeten. We stonden onder een boom naar een tak met “stippen” te kijken. Terwijl we daar stonden sprong uit die boom een luipaard. We willen het Wildlife graag van dichtbij zien, maar we waren allemaal blij, zeker ook de twee Rangers, dat het luipaard zich van ons weg draaide en er vandoor ging.

  Ook het culturele gedeelte was indrukwekkend, we hebben ‘n bananen- , ‘n koffieplantage en ‘n rijstveld bezocht. We zijn bij de Hadzabe stam op bezoek geweest (jagers met pijl en boog) die een kliktaal spreken, bij de Datoga-stam, die prachtige sieraden en pijlpunten maken. Door je te verplaatsen per jeep, voet, kano en mountainbike, zie je veel van de omgeving en de bewoners. Deelnemen aan het chaotische verkeer in Arusha met 1,3 miljoen inwoners is een op zichzelf staande belevenis. We hadden het niet willen missen. Onze wens om de big-five te spotten is gelukt.

  Als we s ’avonds voor zonsondergang op onze slaapplek aankwamen, waren we blij dat de tenten er al stonden. Daar genoten we van een heerlijke maaltijd geserveerd door de privé-kok Damian.

  Met recht voor ons een droomreis.

  Familie Meijer

 39. Marco & Joke09-28-2016

  De reis van onze dromen met Droomreis Tanzania

  En ook wij zijn dik en dik tevreden over Droomreis Tanzania. Wilma heeft heel goed geluisterd naar al onze wensen en niets was haar teveel. Goede uitgebreide offertes en goede informatie gedurende het hele proces. Van het moment dat we in het vliegtuig zijn gestapt tot de laatste lodge in Zanzibar was het helemaal af. De safari’s, de afwisseling in accommodaties, de gids in één woord geweldig. Wil je een bijzondere reis die van begin tot eind goed is georganiseerd dan kunnen we Wilma en haar team van harte aanbevelen.
  Wil je graag weten wat we gedaan en gezien hebben, lees dan gerust verder!

  01-09-16 Vlucht naar Kilimanjaro Airport – Arusha
  Vandaag begint ons avontuur naar Tanzania. Per KLM rechtstreeks gevlogen naar Kilimanjaro Airport. Een aanrader. Om 8 uur ‘s avonds opgewacht door onze gids. In het pikkedonker naar Arusha gebracht dus onderweg niet veel gezien maar dat komt later wel goed. Het laatste stuk naar Ilboru Safari Lodge was direct een kennismaking met de Afrikaanse massage. Dus bij aankomst zijn we gelijk naar onze kamer gegaan want we hadden wel zin in een lekkere douche en bed na de lange reis!

  02-09-16 Arusha- Lake Duluti

  Opgehaald door de gids voor onze eerste activiteit een kanotocht op Lake Duluti. Een heerlijk relaxt begin van de vakantie. Het was volgens de gidsen in de kano “kameleon weer”, wat betekende dat het weer per minuut veranderde. Zelfs een paar regendruppels gehad! We hebben ons heerlijk laten varen zodat we alle tijd hadden om de vogels en varanen op ons gemak te bekijken, filmen en fotograferen. Daarna te voet naar een hotel gebracht door een tuin met veel verschillende soorten groenten en fruit. Heerlijke driegangen lunch gegeten in een prachtig hotel. Daarna teruggebracht naar de lodge. Onderweg de bedrijvigheid op straat proberen te filmen. Ook kennis gemaakt met een weg onder constructie. Deze zullen we nog diverse keren rijden maar het blijft een belevenis om te zien wat er allemaal gebeurd. De kleine taxibusjes, de “taxi-motors”, mensen die gewoon op de “snelweg” lopen, het kan allemaal. Ondertussen ook nog wat Swahili geleerd; dalla dalla, jambo, karibu, polle polle, ahsante!

  03-09-16 Gamedrive Arusha N.P.
  En dan nu eindelijk onze eerste echte safari. Arusha N.P. is een heel groen park waardoor je goed je best moet doen om de dieren te zien maar dat komt helemaal goed. Het dak gaat omhoog en dan kan het genieten beginnen. Start; een grote groep buffels, zebra’s, wrattenzwijnen en bavianen. Dan worden we afgezet bij onze ranger, compleet met een groot geweer voor onze wandelsafari. Heel erg leuk om te doen. We zien als eerste een groep buffels. Daarna tot 10 meter bij een groep giraffen gestaan. Verder nog gezien een zebra, dikdik, bushbok en wrattenzwijnen. Ook nog een bezoek gebracht aan een mooie waterval. Tijd voor de lunchbox. Prima verzorgd, we hadden niet verwacht dat dit zo uitgebreid en goed zou zijn. Dan op weg naar de flamingo’s. Het hele meer rond zaten er duizenden flamingo’s, een geweldig gezicht. Nog verschillende apen gespot en diverse roofvogels.
  Vlak voor we weer bij de lodge waren nog een bruiloftstoet gepasseerd. Heel leuk om dit kleurrijke schouwspel te zien en horen!

  04-09-16 Reis naar en game drive in Tarangire N.P.
  Een nieuw avontuur. Hiervoor moeten we eerst nog wat eten ophalen want we hebben gezelschap gekregen van Jacob die ons drie dagen gaat verwennen met zijn kookkunsten.
  De rit gaat door Masai land. We komen veel kuddes tegen van koeien en geiten met de nodige Masai kinderen en mannen. Onderweg al de eerste souvenirs gekocht.
  Nadat het papierwerk is gedaan kunnen we naar ons resthouse. Is veel luxer dan we hadden verwacht en ziet er prima uit. Snel tassen eruit en dan het park in. Dit is een groot feest. Na een half uur zien we 6 leeuwen die net een wildebeast hebben gevangen. Dinner time! We horen de botten kraken. Wat geweldig om dit te zien. Tarangire is een prachtig en afwisselend park met savannen, glooiende hellingen, groen, water, mooie bomen en heel veel dieren zoals; leeuwen, giraffen, olifanten, vervet monkeys, zebra’s, mangoesten, bavianen, wratten zwijnen, gnoe’s, impala’s, waterbokken, grand gazelle’s, Thomson gazelle’s, struisvogels, gieren, eland, parelhoender, reigers, love birds, en nog heel veel andere vogels. Een paar speciale momenten; een luipaard in een boom die heerlijk ligt te slapen en een baby impala die net is geboren. Hij zwalkte nog op zijn beentjes. Puur genieten! Wat een indrukken en dat in een halve dag.

  05-09-16 Game drive in Tarangire N.P.
  Nog een hele dag Tarangire. Vandaag is het de dag van de zebra’s en gnoe’s. Maar ook van de impala’s, wrattenzwijnen en olifanten. Sunday onze gids rijdt veel langs de rivier omdat er nog maar weinig water in staat is de kans groot dat de dieren hier naar toe komen. Tijdens onze koffiestop maken we kennis met een brutale baviaan die wel zin had in een pak koekjes. We hebben nog geprobeerd deze te redden maar de baviaan was erg groot, sterk en niet erg onder de indruk van onze actie. Jammer dat dit het gevolg is van mensen die deze dieren voeren, we hadden het helaas te laat in de gaten. Verder de hele dag genoten van al het moois in dit park. Nog een aanval van 2 leeuwen op een zebra gezien. Helaas een beetje ver weg maar toch weer een mooie ervaring. Onderweg krijgt Sunday van Fay door dat onze nightgame drive voor vanavond is geannuleerd. Dat is een tegenvaller maar we hebben al zoveel moois gezien dat we er niet echt mee zitten. Tijd voor een borrel en een mooie sunset vanaf onze veranda compleet met een bak verse popcorn gemaakt door Jacob!

  06-09-16 Gamedrive in Lake Manyara en nightgamedrive
  Dit is een relatief klein maar zeer groen park waar je wel goed door de bomen kunt kijken. De boom klimmende leeuwen, waar dit park bekend om is, hebben we niet gezien maar natuurlijk wel weer heel veel ander wild. Eerst brengen we onze tassen naar de banda, een klein lief huisje wat een beetje aan een manyatta doet denken. Nu hebben we weer alle ruimte in onze auto om de beesten van alle kanten te bekijken. We beginnen met olifanten, buffels, waterbokken en impala’s. Na de lunch naar het meer gereden langs een grote open zandvlakte. Heel apart. Hier staan zebra’s, gnoes en giraffen. In het water heel veel pelikanen en andere mooie vogels. Op weg naar “het hippomeer” moesten we eerst langs een grote groep buffels. Mooi hoe zo’n grote bull de wacht houdt voor de hele groep. We stoppen half in de middag omdat Fay voor ons nog een night-game drive heeft geregeld in dit park inclusief bush-dinner! Wat een verrassing! Dus even lekker douchen en dan om 6 uur weer het park in. We worden afgezet bij het meer zodat we hier een mooie sunset kunnen zien. Bushdinner was heerlijk en we waren maar met 4 personen en een chauffeur, spotter en ranger. Hoe luxe wil je het hebben. Als het donker is gaan we op pad. Het duurt even voor we iets zien maar toch de volgende nachtdieren gespot. Een slang, 2 soorten bush-baby’s, buffels, cervet cat, whitetail mangoose, nijlpaarden en olifanten. In het donker is een gamedrive toch weer heel anders. Tegen half 11 worden we keurig bij onze banda afgezet.

  07-09-16 Reis naar en gamedrive in Serengeti
  Vandaag voor onze een spannende dag. Een bezoek aan de Serengeti was een grote wens. Om daar te komen moet je eerst de Ngorongoro crater passeren. We kijken wel even bij een look-out maar gaan dan weer snel verder. Hier komen we later nog terug. Via een rode “slinger de slanger” weg komen we weer door Masai land en dan gaan we een paar uur lekker stuiteren! Maar ook dit verveelt geen minuut. Half in de middag bereiken we de ingang van de Serengeti. Het eerste uur rijden we over de uitgestrekte savannen en zien we heel veel gazelle’s met af en toe een verdwaalde zebra, giraf of struisvogel. Onderaan de eerste boom die we tegenkomen liggen gelijk al twee leeuwinnen. Dan ineens een leeuwin die klaar staat om aan te vallen. Blijkt meneer leeuw zich er ook nog mee te gaan bemoeien. Prachtig schouwspel. Nou dit begint weer goed. Verder in de loop van de middag nog van alles gezien zoals olifanten, buffels, gnoes, hartebeast, giraffen, zebra’s en 2 cheetah’s.
  Op weg naar ons tentenkamp Kati Kati komen we nog een groep olifanten tegen met een baby waar de navelstreng nog aan hangt. Zo lief! We zijn maar net voor donker binnen maar worden weer als vorsten ontvangen.
  Bij het kampvuur iets gedronken en daarna weer heerlijk gegeten zoals elke dag. We gaan deze reis kilo’s aankomen!

  08-09-16 Gamedrive in Serengeti
  En nog een hele dag in de Serengeti. Vannacht door het gaas van de tent een olifant op 1 meter afstand zien langs kuieren. Geweldig! Vanmorgen ontdekt dat hij ook nog iets had achtergelaten naast de tent. Het douchen is hier een belevenis op zich. Er komt iemand een emmer water brengen, op bestelling, en dan kun je heerlijk douchen met lekker warm water. Na een fantastisch ontbijt beginnen we met een grote groep drinkende en badderende olifanten. We zitten nu in het midden van de Serengeti en het is hier wat groener omdat hier ook een rivier loopt. Daarna is het tijd voor een groep van 8 leeuwinnen die wel honger hebben. Drie keer hebben ze geprobeerd iets te vangen maar helaas mislukt. Prachtig om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Na de lunch zeg ik tegen Sunday dat ik nog wel een luipaard wil zien. Eind van de middag word ik op mijn wenken bediend. Verder weer alle dieren voorbij zien komen. Marco meldt dat hij nu alleen nog maar stopt voor een biertje en ook dat wordt geregeld! Bij de tent nog genoten van een mooie sunset in de Serengeti, wat wil je nog meer.

  09-09-16 Gamedrive in Serengeti, reis naar Ngorongoro area
  Om half 7 stonden er 2 olifanten in onze voortuin. Even later kwamen er 3 ballonvaarten over. Prachtig gezicht. Na het ontbijt tijd om afscheid te nemen van deze geweldige plek. Hier waren we graag nog een paar dagen gebleven. Maar wij wilden veel safari’s dus daar gaan we weer. Na de bekende dieren zien we een grote groep leeuwen. Deze hadden een “kill” en daar had een groep hyena’s ook wel trek in. Er ontstond een mooi gevecht tussen deze twee groepen. Vandaag ook een grote groep nijlpaarden en zelfs een krokodil gespot. Na een laatste leeuwin die probeerde iets te vangen voor haar cubs moeten we helaas richting uitgang. Dus weer over de eindeloze savannen. De veel kleine hete lucht tornado’s en de stofwolken van andere auto’s blijft een fascinerend gezicht. Bij de gate geluncht terwijl de gids de papieren weer gaat regelen. Dan nog een Afrikaanse massage van twee uur en rond half vijf komen we bij de Rhino Lodge. Een hele leuke lodge die ligt op 2400 meter midden in het groen. Mooie kamer met een balkon met uitzicht op de rand van de krater en zebra’s en bushbock’s in de tuin. Nog even lekker in het zonnetje gezeten, biertje en wijntje erbij. Heerlijk gegeten en daarna nog een goed gesprek gehad met Sunday over de cultuurverschillen en gewoonten van de Tanzanianen. Heel leuk en interessant en veel gelachen.

  10-09-16 Ngorongoro kratertour, coffeetour bij Ngorongoro farmhouse
  Om 6 uur aan het ontbijt omdat Sunday vroeg in de krater wil zijn. Het was nog mistig maar voordat we bij de krater waren hadden we al een prachtig zicht dus de afdaling was spectaculair met mooie beelden. Natuurlijk hadden wij ook zoals iedereen de wens om de neushoorn te zien. We hebben een stipje gezien wat een neushoorn zou moeten zijn maar ik kon het er niet uit opmaken. Maar kom op we hebben al zoveel moois gezien en ook deze dag komt er nog genoeg voorbij dat we hier niet over gaan zeuren. We zien nog een nieuw beest, de serval cat. De cheetah en het luipaard hebben we hier niet gezien. Maar als toetje krijgen we nog een grote groep hyena’s te zien. Twee vechten om een buit en dat geeft weer prachtige plaatjes.
  Rond 12 uur zijn we al bij onze luxe farmhouse lodge. De kamer is een balzaal en de badkamer is twee keer zo groot als thuis. Hier een heerlijke relaxte middag gehouden en om half 5 meegedaan aan de coffeetour. Heel leuk en leerzaam. Tijd voor een drankje, een gesprek met een “Afrikaanse burgemeester” en genoten van een dansgroep. Heerlijk gegeten en al weer een dag voorbij.

  11-09-16 Reis naar West-Kilimanjaro, bezoek aan Chemka hot springs

  Vandaag wordt een lange reisdag maar ach dat is hier nooit vervelend. Onderweg is van alles te zien. De mensen zijn allemaal erg aardig maar af en toe voel ik me toch ook wel wat bezwaard als ik de kleine armoedige huisjes zie. Ik kijk natuurlijk wel door de bril van een Europeaan en dat moet ik niet doen heb ik al door.
  Het eerste gedeelte is bekend terrein. De hoeveelheid politiecontroles zijn ook heel apart. Maar safariauto’s hoeven niet te stoppen. Via Arusha gaan we richting de hotsprings na eerst nog tijd te hebben gemaakt voor een lokale lunch. In zo’n tentje langs de kant van de weg waar het vlees aan de haak in het café hangt. De mannen krijgen diverse schaaltjes vlees maar ik pas en kies voor chipsie mayo. Via een slechte weg en heel veel stof en kleine huisjes langs de kant van de weg komen we bij de hotsprings. Prachtig blauw en heerlijk warm water. Er zwemmen zelfs nog visjes in die je huid schoon eten. Leuke ervaring.
  Op de terugweg zien we de Kilimanjaro in vol ornaat dus snel een paar foto’s want je weet maar nooit!
  Dan naar de Simba farm alweer zo’n prachtig accommodatie. De afwisseling is echt super deze reis en het is iedere keer weer een verrassing waar je terecht komt. We worden hartelijk ontvangen. Genieten van de prachtige groene tuin en het uitzicht en hebben heerlijk gegeten, alweer een kilo! 😉

  12-09-16 Trekking op Shira plateau van de Kilimanjaro
  Een nieuw avontuur. Een stukje proeven van de beklimming van de Kilimanjaro. Het is prachtig weer en we begrijpen van de gids Rama dat dit lang niet altijd het geval is. Maar vandaag zien we “Kili” in volle glorie dus gelijk een aantal foto’s maken. We starten op 3400 meter. Opvallend is dat het hier nog volop groen is en we lopen dus door een prachtig groen gebied richting het Shira plateau. Onderweg een paar keer flink dalen en klimmen om de Simba river over te steken. Rond de middag bereiken we het plateau op 3610 meter hoogte. Mooi om te zien hoe de dragers hier aankomen met 20 kilo op hun hoofd of rug. Heel leuk om een keer van dichtbij te zien. Daarna zelfde weg terug. Voor mij precies genoeg, diep respect voor de mensen die de hele klim doen. Het wordt saai maar na een heerlijke warme lunch nemen we helaas al afscheid van onze gids Sunday. Hij gaat terug naar Arusha en wij worden morgenochtend door een taxi naar het vliegveld gebracht. De rest van de dag nog genoten van de mooie omgeving.

  13-09-16 Kilimanjaro Airport – Zanzibar – Kichanga Lodge
  De taxi was keurig op tijd en zo begint onze laatste rit over de zandwegen van Noord-Tanzania. Keurig op tijd op vliegveld, mooi vliegtuig naar Zanzibar en 10 minuten te vroeg geland in Stonetown.
  Daar worden we weer keurig opgehaald door de chauffeur van de lodge. Kennis gemaakt met de hectiek van Stonetown en ook hier een weg onder constructie! Na een rit van anderhalf uur komen we bij onze lodge voor de komende 5 dagen, Kichanga Lodge. Een hele leuke kleinschalige lodge natuurlijk pal aan het strand! Prachtige kamer en van alle gemakken voorzien.
  Je komt in een hele andere wereld dus even tijd genomen om te acclimatiseren. ’s Middags nog genoten van een voetbalwedstrijd op het strand van de hele staf.

  14-09-16 – 18-09-16 Zanzibar – Kichanga Lodge
  Tijdens onze voorbereiding zeiden we altijd, we gaan op safari en daarna gaan we uitrusten op Zanzibar. Nou dat hebben we dus echt gedaan en dat is ons prima bevallen.
  Heerlijk de tijd gehad om alle indrukken en ervaringen nog eens te bespreken. Lekker geluierd op het strand, mooie strandwandelingen gemaakt en fijn gezwommen in de zee met hoge branding golven. Verschrikkelijk verwend door alle lieve mensen van de lodge. Ook dit is weer een aanrader. Natuurlijk zijn hier mogelijkheden om te snorkelen maar door een klein ongelukje met mijn voet zijn we daar niet aan toe gekomen.
  Wel nog een dagje cultuur gesnoven met een tour door Stonetown. Prima geregeld. Een gids vertelt over de slavenmarkt, we slenteren over de vis en vleesmarkt (wel je adem inhouden) genoten van de kleuren van de groenten en specerijen markt. Gelopen door hele kleine straatjes met mooie souvenir winkeltjes. Natuurlijk proberen ze iets te verkopen maar de mensen zijn niet opdringerig. Bezoek gebracht aan “House of Wonders” en een paar museums. ’s Middags nog een bezoek gebracht aan een specerijen farm. Het is zeker heel toeristisch maar als je het allemaal laat gebeuren is het toch een hele leuke ervaring. De mensen doen allemaal zo hun best om het naar je zin te maken, daar wordt je gewoon vanzelf blij van.
  En dan is het al weer tijd om afscheid te nemen van al die lieve mensen. We worden door de chauffeur van de lodge netjes afgezet op het vliegveld. Na een korte vlucht van een half uur zijn we begin van de avond in Dar es Salaam en dan vertrekken we rond middernacht richting Amsterdam. Einde van onze geweldige droomreis. Wilma nogmaals bedankt voor alles!

 40. familie M.09-25-2016

  3 weken genieten in Tanzania en Zanzibar

  3 weken genieten in Tanzania en Zanzibar en dat was het!
  Normaal regelen wij onze vakanties altijd helemaal zelf, maar bij het opdoen van inspiratie voor een reis naar Tanzania kwamen we met Wilma in contact. Zij luistert goed naar je wensen en stelt vervolgens een perfect reisplan op. Alles wat we wilden zat er in: relaxed tempo, safari in Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro en Serengeti, klimmen op de Kilimanjaro, onontdekte stukken bij Lake Victoria en relaxen op Zanzibar. We hadden een prima gids, goede auto en alles klopte zoals het zou moeten zijn. Fijn dat je daardoor alleen maar kunt genieten en dat deden we dan ook!
  Een droomreis naar Tanzania zouden we dan ook zeker nogmaals door Droomreis Tanzania laten regelen!

 41. Fam. van Daalen09-23-2016

  Safari bij het zwembad

  Na een dag in het Tarangire national park even relaxen bij het zwembad van het Maramboi Tented Camp.
  De zebra’s kwamen ook even kijken. GEWELDIG !

 42. Rene en Anke Stam09-19-2016

  Onze eerste kennismaking met Afrika

  Van 27 augustus tot en met 9 september hebben we onze droomreis door Noord Tanzania gemaakt. Normaal gesproken regelen we onze vakantie zelf want dat is voor ons al voorpret.
  Op de Verre Reizenbeurs in 2015 ontmoeten we Wilma en haar man, we waren door hun enthousiaste verhalen al snel overtuigd dat we dit beter door Wilma konden laten verzorgen.
  Er werd goed geluisterd naar onze wensen en kregen al snel een reisvoorstel wat een mooie variatie aan plannen was. Het beloofde een droomreis te worden. En dat is het ook geweest, alles prima verzorgd van af het moment van onze ontmoeting op de beurs en de maanden die vooraf gingen tot en met de vakantie zelf. Zoals bijvoorbeeld de praktische tips, de link naar ons persoonlijk reisplan( waardoor de thuisblijvers ook mee kunnen genieten) en de app. voor je telefoon waar alle gegevens op te vinden zijn.
  Na een prettige vliegreis met KLM stond Stewart onze gids en chauffeur voor 2 weken al op ons te wachten. De volgende dag kwam Desiree, onze contactpersoon in Tanzania, de reis nog eens met ons doornemen.
  Over de reis zelf kan je wel een boek schrijven, zoveel heeft Stewart ons laten zien en beleven. Wat een goeie speurder is die man en heeft ons ook geduld weten bij te brengen. Daardoor hebben we, in het noorden van de Serengeti, na 2 uur observeren van de gnoes een oversteek van de Mara rivier gezien, prachtig als er één gaat volgt de rest. Een half uurtje later zagen we een viertal olifanten één was erg klein en had moeite om boven water te blijven de rivier oversteken.
  We hebben het geweldig gehad.
  Met dank aan Wilma, Stewart en Desiree

 43. Fam. Meijers09-10-2016

  Onze reis naar Tanzania

  Na 23 jaar voor het eerst weer terug naar Tanzania waar we indertijd drie jaar gewerkt hebben. Deze keer met twee volwassen kinderen om hen iets te laten zien van hoe we er woonden en werkten en om ze een safari mee te laten maken die we indertijd met eigen auto en tent ondernamen. Een mooie combinatie van het bezoeken van ex-collega’s, plaatsen waar we gewerkt hebben (Dar es Salaam, Lushoto, Mwanga), safari (Tarangire, Serengeti, Ngorongoro) en Zanzibar. En dit fantastisch georganiseerd door Wilma. Een prachtige reis op maat, flexibel aangepast aan onze wensen, met een prima chauffeur/gids, goede accommodatie en heel prettige begeleiding van Wilma in het opstellen van het reisschema en het kiezen van de accommodaties. Prachtige taferelen in de natuur gezien, met name door het scherpe oog en het doorzettingsvermogen van onze gids Emanuel: badderende olifanten, parende leeuwen, jagende cheetah’s, luipaarden etc.. We denken al aan een volgende reis en dan richting zuidelijke wildparken Ruaha, Selous, Mikumi, misschien in combinatie met Pemba of Mafia Island. Het organiseren daarvan geven we dan graag weer in handen van Wilma.

 44. fam. Roosen08-28-2016

  Reisverslag 10-daagse reis Noord-Tanzania

  Van 24 juni tot 3 juli 2016 hebben wij een 10-daagse reis naar Arusha, Ngorongoro regio en Centrale Serengeti gemaakt. Samengesteld in overleg met Wilma, en waar mogelijk opties open gelaten om dagen anders in te vullen, afhankelijk van wensen en ervaringen ter plekke. Van deze mogelijkheid hebben we ook gebruik gemaakt. Met name omdat we zo genoten van de gamedrives, hebben we de laatste dag alsnog de Ngorongorokrater bezocht. Dit in plaats van een geplande culturele dag.

  Dag 1. Rechtstreeks gevlogen van Schiphol naar Kilimanjaro Airport met KLM. Fijn dat deze mogelijkheid er is. Op het vliegveld stond Fay, onze gids en chauffeur ons op te wachten. Vandaar uit naar Arusha, de safarihoofdstad van Noord Tanzania. Volop indrukken onderweg van het Afrikaans leven dat zich, veel maar dan bij ons, op straat afspeelt. In Arusha hebben we overnacht in de Ilboru Safari Lodge. Mooie lodge met ruime tuin en zwembad, en met allervriendelijkst personeel. Omdat het nevelig en fris was, hebben we helaas niet kunnen zwemmen.

  Dag 2. Met Fay naar het kratermeer Lake Duluti gereden, waar we met een kano zijn gaan varen genietend van mooie flora en fauna; daarna nog een heerlijke lunch genoten met een prachtig uitzicht op het meer. Al met al lekker rustgevend na de eerste reisdag. Terug bij de lodge nog kennisgemaakt met Desiree, onze lokale contactpersoon.

  Dag 3. Op de flanken van de Mount Meru en de Kilimanjaro ligt het Arusha national park. Behalve onze eerste gamedrive stond daar een wandelsafari gepland. Met een bewapende ranger tussen de wildebeesten, giraffes, gnoes en buffels. Dichterbij kun je niet komen. Zeker in combinatie met de verhalen van de ranger. Het leek weer een wat druilige dag te worden, tot de zon doorbrak, wat een aards paradijs! Aansluitend met Fay de eerste gamedrive door het Arusha national park gemaakt. Waardevol om zijn kennis over het national park, de dieren en de fauna te horen. We hadden het geluk dat er flamingo’s waren in het brakke deel van het meer. Ook een mooi plaatje, dankzij het scherpe oog van Fay was een slapende python en de albino baviaan met de hele familie.

  Dag 4. We vertrekken uit Arusha richting de Serengeti. Overnachten doen we in de Tloma Mountain Lodge, deze lodge is prachtig gelegen hoger in de bergen, omringd door koffieplantages en landbouwgronden. De accomodaties zijn modern en erg luxe. Het eten is heerlijk, met veel zelf gekweekte groenten. Het ontbreekt ons aan niets! Het personeel is aardig en servicegericht. Samen met een aantal van hen nog naar een EK-wedstrijd zitten kijken. Heel vermakelijk, om te zien hoe ook in Tanzania voetbal leeft. De gamedrive door Lake Manyara park is prachtig, zoals blijkt uit bijgaande foto. Veel verschillende dieren gezien doordat het meer nog niet droog stond.

  Dag 5. Vanuit Mto wa Mbu, een groter dorp nabij Lake Manyara, zijn we met een gids gaan mountainbiken. De grond is erg vruchtbaar, met veel kleinere plantages, veelal bebouwd met bananenbomen. Het parcours was eerder cultureel dan een sportieve uitdaging, maar een leuke afwisseling van de dagen doorbrengen in de auto. Mto wa Mbu is een redelijk succesvol voorbeeld van kleinere boeren (veelal vrouwen) die met behulp van microfinancieringen in staat zijn hun eigen inkomen te verdienen. We fietsten over de karakteristieke rode stoffige wegen tussen de plantages door. Terug bij de Tloma Lodge hebben we die middag heerlijke geluncht bij het zwembad.

  Dag 6. We vertrekken met een beetje pijn in het hart bij deze mooie lodge. Maar we gaan naar hetgeen waar we deze reis eigenlijk voor geboekt hebben: de Serengeti! De reis naar de Serengeti was op zich een gamedrive; eerst door het open gebied met alle Masai-kralen, en krijgers die hun vee aan het mennen waren. Direct na de ingang van de Serengeti zijn we op smallere zijwegen gaan rijden; Fay kent de plaatsen overduidelijk waar de dieren zich ophouden. Zo spotten we vrijwel meteen een familie leeuwen. Overnachten gaan we in de Kubu Kubu Lodge, van dezelfde eigenaar als de Tloma Lodge en nog maar drie weken geopend. De Lodge bleek ongelooflijk mooi te liggen en prachtig te zijn ontworpen. De eigenaar was er zelf ook en deed er alles aan, samen met zijn personeel om de puntjes op de i te zetten, wat overigens prima gelukt is. Het uitzicht vanaf het terras van de Kubu Kubu Lodge is prachtig! Midden in de Serengeti; als we inzoomen dan zien we de buffels, gnoe’s, gazelles, zebra’s en giraffen lopen…fantastisch!

  Dag 7. Vanaf de ochtend vroeg zijn we op pad op opnieuw wild te spotten. We treffen het en komen uit bij een heuse jacht van een paar leeuwen met een wrattenzwijn in de bek. Ook een jachtluipaard, verstopt in een boom, twee cheeta’s, een krokodil en verschillende leeuwenfamilies hebben we kunnen zien. Toch misten we nog de neushoorn. Reden voor ons om toch naar de Ngorongoro krater te gaan. En tja, zouden we nog een keer de kans krijgen de krater te bezoeken?

  Dag 8. Terug met een gamedrive door de Serengeti richting de Rhotia Valley, waar we overnachten in de gelijknamige lodge. Prachtig gelegen op een heuvel met ver uitzicht over de vallei. De tenten zijn wat soberder ingericht, maar ook hier is het personeel uiterst behulpzaam en vonden we bij het naar bed gaan een warme kruik…wel zo comfortabel omdat het aardig afkoelde na zonsondergang. Onze zoon is overigens nog een balletje gaan trappen met kinderen van het naast gelegen weeshuis.

  Dag 9. Naar de Ngorongoro krater. Waar we, weliswaar op afstand de zwarte neushoorn hebben gespot. Het is een prachtige krater met veel verschillende dieren die in grote getale relatief rustig de kijkers zien voorbij trekken.

  Dag 10. De laatste dag; in de ochtend hebben we nog een mooie wandeling gemaakt door de vallei naar een prachtig restaurant, ook van de eigenaren van de Rhotia Lodge. Daarna terug via Arusha naar Kilimanjaro Airport: eindpunt van onze droomreis in Tanzania. Bedankt, Wilma, Fay en Desiree voor de onvergetelijke ervaring!

 45. Theo, Birgitte, Isabelle (19) & Babette (17)08-28-2016

  Droomreis! Tanzania - Zanzibar

  Dit jaar zijn wij 25 jaar getrouwd en hiervoor wilde we een speciale reis maken. Nou dat is gelukt! Deze reis overtrof onze verwachtingen. Wilma heeft goed naar ons geluisterd en geheel naar onze wensen en budget dit plan voor ons uitgestippeld.

  8 augustus vertrokken we met de KLM rechtstreeks naar Kilimanjaro airport. Hier werden we opgewacht door Emanuel, onze gids voor de komende 9 dagen. Wat een prettige man en wat weet hij ons veel te vertellen. En wat een goede ogen heeft hij!(daar komen we tijdens de game drives wel achter!)
  Desiree kwam de volgende dag naar ons charmante hotel: Onsea House – Machweo. Met haar spraken we het hele programma even door. Dit hebben we als heel prettig ervaren. Zij is een Nederlandse die al jaren in Tanzania woont en die op al onze vragen een antwoord had.
  We begonnen relaxt met een kano tocht op het lake Duluti waar je oa prachtige vogels kan spotten.
  Op dag drie maakten we ’s ochtends een gamedrive en ’s middags een wandelsafari door Arusha national park.
  We liepen spectaculair dicht langs giraffes en buffelo’s. Aanrader!

  Dag vier vertrokken we naar Lake Manayara national park. Onze kok, Jacob, voegde zich bij ons. Wat een gezellige man en wat kan hij lekker koken! Drie keer per dag drie gangen. Veel verse groenten en vers fruit en die vier dagen dat wij van hem mochten genieten ook telkens wat anders. Knap: op 1 gasbrander.
  ‘s-ochtends een game drive: gaaf! Veel mooie verschillende dieren mogen spotten.
  ’s Middags een erg leuke mountainbike tocht rondom Mto wa Mbu. Door een bananenplantage (rode banaan geproefd) en lokaal marktje. En allemaal kinderen die uit school kwamen en ons graag een high five gaven. Wat een enorm aardige lieve mensen hier. En ook helemaal niet opdringerig kwa verkopen ofzo.
  Deze nacht sliepen we op een campsite waar nog een muur omheen zit en waar je nog warm kan douchen én nog een koud biertje/colaatje kan kopen.

  Op naar Serengeti! Na een lange tocht op een erg bobbelige weg: free massage, op een spannendere camping aangekomen: hier stond geen muur omheen. Hier werd gekookt in een soort kooi en het eten werd ook opgegeten in een soort kooi. Dit om de wilde dieren geen kans te geven om gezellig mee te eten. Was wel apart: geen elektriciteit, dus eten met een zaklamp. Heel eenvoudig toilet en douche met koud water. Maar zoo gaaf om ’s nachts de geluiden van leeuwen buffelo’s en hyenea’s te horen. En ’s ochtends een buffelo bij de tent te zien.
  Echt een beleving. Hier bleven we twee nachten. Zoveel mooie dieren gezien en de mooiste zonsopgang ooit. Echt een geluksmoment.
  Ook het geluk gehad om een aanval van een cheeta op een gazelle te zien! En nadat dit gelukt was een hyena die er met de prooi vandoor ging. Adembenemend en alsof we in een film zaten. Zo spannend.
  We hebben de liedjes van de film Lion King telkens in ons hoofd.

  De vierde nacht camperen was aan de rand van de NgoroNgoro krater: koud en mistig en ook weer speciaal.
  Wij gingen ’s ochtends als vierde Jeep de krater in. Het was zo donker en mistig dat we geen hand voor ogen zagen maar gelukkig hadden we Emanuel 🙂

  Emanuel vroeg: wat moet er nog gebeuren om jullie reis AF te maken? Want we hadden al zoveel geluk gehad. De enige wens was nog een neushoorn spotten. En wat denk je: weliswaar in de verte maar; de big five gespot.

  De laatste nacht in Tanzania brachten we door in Iboru Safari Lodge: Yeeah. Een warme douche! Een eigen wc! En koud drinken. Hoe dankbaar hiervoor haha.

  Met een 12 persoons vliegtuigje naar Zanzibar. Dit was al weer een avontuur op zich: onze dochter mocht voorin naast de piloot. Hoe gaaf.

  Zanzibar was nog heerlijk om bij te komen van alle fantastiche indrukken. En om lekker te snorkelen en zwemmen en luieren aan een wit strand met prachtig blauwe zee.

  We kijken terug op een onvergetelijke vakantie en wij kunnen iedereen aanbevelen om deze vakantie bij Droomreis Tanzania te boeken. Dank voor de goede zorgen.

 46. Ingrid, Remko, Bo, Fay & Hannah08-25-2016

  Safari in Noord Tanzania en relaxen op Pemba: onvergetelijke ervaring

  Half juli 2016 vertrokken we naar Tanzania om aan onze droomreis met het hele gezin (kinderen 15, 18, 19) te gaan beginnen. Voorafgaand aan ons vertrek hadden we, vooral dankzij Wilma, al veel voorpret met het bepalen van het reisplan en het regelen van alles. Wilma stond ons uitgebreid te woord en de mooie maar vooral ook praktische persoonlijke webpagina’s waarin ze steeds een (gewijzigd) reisvoorstel deed waren heel fijn: veel foto’s, goede omschrijvingen, gedetailleerde (route)plattegronden. We zijn kritische reizigers maar geen vraag was haar te veel. Door goed naar ons te luisteren heeft Wilma de uiteindelijke reis helemaal naar onze wens kunnen regelen. In de app die we een week voor onze reis kregen stond ons hele reisschema met alle activiteiten en accommodaties en alle relevante contactgegevens netjes vermeld zodat we dagelijks snel konden zien wat onze activiteiten waren die dag. Handig dat de app (eenmaal thuis gedownload) daarna ook zonder internetverbinding kon worden ingezien!

  Mozes, onze gids en chauffeur die de hele week bij ons bleef, haalde ons op van Kilimanjaro airport. Mozes kon veel vertellen over de omgeving, de dieren, de cultuur etc. en was daarnaast ook goed gezelschap. We kwamen ’s avonds laat in Arusha aan waar we in het restaurant van onze lodge nog een hapje konden eten. De volgende dag werden we door Mozes opgehaald voor onze eerste van negen safaridagen in verschillende parken in het noorden van Tanzania. Wilma had op ons verzoek gezorgd voor een zeer afwisselend programma waarin er een goede mix was tussen verschillende game-drives in de auto en wandelen en zelfs mountainbiken. We waren overweldigd door het vele wild dat we zagen. Vooral Tarangire National Park en natuurlijk de Serengeti waren zeer indrukwekkend. We hebben een enorme hoeveelheid wilde dieren in een enorme diversiteit gezien: leeuwen, luipaarden, olifanten, giraffen, krokodillen, nijlpaarden, zebra’s, enorm veel wildebeesten (gnoes), hyena’s. cheeta, gieren, flamingo’s zover het oog rijkt, heel veel verschillende soorten apen, gazelles, etc etc. Teveel om op te noemen en meestal meerdere dieren in ‘een oogopslag’. Prachtig! Het mooie van national parks in Tanzania is dat er niet gejaaagd wordt op het wild. De dieren zijn daarom niet bang van de safari-auto’s en zijn dan ook vaak van heel dichtbij te zien. Het absolute hoogtepunt van onze safarireis was wel de ballonvaart over de Serengeti. Een absolute aanrader om met zonsopgang vlak over de Serengeti te ‘varen’ en het vele wild van boven te kunnen zien. Het afsluitende ontbijt op de Serengeti gaf een waar ‘Out of Africa’-gevoel, met de zebra’s en wildebeesten die op enkele honderden meters afstand rond de ontbijttafels rond scharrelden. De lodges en tented camps die Wilma voor ons had uitgezocht waren allemaal erg mooi. Hoogtepunten voor ons waren het nieuwe Kubu Kubu camp midden op de Serengeti helemaal midden tussen al het wild en ook de Simba Farm Lodge in West Kilimanjaro met waar we zeer gastvrij door de boer en boerin werden ontvangen en waar we heerlijk gegeten hebben met producten vers van het land. De wandeling op het Shira plateau van Mount Kilimanjaro was ook prachtige met steeds zicht op de besneeuwde top tegen een strakblauwe lucht.

  De laatste dagen gingen we naar Pemba. De reis met het kleine vliegtuigje was al een belevenis op zich. Het lijkt meer op een primitieve busmaatschappij dan een luchtvaartdienst en er waren momenten dat we dachten ‘komen we wel op de plaats van bestemming’. Maar …. ‘this is Africa’!…. en het het kwam allemaal goed. Pemba is nog een ongerept eiland, heel erg groen met mooie dorpjes en dichte mangrovebossen. We zaten in het splinternieuwe resort The Aiyana. We zijn al op veel mooie locaties en prachtige hotels geweest, maar het oog voor detail van het prachtige design van de verschillende huisjes op het resort die in de prachtige tuin stonden, allemaal met direct zicht op en toegang tot de azuurblauwe zee overtrof alles! De service van het Aiyana team en het eten was geweldig! Het was een zeer relaxte afsluiting van een prachtige vakantie in Tanzania. Wij hebben genoten!

  Wilma, en ook Desiree en Mozes, heel hartelijk bedankt voor het organiseren van deze fantastische reis!

 47. Gerard & Aartje Hoogeveen04-22-2016

  Op de thee bij de Masai

  Zo maar een dag uit een door Droomreis Tanzania perfect georganiseerde 14-daagse reis door de wildparken van Tanzania!

  Vandaag om 9.00 uur met Fay -onze onvergetelijke gids- op weg naar de Masai in Longgido. Vertrokken uit Arusha met ‘een verharde hoofdweg’, en daarna zandwegen met gaten. Goed voor mensen die wat af willen vallen. Heb je geen sportschool meer nodig! Langs de weg allemaal zelfbouw winkeltjes en bedrijfjes en veel bromfiets taxi’s. Kortom een wirwar van bont gekleurde mensen die allemaal proberen wat te verdienen. Van meubelmaker, kapsalon, auto monteur enz.; onder omstandigheden die in het rijke west Europa niet mogelijk zijn. Tanzania heeft volgens onze gids 40 miljoen inwoners waarvan 35 miljoen werkloos! Daarvan hebben er een paar miljoen mogelijkheden gevonden om toch nog wat te verdienen.

  Aangekomen in het Masai dorp worden we eerst ontvangen door de chief die ons vertelde hoe we ons het beste konden gedragen, zoals niet rennen en gewoon de mensen in hun doen laten. Onderweg hadden we in een winkeltje van 4m2 wat meel, suiker en rijst gekocht om aan de Masai familie te geven die ons wilde ontvangen Door het dorpshoofd welkom geheten en aan zijn vrouw en kinderen voorgesteld. Later hoorden we dat alle vrouwen en kinderen van hem waren! Dit is voor de Masai heel normaal; als je maar genoeg koeien hebt en ze kunt onderhouden. Veel hebben ze ook niet nodig, gezien de hut gebouwd van gebogen takken en wanden van koeienpoep gemengd met stro. Het hutje was zo’n 2m2 groot in de vorm van een iglo. Gebukt zijn we er in geweest en binnen was het op een oliepitje na stikdonker. In het midden brandde een kampvuurtje wat dag en nacht aan gehouden werd. Overdag om te koken en ’s nachts voor de warmte. We hebben geen rookafvoer gezien! Binnen waren veel vliegen. Toen we weer buiten kwamen trok de plaatselijke gids zijn overhemd uit en plukte de luizen er uit. Wij hebben dat uit respect voor de Masai pas gedaan bij terugkomst in onze lodge, en er maar één gevonden.

  Daarna werden we uitgenodigd om samen met de hele familie in de schaduw onder een boom thee te drinken. De mamma Masai ging naar het hutje om op het kampvuurtje thee te zetten van water waar de koeien ook van dronken. Even later kregen we een mok thee met veel suiker en geitenmelk met op de rand vliegen die fanatiek bezig waren om hun portie suiker binnen te halen. We keken wel even Fay onze gids aan, van gaat dat wel goed? Het is gekookt zei hij lachend! We hebben er gelukkig geen last van gehad. Erger vond ik dat die schatjes van kinderen ze op hun mondjes hadden zitten. Ik mocht wat filmpjes maken en heb de kindertjes hun eigen filmpje laten zien. Dat was mooi! Gelijk een hele kinderschare om je heen en maar lachen! Een heel klein mannetje, ik schat een jaar of 3 hield mijn hand vast, heel bedeesd maar dorst me niet aan te kijken ondanks alle grappen en grollen om het ventje te ontdooien. Na veel schitterende plaatjes te hebben geschoten en met veel handen schudden en wat kralen gekocht te hebben namen we afscheid van een trots volk met hun al duizenden jaren dezelfde levenswijze. We hebben ons er over verbaasd, dat er nog zoveel Masai mensen zijn, je kwam ze overal tegen in het Ndutu park en de Ngorongoro krater. En ze leven al meer dan 100 jaar tussen het wild en het wild heeft ze geaccepteerd en de Masai het wild. Die doen elkaar dus niets! Behalve dat ze wel eens een koe missen. Vlees en melk zijn hun hoofd voedsel. Daarnaast veel geiten, ezels en ja zelfs kamelen. Ze verbouwen maïs, kool en wat andere groenten. Dus eten is er genoeg!

  Nogmaals veel dank aan Fay en Desiree en natuurlijk Wilma voor prachtige op maat gemaakte reis!

 48. Petra Hagenaar-Dekker01-10-2016

  Droom huwelijksreis Edwin en Petra

  Droom huwelijksreis van Edwin en Petra,
  Datum 16-12-2015 tot 29-12-2015

  Getrouwd in januari 2015, we wilden een andere vakantie dan dat we normaal gewend waren, totaal geen ervaring in verre reizen en safari’s. Kwamen uiteindelijk uit dat we de Big-5 wilden gaan zien.
  Naar reisbureau geweest om informatie uit te zoeken.
  Na lang gedacht te hebben voelde dit niet goed dus op het internet gezocht naar ervaren Tanzania specialist. Uitgekomen bij Droomreis Tanzania. 
  Gebeld, Wilma aan de lijn, voelde gelijk goed, afspraak gemaakt.
  Zij heeft voor ons de hele reis uitgestippeld en bedacht met diverse mogelijkheden waar wij dan uit konden kiezen. Uiteindelijk gekozen voor vakantie van 9 dagen safari en 3 dagen Zanzibar.

  Dit was voor ons achteraf een hele goede keuze.
  De safari, de lodge’s, het eten en de mensen in Tanzania echt perfect.
  Een reis om nooit meer te vergeten.

  Onze gids Fay wist echt alles over de dieren, de natuur, de bevolking en de gamedrive.
  Hij nam overal de tijd voor, we konden het indelen zoals wij dat wilden.

  Wij hebben Wilma onze volledige vertrouwen gegeven om de reis voor ons uit te zoeken.
  We hebben niets van te voren uitgezocht of op internet bekeken waar wij terecht zouden komen of in wat voor accommodatie’s we zouden overnachten.
  Het was voor ons allemaal een complete verrassing maar het was echt allemaal top geregeld.
  Ik zou iedereen aanraden om een reis naar Tanzania te boeken en te laten uitzoeken bij Wilma’s droomreis.

  Wilma, Fay en Desiree bedankt voor deze ongelofelijke ervaring.
  We hadden het voor geen goud willen missen.
  Misschien wel tot een volgende keer want stiekem willen we toch nog weleen keer terug naar dit ontzettend mooie land.

  Groetjes Edwin en Petra

 49. Talitha & Gerrit10-01-2015

  Huwelijksreis om nooit te vergeten

  Iedereen wil natuurlijk een huwelijksreis die klopt en aan de verwachtingen voldoet: wat ons betreft heeft Wilma daar voor gezorgd. Van begin tot eind hebben we met haar onze wensen kunnen bespreken en heeft zij met ons gezocht naar de optimale mix van avontuur en rust. En telkens als ons nog iets te binnen schoot was zij beschikbaar om naar ons te luisteren en met ons naar oplossingen te zoeken.

  Vanaf de kennismaking met onze gids Fay (wat een kennis heeft deze man van de natuur, van de enorme diversiteit aan dieren en vogels, wat een gezichtsvermogen om dieren te spotten die wij alleen met zijn perfecte verrekijkers konden zien!) tot het afscheid hebben we genoten van onze ritten in de Toyota landcruiser. Lekker met het dak open, de overweldigende natuur op ons in laten werken. Overal stoppen en vooral tijd nemend om de dieren te observeren. Prachtig om van dichtbij een troep apen langzaam voorbij te zien trekken, éénmaal zelfs een aap die even de auto in sprong, of een alleen gaande mannetjes olifant die rustig grazend op twee meter afstand heel langzaam verder liep. Of de twee Cheetah broers die bij de rivier zaten te loeren naar alle dieren die onvermijdelijk gingen drinken maar bij iedere beweging weer in galop er van door gingen. Hoe spannend kan het zijn in de natuur!

  De door Wilma samengestelde mix van game drives, inclusief de ”walking safari” onder begeleiding van 2 gidsen inclusief geweer, de fietstocht door een welgesteld (want met diverse waterbronnen voorzien) dorpje, de ballontocht over de Serengeti met de zonsopgang: het was helemaal goed! Diverse keren hebben we geslapen in een luxueuze tent: midden op de Serengeti, in Rhotia Valley bij een gepensioneerd huisartsen echtpaar uit Apeldoorn die vlak bij de lodge een zeer succesvol weeshuis voor kinderen hebben opgezet, de prachtige Safari lodge in Tarangiri national park. Als het wild vrij toegang heeft tot de lodge en er lopen inderdaad ‘s nachts buffels, hyena’s en olifanten vlak bij de tent, dan kan ook nog van een avontuurlijke vakantie worden gesproken. Enig minpuntje is waar veel landen op het Afrikaanse land last van hebben: de dieren in de parken hebben het (heel) goed, heel veel mensen hebben het naar westerse maatstaven niet goed. Vooral in Arusha maar ook onderweg naar de parken viel dat op. Volgens Fay, de gids, gaat het ieder jaar beter, maar met kleine stapjes.

  Zoals wel vaker gebeurd sloten wij onze honeymoon in stijl af: de Shooting Star Lodge is er helemaal klaar voor om de jong gehuwden helemaal in de watten te leggen. Genoten van de vriendelijke mensen, de super bediening, de heerlijke massages. Tja, wat kunnen we nog meer zeggen? Fay & Desiree, Wilma: ontzettend bedankt voor een onvergetelijke huwelijksreis!

 50. Frits, Hester, Inke & Emma09-08-2015

  Onze droomreis naar Tanzania

  Op 6 augustus vertrokken we vanaf Schiphol naar Tanzania, Frits, Hester (ik) en onze dochters Inke en Emma.

  Aanleiding voor deze reis was het feit dat Frits op 22 augustus zou beginnen aan een Kilimanjaro expeditie voor Terre des Hommes. We besloten voorafgaand hieraan met (een deel) van het gezin een safarireis te maken. We hadden al wel wat Afrika-ervaring door familiebezoeken, maar in de beroemde wildparken van Tanzania waren we nooit geweest. Via internet vonden we Droomreis Tanzania. Het persoonlijke contact met Wilma en het reisplan wat ze had gemaakt sprak ons gelijk aan. In prettig overleg hebben we het hier en daar wat aangepast. Zo hebben we bijvoorbeeld Zanzibar laten vallen en wat meer tijd genomen voor de safariparken en om te kunnen wandelen, fietsen en kanoën.

  Onze eerste overnachtingsplek was Simba Farm. Nadat we in het donker de avond daarvoor, 1,5 uur vanaf het vliegveld over de bekende Afrikaanse wegen, er naartoe gehobbeld waren was het een heerlijk ontwaken! Wat een prachtig uitzicht over het Afrikaanse landschap en wat een fijne ontvangst door boer Wim en alle vriendelijke mensen die op de farm en voor het guesthouse werken. We hebben gewandeld, met boer Wim over het land gereden en naar Kilimanjaro National Park geweest om alvast met Frits het Shiraplateau te verkennen en Shiracamp 1 te bezoeken. Dit zou 2 weken later één van de overnachtingsplaatsen zijn met de expeditie. Ondertussen hadden we Fay, onze driver/guide leren kennen. Hij zou ons de komende dagen begeleiden. Wat een fijne gids! Fay is een zeer goede, professionele driver/guide. Hij heeft ons veel verteld over Tanzania, wist veel van de natuur en kon heel goed beesten en vogels spotten.

  Na Simba Farm zijn we voor een paar dagen naar Arusha gegaan. Daar kwam Desirée kennis met ons maken en nam ons gelijk mee naar de markt in het centrum van Arusha. Dat was onverwacht en heel gezellig. Mijn meiden kan je eigenlijk geen groter plezier doen dan gewoon rondlopen op de plaatselijke markt en wat inkopen doen. Desirée, dank je wel!
  Vanuit Arusha hebben we gekanoëd op Lake Duluti. Als je van vogels houdt is dit een waar paradijs. Wat een prachtig meer met reigers, aalscholvers, kingfishers, wevers, visarenden etc.! Ook de nijlvaranen kun je vanaf de waterkant heel goed zien. De dag daarna stond Arusha National Park op het programma. Een mooi groen park met buffels, zebra’s, giraffen, waterbokken, colobusapen, bavianen en nog veel meer. Maar het allermooiste vonden wij de grote hoeveelheid flamingo’s rondom het meer.

  Na Arusha National Park hebben we Tarangire National Park (met zijn vele baobabtrees en olifanten) en Lake Manyara bezocht. Aan de oever van het meer zie je een indrukwekkende hoeveelheid pelikanen, ooievaars en flamingo’s. Het voelt alsof je rechtstreeks een natuurfilm ben ingestapt. Echt heel bijzonder! Hierna volgde Lake Eyasi. Daar hebben we de Hadzabe- en de Datoga-stam bezocht.

  Onze tocht gaat verder naar het Ngorongoro National Park, waar we de grote krater nog even links laten liggen en wandelen bij de Empakai Crater. We dalen af en komen bij een prachtig meer met witte zoutranden. Op de terugweg bezoeken we een Masaidorp. Dat is wel erg toeristisch, maar toch leuk om te zien en een Masaikrijger te ontmoeten die ons van alles vertelt over het leven van de Masai.

  Daarna staat Serengeti gepland. Twee en een halve dag rijden we door dit geweldige landschap en zien dankzij Fay, heel veel leeuwen, hyena’s, jakhalzen, cheetah’s, luipaarden, maar ook gnoes, zebra’s, topi’s, bavianen en thomsongazellen. Gewoon teveel om allemaal te noemen. We overnachten in Kati Kati Tented Camp. Een bijzondere plek midden in de Serengeti. ‘s Nachts hoor je de hyena’s, leeuwen en andere dieren en als je opstaat lopen zebra’s, hyena’s en topi’s voorbij de ontbijttent. Op de terugweg overnachten we in Rhino Lodge aan de Ngorongoro kraterrand. Een prachtige plek op 2400 meter hoogte waar de buffels en waterbokken gewoon door de tuin lopen. De volgende ochtend vroeg gaan we de krater in. Het geeft ons een beetje ‘Jurrasic Park’ gevoel, als ‘s morgens vroeg alle Toyota Landcruisers de krater indalen. Gelukkig verspreiden de auto’s zich snel en wordt je in beslag genomen door de indrukwekkende kuddes gnoes en zebra’s. Verder zien we ook weer veel nijlpaarden, hyena’s, leeuwen en gelukkig twee neushoorns. Weliswaar in de verte, maar onze missie is volbracht, the big five!

  Voldaan van alles wat we de afgelopen dagen hebben gezien nemen we afscheid van de krater en rijden we ‘s middags terug naar Arusha. In Kigongoni Lodge hebben nog een paar dagen om Arusha te verkennen, uit te rusten en te genieten van de luxe en het zwembad. Zaterdag 22 augustus vliegen de meiden en ik weer naar huis en begint Frits aan de beklimming van de Kilimanjaro. Zeven dagen later bereiken ze de top en met zijn expeditiemaatjes is ook Frits inmiddels weer terug in Nederland. We hebben een heerlijke vakantie gehad en kijken met heel veel plezier, maar ook een beetje weemoed terug op deze prachtige reis. Wilma, Fay en Desirée dank jullie wel voor de goede organisatie, de realisatie, maar zeker ook de persoonlijke aandacht die we van jullie hebben gekregen. Asante sana!!

 51. Tineke, Geert, Steven, Koen09-07-2015

  Are we good? Yes, we are!

  “What would you like to see”, vroeg Huruma – onze geweldige gids met wie het direct klikte. Het was voor onze eerste gamedrive naar Arusha Park. “Nou … olifanten”, zei ik. Hij lachte een beetje geheimzinnig. De slagboom van het park ging voor ons open en toen … nog geen 20 meter verder, denderde een hele familie olifanten achter ons langs. Een grote olifanten-man bleef waarschuwend midden op het pad staan. Hij leek ons boos aan te kijken. Wij waren verrast, vol ontzag en ook een beetje geschrokken … wat groot zijn die zeg … en is dit wel OK zo dichtbij? Huruma – een en al rust – was ook blij verrast. Hij wilde ons veel laten zien, maar dat hij daarin zo snel zou slagen had ook hij niet gedacht.

  En zo was eigenlijk onze hele safari, vol verrassingen, spannende en ontspannende momenten. Heerlijk peddelen en vogels spotten in een bootje op Lake Duluti. Wandelen langs de buffels, tussen de giraffes naar de waterval in Arusha park. Mountainbiken door de bananenplantage, op bezoek bij een school waar de kinderen je – op bevel van het schoolhoofd – gaan toezingen. En dan je oudste zoon die heeft doorgeleerd voor mountainbike instructeur en de jongens van het fietsbedrijf leert wat remschijven zijn en hoe je die moet vervangen. Mto Wa Mbu is een prachtig dorp op de route.

  Dankzij het goede oog en de ranger-ervaring van Huruma hebben we erg veel bijzondere dingen gezien en meegemaakt en veel uitleg gekregen over het leven in Tanzania, het gedrag van mensen en van dieren.
  De parken waren allemaal verschillend: Tarangire vonden we een prachtig park. Uren hebben we er rondgezworven. Zelfs nog in het donker. Eigenlijk ook wel weer zonde, want het uitzicht vanaf de Tarangire Safari Lodge op de rivier was ook prachtig! Lake Manyara had weer een heel andere charme met de flamingo’s in het midden en elegant dravende giraffes op de oever.

  Maar het meest hebben we genoten van de Serengeti. Eerst die eindeloze vlakte van het centrale deel. En dan de Mara-rivier in het noorden. Geen idee dat er zoveel wildebeesten waren. Ze maken individueel wel een heel ‘intelligent’ geluid, maar samen is het dan toch weer een mooi koor. Ze hangen een beetje, er lijkt niets te gebeuren en dan staan ze zomaar in een rij … op weg naar de rivier … om over te steken, met z’n allen. Ze springen erin, achter elkaar aan, kleintjes en groten, even een rustpunt in het midden, en dan door het diepe naar de overkant, op de wal zien te klauteren en dan omkijken … waar is de rest. En ‘de rest’ komt dan soms niet, die zijn blijven steken, aangevallen, verdronken. Eerst dachten we dat het stenen waren, die bollen in de rivier. Maar toen we beter keken, bleken het allemaal buiken te zijn van de wildebeesten. Oeeeiiii. Er zijn gelukkig heel veel gieren die de rivier weer opschonen, want anders wordt het wel een ‘dooie boel’. Het was ontzettend spannend om mee te maken. Dat was de reis met de landrover over de – overigens prachtige – hobbelwegen meer dan waard.

  En dan was er nog het nachtleven rond de tent: de hyena, die ’s nachts langs ons open tent-raampje liep. Wij lagen met ingehouden adem … van de spanning, maar ook van de graflucht! En die giraffes, die met zachte voetjes voorzichtig langs schreden, om heel deftig van de boom te eten. De volgende ochtend vonden we de sporen van een leeuw, richting ons kamp. Het hele gezin bleek op nog geen 100 meter afstand te slapen. Toch fijn dat er goede ritsen in de tent zitten :).

  We hadden fantastische tentenkampen met prima verzorging. En ook de lodges waren prachtig, vooral die met een ideëel doel: Camp Isoitok, met z’n inspanningen om de Masai aan schoon drinkwater te helpen. En Rhotia Valley, waar 2 Nederlandse gepensioneerde huisartsen met hun team een Children Home runnen, waar zo’n 40 kinderen uit de regio een nieuw thuis vinden, waar ze de omgeving voorzien van professioneel gebakken hollandse busbroden en zelfgemaakte halfvolle friese boter. Het nieuwe project is het aanleggen van nieuwe watervoorziening voor de lodge en de valley. Deze nobele doelen verdienen onze steun. Ook nog een tip voor volgende gasten: Pas op het afstapje, vooral in het donker.

  We weten niet goed welke foto de mooiste is. We moeten kiezen uit 1700 prachtige plaatjes. Maar deze foto straalt ons gevoel uit dat we aan deze Droomreis Tanzania overhouden: lieve mensen, gastvrij onthaal, prachtig landschap, mooie beesten. Wilma, het was echt fantastisch. Dank voor je goede zorgen. We gaan gauw sparen voor de volgende reis. En gaat iemand op stap met – onze goede vriend – Huruma … doe hem de hartelijke groeten van Steven & John en Tineke & Gurt.

 52. Maria, Wim, Lisa & Anna09-06-2015

  De mooiste reis van ons leven

  Zo’n 23 jaar geleden woonden en werkten we in Tanzania. In Zuid-Tanzania aan de grens met Zambia. Acht jaar woonden we er. Nadien zijn we nog één keer teruggeweest in 1995.

  Sinds negen jaar, hebben we twee pleegkinderen. Hun familie hebben we leren kennen in Tanzania. De broer van hun vader was onze “Nederlandse buurman”. Door hem hebben we zijn Nederlandse familie leren kennen en ook onze twee pleegkinderen.

  Vorig jaar werd duidelijk dat deze twee fantastische meiden vanaf augustus 2015 hun eigen weg zouden gaan. Samen hadden we al jarenlang gedroomd om een wereldreis te maken.
  Nou, dat zou een beetje veel worden. Maar Tanzania zat er zeker in.
  Onze reis moest aan een aantal eisen voldoen: het moest zo veilig als mogelijk zijn en een beetje comfort was af en toe ook niet erg! We wilden ook tijd hebben om vrienden, oud-collega’s en familie van de meiden te ontmoeten.
  We wisten wat we wilden, waar we naar toe wilden, maar om het zelf allemaal te organiseren was een beetje veel. We kwamen in contact met Wilma, van Droomreis Tanzania.
  Met haar hebben we de reis uitgestippeld en zij heeft onze wensen vertaald in een concreet reisplan.

  Van 18 juli tot 16 augustus zijn we het land doorgetrokken.
  We begonnen in Dar es Salaam. Onze Tanzaniaanse vrienden en collega’s hadden we geschreven over onze komst, net als de familie van de meiden. Hun oom is inmiddels overleden, maar er zijn nog neven en een nicht. Die mensen wilden we allemaal graag ontmoeten.
  En dat gebeurde ook. In het gezellige Slipway hotel kwamen op zondag onze 1e vrienden aan. Ook op maandag en dinsdag hadden we emotionele ontmoetingen met oud-collega’s, vrienden en een nicht van de meisjes.

  Woensdagmorgen, 22 juli kwam Fay Amos, onze reisleider en chauffeur ons ophalen. Wij waren er helemaal klaar voor!
  In de 4-wheeldrive auto vertrokken we naar Lushoto, in de Usambara Mountains. Een prachtig gebied, ook wel het Zwitserland van Afrika genoemd. Hier heeft Prins Claus vroeger nog gewoond.
  Zo’n 25 jaar geleden kon je er nog Duitse straatnaambordjes tegen komen. Die hebben we nu niet gezien!
  De lodge was meer dan prachtig, met een adembenemend uitzicht. ’s Avonds kregen we een heerlijke maaltijd. In Lushoto was het fris, maar daardoor konden we wel heerlijk slapen.
  De volgende ochtend vervolgden we de reis naar Mambo. Wat een schitterende tocht was dat.
  Mambo Viewpoint was onze overnachtingsplaats. Wat een prachtige plek. Deze lodge wordt gerund door een Nederlands echtpaar. Het mooie is dat ze de buurtdorpen betrekken bij hun activiteiten. Op het moment dat wij er waren, was er cursus voor lokale vroedvrouwen, gegeven door een Nederlandse vroedvrouw. Maar het is niet alleen dat soort activiteiten, de dorpelingen werken in de lodge, kunnen scholing krijgen in het maken van allerlei producten en die ook leveren aan Mambo Viewpoint. Mensen uit de dorpen zijn gidsen, of doen andere activiteiten. Mooi om te zien, hoe deze lodge samenwerkt met de dorpen.
  We hebben wandelingen gemaakt en genoten van de rust.
  Na drie dagen zijn we verder gereisd naar Same. Mijn echtgenoot was 23 jaar geleden landcoordinator voor een Belgische ontwikkelingshulp organisatie. Hij heeft diverse projecten opgezet. Een ervan was Same irrigation project. We hadden contact gezocht met dit project. We wilden zelf wel eens zien of het project nog bestond of wat er van over was.
  Bij aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de projectleider. Het project bestaat nog, maar er zijn nieuwe activiteiten bijgekomen. Een mikrokredietprogramma voor dorpelingen die een handel willen opzetten. Met het gehele bestuur van dit project bezochten we enkele dorpen, waar we de vooruitgang zelf konden zien: een mevrouw die een mooie over op krediet heeft gekocht en nu iedere dag zo’n 40 broden bakt. Het brood verkoopt ze in haar winkel, waar mensen het brood kunnen eten en er een kopje thee of koffie bij kunnen drinken.
  Aan het eind van de dag werden we overladen met cadeautjes, omdat we de tijd hadden genomen de projecten te bezoeken en met diverse mensen te praten.
  Daarna op naar Moshi, twee dagen rondgelopen, Moshi bekeken, naar de markt geweest. Het was weer thuiskomen!
  Op 30 juli reden we naar Tarangire. Ooit waren we er al eens geweest. Het was prachtig om weer in dit park te zijn en een game drive te doen. Het is een schitterend park en je komt bijna alle dieren tegen. Onze reisleider Fay, zag uit de verte al heel veel dieren. Fay, moet zijn ogen op steeltjes hebben staan, want hij zag dieren, die wij met onze verrekijker nauwelijks konden zien! We hebben zoveel van Fay geleerd, hij weet zoveel over de dieren, de parken, maar ook over de gewoonten van de diverse stammen in Tanzania. Wij hebben daarvan genoten.
  ’s Avonds sliepen we in het Lake Burunge Tentenkamp. Voor dit kamp zijn geen woorden voor. Zo prachtig, zo mooi en wat een service. Een luxe slaaptent, heerlijke buffetten, zeer vriendelijke medewerkers. Door de medewerkers werden we echt in de watten gelegd.
  Met een beetje pijn in het hart vertrokken we de volgende dag. Hier hadden we het best een tijdje kunnen uithouden!
  Op de terugweg weer een mooie gamedrive en vervolgens door naar Mto wa Mbu.
  Zo’n 26 jaar geleden waren we er ook, in de regentijd. Een en al modder, wegen waren er niet. Nu is Mto wa Mbu gelegen aan goede wegen, er is handel en er zijn veel hotels en lodges voor toeristen. Wij verbleven in het Sunbright tent. Een mooie plaats, eenvoudige tenten, kortom prima voor ons. De verrassing kwam ’s avonds. De eigenaar van Sunbright is in het verleden kok geweest. Nu kookte hij voor ons de sterren van de hemel, met groenten en kruiden uit eigen tuin. Afrikaans gerechten kregen een Europese twist, of omgekeerd. Nooit hebben we zulke lekkere ugali (het basisvoedsel, een soort van maispap, van de Tanzanianen) gegeten.
  We hebben overal in Tanzania heerlijk gegeten, maar de gerechten in Sunbright waren heel erg verrassend en heel erg lekker!
  De kinderen hebben met mijn partner nog een mountainbike tocht gemaakt. Dat was een schot in de roos. Ze bezochten een bananenplantage, lokale winkeltjes en zagen veel van de omgeving.

  Op 1 augustus vertrokken we naar de Serengetti en verbleven in het Kati-Kati tented camp.
  Het is ons een raadsel hoe onze gids de weg weet in dit prachtige stuk Tanzania en hoe hij het tentenkamp kon vinden. Maar hij bracht ons erheen! Wat hebben we genoten van de oneindige landschappen en alle wilde dieren. We hadden veel tijd, dus konden lang de dieren observeren en bekijken en natuurlijk veel foto’s maken.
  Op 3 augustus werd mijn echtgenoot 65 jaar. Dat moest gevierd worden. Fay had geregeld dat er een verjaardagscake kwam, compleet met kaarsjes. Na het diner in dit – we kunnen niet anders zeggen –prachtige tentenkamp, kwamen alle medewerkers zingend en dansend binnen met de verjaardagscake. Dat was een schitterend moment. Mijn echtgenoot had niets in de gaten, toen ze voor hem kwamen staan zingen en de cake brachten, was hij er stil van. Toen hij de kaarsjes had uitgeblazen, zongen de medewerkers net zo lang door, tot hij de cake in plakjes had gesneden.
  Daarna was het smullen. Het was een mooie avond. Op deze manier 65 jaar worden, zo te worden toegezongen, tja, dat vergeten we nooit!
  4 Augustus vertrokken we weer. Richting Ngorongoro crater. Woorden schieten tekort om deze tocht te beschrijven. Het was zo mooi, om in deze crater rond te rijden. Te genieten van de prachtige natuur en weer van de alle prachtige dieren. Hier hebben we een neushoorn gespot. Nu hadden we dan “the big Five” gezien.
  ’s Avonds kwamen we aan in Tloma lodge. Ook hier waren we sprakeloos. Wat prachtig. Een prachtige omgeving, geweldige kamers, geweldig eten, ja, het was meer dan geweldig. We voelden ons echt geluksvogels. Bij de lodge is een koffieplantage en worden er groenten geteeld voor alle lodges en tentenkampen, behorend bij deze keten. Burunge en Kati-Kati valt ook onder het beheer van de eigenaren. Zij hebben zo’n 9-tal lodges en tentenkampen. Alle groenten en fruit komt van eigen kwekerijen en ook het vee hebben ze zelf.
  De volgende ochtend kregen we een rondleiding door de koffieplantage en de groentekwekerij. We wandelden daarna door het dorpje en bezochten een basisschool. De schoolkinderen zongen dat het een lieve lust was. Onze kinderen mochten in de schriftjes kijken en het lesmateriaal inzien.
  Dit soort bezoeken zijn de krenten in de pap. Je bent en blijft een toerist, je leert wel veel over het land. Onze meiden waren zo enthousiast dat ze dit allemaal mochten meemaken. Van het bezoek aan de school en de liedjes die gezongen werden, hebben ze een filmpje gemaakt. De liedjes kennen ze nu uit hun hoofd!
  De volgende dag ging het richting Arusha. Rustig reden we erheen en zodoende konden we al flink veel van Arusha zien.

  Helaas moesten we ’s avonds afscheid nemen van Fay. Zijn werk zat er op. Fay is voor ons de beste chauffeur en de beste gids in de wereld. Dat is niet overdreven. We hebben in die twee weken zoveel van hem geleerd en hij heeft ons zoveel laten zien. Fay, asante sana!
  In Arusha hadden we nog enkele ontmoetingen gepland: een zoon van een vriend en een neef van de beide meisjes. Die ontmoetingen waren zo emotioneel. We moesten allemaal huilen toen we neef van de meiden ontmoeten. 23 jaar geleden hadden we hem voor het laatst gezien. Van een kleine jongen was hij een grote stoere kerel geworden. En we hadden elkaar zoveel te vertellen.

  Op 8 augustus vlogen we met een kleine 13-seater naar Zanzibar. Een goede vlucht en ondanks het kleine vliegtuig hebben we genoten van de reis.
  Op Zanzibar verbleven we in Uroa Bay, een schitterend resort aan het strand. Ook hier komen we woorden tekort om het te beschrijven. Het was goed om een paar dagen te luieren, te genieten van de omgeving, van het resort, de geweldige medewerkers, het eten, van de voorstellingen s’avonds, kortom we kwamen bij van alle vermoeienissen en konden lekker relaxen.
  Op 13 augustus vertrokken we met de boot naar Dar es Salaam. Jaren geleden was er een kleine boot en in Dar es Salaam aangekomen, was er een klein steigertje en dan stond je meteen op straat. Nu zijn er prachtige terminals, grote veilige boten en een goede service.
  We kunnen wel concluderen dat er heel veel veranderd is in al die jaren.
  In Dar es Salaam hadden we nog een ontmoeting met onze beste vriend van 23 jaar geleden.
  De hele dag met elkaar opgetrokken, over elkaars leven gepraat en vooral genoten van elkaar.

  We hebben al veel gereisd in ons leven.
  Maar we kunnen met de hand op ons hart zeggen, dat dit de mooiste reis was.
  We hebben – ondanks dit lange verhaal – niet alles kunnen weergeven wat we hebben meegemaakt.
  Dankzij Wilma’s droomreis hebben we een schitterende vakantie gehad. De afwisseling, de mensen die we ontmoet hebben, een inkijkje in het leven van de Tanzanianen, de vriendelijkheid van alle mensen die we ontmoet hebben, de parken, de lodges, de wandelingen, het was allemaal fantastisch.
  Hier kunnen we nog jaren op teren.

  Maria, Wim, Lisa en Anna.

 53. John, Mireille & Joep08-31-2015

  16-daagse rondreis Tanzania - Zanzibar

  Samen met Wilma onze reis samengesteld voor augustus 2015.

  Op 3 augustus begon onze droomreis.
  Na een valse start (waar overigens de reisorganisatie niets aan kon doen) doordat we onze “connected flight” in Istanbul naar Kilimanjaro misten en de volgende dag het vliegtuig een doorstart moest maken tijdens de landing op Kilimanjaro airport kon onze reis beginnen.

  We hebben de eerste nacht geslapen in Kia lodge op ca 10 minuten van de luchthaven. Ideaal dus als je laat aankomt. De volgende ochtend hebben we tijdens het ontbijt kennis gemaakt met onze gids: Emmanuel.

  Om dit meteen maar even duidelijk te melden: wat een super gids !
  Leuke kerel met heel veel kennis van het land, cultuur en natuur. Leuke verhalen verteller en aangenaam gezelschap.

  We hebben achtereen volgens Arusha NP, Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti en Lake Victoria gezien. Allemaal super mooi en allemaal met een eigen karakter.
  In Tarangire (2 nachten) en Lake Manyara (2 nachten) hadden we onze eigen kok, Jacob, die ervoor zorgde dat 3x per dag de inwendige mens goed versterkt werd.
  Ondertussen reden we met Emmanuel door de parken, waar we van zeer dichtbij schitterende wilde beesten hebben gespot en mooie landschappen hebben gezien.

  In Arusha NP hebben we de eerste wilde beesten gezien, waarbij de colobus apen een mooie indruk hebben achter gelaten. ook zagen we de eerste olifanten, giraffen en al zittend in een kano nijlpaarden.

  In Tarangire hebben we heel veel grote groepen olifanten gezien, maar ook de eerste leeuwen en een cheetah gespot. We hebben hier ook een ochtend met een ranger een game-walk gemaakt.
  In het guest house werd duidelijk waar de uitspraak “brutale aap” vandaan komt. Apen wisten een kokertje met pringles prima te vinden in een slaapkamer, door gewoon de hor voor het raam keurig open te schuiven.

  Bij Lake Mayara hebben we 2 nachten in tenten geslapen. Lake Manyara is mooi groen in vergelijking met Tarangire. Hier zagen we heeeel veel apen. Helaas hebben we de boom klimmende leeuwen niet gespot.
  We hebben in de omgeving een fietstochtje gemaakt onder begeleiding van een gids. We kwamen langs rijstvelden, bananen plantages en door een dorpje waar we de plaatselijke markt bezochten. Erg indrukwekkend om te zien hoe mensen hier leven.

  De Ngorongoro krater is zeer bekend en we snapten meteen waarom. Koud (en dat was het ook wel) op de krater rand schoot een luipaard voor onze Jeep het bos in. En dat was nog maar het begin. Het afdalen naar de krater is al indrukwekkend vanwege het mooie uitzicht. Nog maar net in de krater gearriveerd besloot een groepje leeuwinnen de schaduw van de Jeep op te zoeken en zich er lekker tegen aan te vleien. Dichterbij kinden ze echt niet komen, we konden de staarten aanraken (maar dat leek ons toch niet zo verstandig). Het volgende wat we zagen waren heel veel stofwolken die naar 1 plek in de krater bewogen. Ook Emmanuel besloot die richting te kiezen en al snel zagen we dat een zwarte neushoorn de reden was. Joep was heel benieuwd hoe hyena’s er in het echt uit zagen en werd ook niet teleurgesteld, hyena’s voldoende. En wat zijn ze lelijk he !
  Tijdens de lunch bij een watertje waar veel nijlpaarden in lagen nog mooie plaatjes kunnen schieten, wat kunnen de bekken van die beesten ver open en wat moet je er niet aan denken om daar tussen terecht te komen.
  Aan het eind van de dag verlieten we de krater om op de rand in Rhino Lodge te overnachten. Geweldig leuke accomodatie met een zeer sympathieke eigenaar en een leuk/goed restaurant. De houtkachel op de kamer was geen overbodige luxe op 2.400 meter hoogte.

  Op weg naar Serengeti stoppen we bij een Masai stam.
  John en Joep mogen deelnemen aan de welkoms “dans” door de aanwezige mannen van het dorp, waarna Mireille aan de beurt is om samen met de dames van het dorp te zingen en dansen. Daarna mogen we in het dorp nog even laten zien dat wij ook hoog kunnen springen. We zien hoe deze stam leeft, zien een hutje van binnen en bezoeken het schooltje. Indrukwekkend om mee te maken.
  Aangekomen in Serengeti zien we een leeuwin met een welpje. Daarna zien we wederom nijplpaarden, een hele grote groep buffels, nog meer leeuwen en grote groepen antilopen en zebra’s. Plots stuurt Emmanuel de auto van het karrenpad af het hoge gras in, hij heeft iets gezien. Wij proberen te ontdekken wat dat dan moet zijn, maar zien niets…….totdat we op ongeveer 3 meter 4 cheetah’s onder een struikje zien liggen…..wauw ! Mooie beesten.
  Aan het einde van de dag spotten we nog een luipaard in een boom, met 2 welpjes erbij. Even later blijkt dat ze een antiloop hebben buit gemaakt, want die hangt dood in dezelfde boom, waarbij de achterpoten al weg zijn.
  We slapen in tenten midden in Serengeti, een geweldige ervaring !
  De volgende dag brengen we nog een dag door in dit geweldige nationale park en zien wederom een hele boel wild.

  De laatste rit brengt ons naar Speke Bay bij Lake Victoria. In de ochtend verlaten we Serengeti en zien nog giraffen, olifanten, heel veel nijlpaarden en krokodillen.
  Aangekomen in Speke Bay blijken we in een luxe huisje aan het meer (ter grote van de hele Benelux) te verblijven. We kunnen deze middag heerlijk relaxen.
  De volgende dag hebben we een excursie naar een vissersdorpje, waar we met de boot heen gaan. Emmanuel gaat met ons mee. In het dorpje worden we maar weer eens goed met de neus op de feiten gedrukt en beseffen we hoe goed we het in Nederland hebben. we worden gedurende de hele excursie omringd door kinderen die aan onze hand mee willen lopen en heel graag met ons op de foto willen.
  In de middag hebben we nog een mountainbike tocht, waarna we afsluiten met een heerlijk diner waarvoor we Emmanuel hebben uitgenodigd. De volgende dag gaan we afscheid nemen als hij ons naar de luchthaven van Mwanza brengt.

  Van Mwanza vliegen we via Dar es Salaam naar Zanzibar voor een heerlijke relaxe afsluiting van deze fantastische reis aan een wit strand met een mooie blauwe zee. Uroa Bay Resort is een geweldige accommodatie, waar we de indrukken van de rondreis nog eens goed op ons hebben laten inwerken.

  We kijken terug op een fantastische ervaring, waarbij Wilma ons super heeft geholpen met het samenstellen en alle informatie vooraf die je maar nodig hebt om zo’n reis te ondernemen !

 54. Ton & Lia Nagtegaal07-21-2015

  40-jarige huwelijksreis Ton en Lia Nagtegaal - Tanzania juni 2015

  Samen met Wilma een reis samengesteld die helemaal aan onze verwachting voldeed. Wij wilden graag een reis niet alleen voor het grote wild, maar ook voor de vogels en reptielen.
  Onze reis begon in de Ilboru lodge in Arusha met een Nederlandse eigenaresse, waar we eerst een dag rust hebben genomen en ons lekker hebben vermaakt in de prachtige tuin vol vogels en kameleons. Hierbij werden we geholpen door de tuinman die goed de kameleons wist te vinden en ons later nog kwam halen voor een witbuikegeltje.

  De tweede dag zijn we naar Lake Duluti geweest. Een prachtige omgeving waar we ‘s morgens met de kano het Lake over zijn gevaren en in de middag het hele meer rond gewandeld hebben.
  Het is daar een oase van rust en we hebben er een topdag gehad. Dit is een aanrader voor iedereen. Mozes was onze plaatselijke gids die zeer behendig de kano tot op twee meter van de vogels af wist te brengen zonder dat deze weg vlogen, zodat dat ik daar prachtige foto’s van kon maken.
  We zagen daar hagedissen (Nile Monitor Lizard), de Afrikaanse Zeearend en natuurlijk de Malachite Kingfisher, een prachtig klein ijsvogeltje, en verschillende soorten wevers. De natuur is er schitterend.

  De derde dag zijn we naar NP Arusha geweest waar we voor het eerst groot wild tegen kwamen. Een prachtig park waar we ‘s morgens rond hebben gewandeld onder leiding van een plaatselijke gewapende gids naar een waterval. Dit park leent zich er goed voor omdat hier geen leeuwen voorkomen. Die middag hadden we een game drive met onze eigen gids.

  Dag 4 zijn we opgereden naar Tarangire, alwaar we Jacob onze kok opgehaald hebben.
  Onderweg een lekke band, dat hoort er ook bij (de wegen zijn niet als bij ons in Nederland).
  In Tarangire eerst naar de campsite om de spullen en de kok af te zetten, gegeten en toen een game drive gemaakt. Veel soorten vogels gespot, olifanten, giraf, verschillende antilope soorten. Tijdens onze game drive kwamen we op de weg een mannetjes olifant tegen die niet van plan was om te stoppen maar recht op onze jeep af liep. Onze gids vertelde dat de olifant zei dat wij terug moesten en dat deden we. Zo’n 100 meter daarna ging de olifant van het pad af en wij wisten onze plek weer.
  Tarangire staat bekent om zijn enorme Baobab bomen. Een Baobab boom is een 25 meter hoge boom. De korte dikke stam heeft een omtrek van zo’n 20 tot 40 meter en een leeftijd van 1000 jaar of meer (heb ik gelezen).
  Tarangire is een rustig park, wij waren de enige die op dat moment op de campsite bivakkeerden.
  Tijdens het avondeten, het schemerde al wat, gebeurde er van alles. Naast ons stond een boom met tal van bavianen die opeens onrustig werden en begonnen te schreeuwen, we wisten niet waarvoor dat was. Even daarna rende er in blinde paniek een groep impala’s vlak langs ons heen….daarna begrepen we de herrie en de paniek….daarachter kwam een mannetjes leeuw. Hij stond tegenover ons op korte afstand, hij keek naar ons en wij naar hem.
  Gelukkig (voor ons) koos hij ervoor om te verdwijnen (Lia had gedroomd vlak voor we op vakantie gingen dat ze opgegeten zou worden door een leeuw). Je kunt je voorstellen dat we het wel even flink benauwd hadden. Nooit hoeven we ‘s nachts naar het toilet, maar die nacht moesten we er 3 keer uit. Het was maar 10 meter verderop, maar toch!!

  Onze gids vertelde ons later dat een leeuw normaal gesproken geen mensen aanvalt, tenzij hij zich bedreigd voelt. Dit was onze eerste ontmoeting met een leeuw, wij zullen hem nooit meer vergeten.
  In dit park, zijn we 2 dagen gebleven.

  Dag 6 opgereden naar Lake Manyara en daar de gehele dag game drives gemaakt. Veel (water)vogels, antilopen, nijlpaarden, olifanten, giraffen, zebra’s en verschillende soorten apen, teveel om op te noemen.. Een prachtig park met veel afwisseling, tropisch bos met enorm hoge bomen en acaciasoorten.

  Dag 7 gereden naar Olduvai Gorge waar de oudste menselijke resten zijn gevonden, daar een rondleiding gehad onder leiding van een plaatselijke gids. Voor mensen die interesse hebben in archeologie een aanrader, wij vonden het minder (er is ook een museum).
  ‘s Middags doorgereden naar Serengeti waar bij binnenkomst gelijk al 7 leeuwen stonden waaronder een aantal mannen waar we een prachtige serie foto’s van hebben gemaakt, echt genieten.
  We zijn hier 3 dagen geweest. Een prachtig park waar we enorm veel wild hebben gezien en honderden vogels (ook de moeilijk te vinden luipaard in een boom).
  De laatste nacht op de Serengeti hebben we op een special camp gestaan. Helemaal alleen met onze gids en kok hebben we daar ons huwelijksfeest gevierd, kampvuur, lekker wijntje…
  Het is een hele ervaring om die prachtige sterren hemel te zien als er totaal geen licht om je heen is, daar wordt je wel even heel stil van, de immense grootheid van dat alles.

  Dag 11 zijn we opgereden over de Serengeti naar de Ngorongoro krater. Onderweg kwamen we verschillende keren elandantilopen tegen, een erg schuw beest. De elandantilope is de grootste antilopesoort, hij kan wel 960 kilo wegen en springt 2 meter hoog.
  Op de kraterrim geslapen, 2500 meter hoog, daar was het behoorlijk koud.
  Tijdens de maaltijd kwam er een mannetjes olifant over de campsite wandelen, die direct de aandacht trok van alle aanwezigen. Dan zie je hoe enorm groot deze beesten zijn.

  De volgende dag erg vroeg opgestaan en door de mist de Ngorongoro krater in gegaan. Verschillende beesten die we gemist hadden, kwamen we daar tegen. Ook de zwarte neushoorn.
  Het is een druk bezocht park (waar je maar 6 uur mag verblijven) met een grote verscheidenheid aan wild. Bijna alle soorten wild kan je er tegen komen behalve de giraf, die schijnt niet over de kraterrim te kunnen klimmen.
  We maakten nog een prachtig staaltje natuurbeleving mee. Er stond een groep buffels met jongen in het midden, wat verderop stond een aantal leeuwen met hun welpen. Op een gegeven ogenblik begonnen de buffels richting de leeuwen te lopen, zodat de leeuwen met welpen echt weg moesten wezen. Ze gingen dwars door het water heen om te ontkomen.
  Van de natte leeuwen mooie foto’s kunnen maken.
  Ook voor vogelaars is dit een prachtig gebied. (o.a Grijze Kroonkraanvogel)
  De reis hebben we afgesloten in Ngorongoro farm house. Als je de gehele vakantie in een tent bent geweest, is dit wel weer even wennen al die luxe, maar een mooie afsluiter.
  We hebben vooral genoten van happy hour om een uur of vijf heerlijke cocktails en allerlei lekkere hapjes, verzorgd door erg aardige serveersters.

  Voor mensen die interesse hebben om wat foto’s van onze reis te zien: dit is de link.

  In totaal hebben we 286 verschillende vogels gespot, de volledige big five, vele antilopesoorten, de cheetah en zelfs een serval.

  Wij hebben er voor gekozen om te kamperen (met niet altijd een warme douche), soms je tent op te zetten tussen de zebra’s.
  Wij zijn buitenmensen en vinden het heerlijk om de geluiden van de natuur te horen (apen in de boom naast je tent, brullende leeuwen, huilende hyena’s, olifanten die ‘s nachts snuivend langs je tent lopen). Campsites zijn niet afgezet met een hek maar gewoon toegankelijk voor wild.

  Wat we zeker even willen vermelden is, dat wat we gevraagd hadden, nl. een gids die ook het één en ander van vogels wist, helemaal gelukt is.
  Dus Fay (gids) en Jacob (kok), hartelijk dank voor de prachtige reis.
  En natuurlijk ook Wilma die alles voor ons geregeld heeft.

 55. Maria, Marinus & Teun03-23-2015

  Noord-Tanzania in februari

  Na de lange vliegreis was het nog een uur rijden in het donker naar onze eerste lodge, Ilboru safari lodge. Het laatste stuk was typerend voor de wegen die we tijdens onze safarireis zouden berijden: onverhard, vol kuilen en gaten.
  De volgende ochtend maakten we kennis met onze gids/chauffeur Fay en de bruisende stad Arusha. Veel mensen verplaatsen zich in busjes, op motoren, wandelend en fietsend. De stalletjes, werkplaatsen, autowasplaatsen etc bevinden zich langs de wegen.
  Ons eerste bezoek was aan het Arusha National Park. Dit park aan de voet van Mount Meru is niet groot maar heeft veel te bieden. Groen bos, een krater, meren en open vlakten. De giraffen, apen, zebra’s, buffels en flamingo’s die we te zien kregen bleven over het algemeen ver van de auto. Een heerlijke kennismaking met het “Wild Life” van Tanzania.
  Aan het einde van de dag reden we richting de Kilimanjaro om twee nachten te verblijven in de Simba farmlodge. Een geweldige boerderij waar we zeer gastvrij werden ontvangen door Karina Korda en haar familie. Hier ontdekten we dat elektriciteit en warm water geen vanzelfsprekendheid is in Tanzania.
  De wandeltocht die de volgende dag gepland stond op het plateau van Shira kon niet doorgaan vanwege het slechte weer!? ’s Nachts had het namelijk tijdens een onweersbui 60 mm geregend. Dit werd ruimschoots goedgemaakt door de rondleiding op de boerderij en de wandeling naar de beek waar het water voor de boerderij vandaan komt. Aan de voet van de Kilimanjaro vindt een herbebossingsproject plaats, waar tussen de bomen kleinschalige landbouw wordt bedreven door de plaatselijke boeren.
  Dag 4 reisden we via Arusha, waar we onze kok voor de komende dagen oppikten naar het Tarangire National Park. Onze eerste kennismaking met dit park was echt adembenemend. Amper binnen is al heel veel wild te zien en zo dichtbij! Het landschap is heel bijzonder met de vele baobab bomen en de bomen met de hangende vogelnesten van de wevervogels.
  De eerste olifanten die we te zien kregen maakten diepe indruk. Er zouden nog vele groepen volgen. Al heel snel merkten we dat onze gids een liefhebber is van de natuur en de plaatsen waar dieren te zien zijn heel goed wist te vinden.
  De overnachting was op een public camp in een klein tentje; best spannend met zoveel wilde dieren dichtbij. Onze kok maakte hele goede maaltijden. De volgende dag hebben we een heel groot deel van het park doorkruist en heel veel bijzondere wilde dieren en vogels gezien, zoals een heel mooi ijsvogeltje op de rand van de brug, dat gewoon stil bleef zitten.
  De zesde dag vertrokken we naar Lake Manyara waar we twee nachten in Sunbright Campsite in Mto Wa Mbu verbleven. Een lodge met goede tenten, bedden en eigen toilet. De mountainbike tocht was erg leuk en voerde ons langs rijstvelden, bananenplantages en de plaatselijke lokale markt. Onderweg zagen we de vele eenvoudige huisjes van de over het algemeen arme bevolking. Kinderen begroetten ons hartelijk.
  Op dag 7 maakten we een game drive door het park van Lake Manyara. Hier is heel goed de Great Rift Valley te zien. Het park is bijzonder omdat het van een groen bos met veel beken overgaat in een vlakte met een groot meer. Heel veel soorten vogels waren hier te zien en natuurlijk de nijlpaarden die op het vroege tijdstip nog niet in het water waren weggekropen.
  De volgende dag werd afscheid genomen van onze kok en vertrokken we vroeg naar de Serengeti. Onderweg passeerden we de Ngorongoro krater en vele nederzettingen van Massaï. Erg mooi bergachtig landschap veranderde langzaam in een grote vlakte. Grote hoeveelheden zebra’s en gnoes deden zich tegoed aan het gras.
  Heel bijzonder was dat bij de eerste de beste plas twee leeuwen lagen te rusten. We hebben een tijdlang van heel dichtbij van deze dieren genoten. Verderop in het park kwamen we midden tussen een hele grote groep trekkende gnoes te staan. Geweldig!
  De overnachting in het tented camp van Kati Kati was een enorme belevenis. Gastvrij en heel goed verzorgd. Het douchewater wordt persoonlijk gebracht en vanuit een omhoog- gehesen emmer via de douchekop over je uitgestort.
  Dag 9 hebben we de hele dag door het Serengeti park rondgereden en vele bijzondere dieren gezien, zoals o.a. leeuwen, hyena’s, cheeta’s, buffels, gnoe’s, giraffen. Alle dieren laten zich niet afschrikken door de auto en zijn van dichtbij te zien. Het landschap is heel afwisselend met vlakten, riviertjes, en heuvels met bomen. Steeds wist onze gids de dieren te vinden.
  De tiende dag reden we over de vlakte naar Ndutu. Een enorme vlakte met zover als je kon kijken zebra’s, gnoe’s en gazellen. Tijdens dit jaargetijde verblijven deze dieren op deze zuidelijke vlakte en komen de jongen ter wereld.
  Langzaam veranderde het landschap in een droog gebied met struiken en bomen waar we off road doorheen reden. Ook hier kwamen we vele dieren tegen. Na deze stoffige rit werden we verwelkomd in het Ndutu tented kamp. Ook weer een prachtig kamp waar we ‘s nachts de geluiden van de wilde dieren goed konden horen.
  Dag 11 was onze laatste safaridag en zou een bijzondere dag worden. Nog geen tien minuten na vertrek ontdekte onze gids een cheeta met jonge welpen die zich tegoed deden aan een prooi. Het landschap was bijzonder met diverse meren waar de dieren kwamen drinken en veel vogels foerageerden.
  Even later zag onze gids twee cheeta’s, broers rustig onder een boom liggen. Na een tijdje bij hen te hebben gestaan kwamen ze in beweging. Een voorbode van een prachtig schouwspel: de jacht op een kalf van een gnoe.
  Verzadigd maar voldaan reden we terug naar Arusha om een aantal dagen in de Kigongoni Lodge bij te komen van alle indrukken. Vanuit deze lodge is er uitzicht op Mount Meru en de Kilimanjaro. Een wandeling in de omgeving en over de markt bracht ons in contact met de bevolking.
  De laatste nacht brachten we door in de Kia lodge nabij het vliegveld omdat onze vlucht al heel vroeg in de ochtend op de planning stond.

  We kijken terug op een bijzondere reis waarbij we Wilma, Desiree en Fay bijzonder willen bedanken,

  Maria, Marinus en Teun

 56. Leonie03-06-2015

  Tanzania en Zanzibar

  Begin januari hebben wij met een gezelschap van 4 mensen een prachtige rondreis gemaakt door Tanzania voor 8 dagen. En hierna zijn we doorgevlogen naar Zanzibar voor 6 dagen.

  Op de avond dat we aankwamen, stond onze gids ons al op te wachten en bracht ons naar onze B&B.
  De dagen hierna hebben we Arusha NP, Tarangire NP, Lake Manyara, Serengeti en de Ngorongoro krater bezocht.
  Als je het mij vraagt precies de juiste volgorde.
  In Arusha een kanotocht gemaakt waar je voornamelijk vogels zag.
  Tarangire was prachtig groen na alle regen die er de periode daarvoor gevallen was. Hier liepen enorm veel olifanten, wat zijn dat prachtige beesten. Ik zou er uren naar kunnen kijken. Ze zijn altijd bezig in tegenstelling tot leeuwen die vaak maar wat liggen te suffen. Hier hebben we 2 nachtjes gekampeerd, erg primitief. De kok die 4 dagen bij ons was heeft fantastisch voor ons gezorgd.
  Lake Manyara helaas amper wildlife gezien, maar wel een uiteenlopend park van jungle tot open vlaktes. In het dorpje waar we sliepen nog een geweldige mountainbike tocht gemaakt met een leuke gids. Erg leuk om tussen de locals te fietsen en een lokaal marktje en bananen plantage te bezoeken.
  Onderweg naar de Serengeti duizenden wildebeesten, zebra’s en gazelles gezien die deel uitmaakten van de migratie. Heel bijzonder om zo enorm veel beesten continue te zien om je heen.
  De Serengeti doet z’n naam eer aan: eindeloze vlaktes. Hier hebben we het luipaard gezien en een geweldige ballonvaart gemaakt. Toen we de Serengeti uitreden zijn we door Ndutu gereden waar de migratie op dat moment doorheen trok. Dit was het enigste gedeelte waar we ‘off road’ mochten rijden, wat een ervaring zeg! Zo dichtbij de cheetahs met jonkies en leeuwen geweest, super!
  Als afsluiter naar de Ngorongoro krater geweest, hier uiteindelijk meerdere neushoorns gezien, je had er alleen wel een verrekijker bij nodig. En heel bijzonder: jagende leeuwen!
  Gelukkig hebben we niet hoeven kiezen tussen deze parken, want ze waren stuk voor stuk prachtig en zo verschillend van elkaar.
  Na dit avontuur hebben we heerlijk kunnen relaxen op Zanzibar, heerlijke afsluiting van een prachtige rondreis.

 57. Jan & Beatrijs01-05-2015

  Heerlijk ontspannen vakantie

  Droomreis Tanzania had voor ons een ideaal reisschema voor begin december opgesteld op basis van onze wensen: veel natuur, wat actiefs hier en daar, maar voldoende rustig tempo om ook echt een ontspannen vakantie te houden. We zijn fantastisch opgevangen door de chauffeur en de kok en in de watten gelegd met goed eten en heel veel uitleg over de natuur. We hebben het rondje Arusha-Lake Manyara-Lake Natron-Serengeti-Ngorongoro krater-Arusha in 14 dagen gedaan, waardoor er af en toe ruimte voor een half dagje ontspanning was.

  Het aantal beesten wat je in het wild ziet overtrof al onze verwachtingen, zelfs buiten de parken kom je soms giraffen tegen. En dan in de Serengeti die eindeloze vlakten met ontelbaar veel wildebeesten. Tijdens de reis hebben we kunnen kanoën (nou ja, we zaten in een kano, maar we werden geroeid), fietsen en hebben we een wandelsafari gedaan in Arusha NP. Verder zijn we met een Masai-gids naar de waterval bij Lake Natron geweest, dat was ook een mooie klauterroute langs het riviertje. Kortom, de vakantie voldeed aan al onze verwachtingen.

 58. Droomreis Tanzania12-09-2014

  Huwelijksaanzoek in de Serengeti

  Een foto van een huwelijksaanzoek in de Serengeti. Een romantische plek om je vriendin ten huwelijk te vragen. Bas regelde een ring en ging afgelopen week op zijn knieën. Wij regelden champagne, de kok maakte een heerlijke taart. Een privé plek midden in de Serengeti met een mooie zonsondergang, en een kampvuurtje waar ze konden genieten van de Afrikaanse sterrenhemel. Na de safari rondreis gaan ze relaxen en duiken op het prachtige eiland Pemba.

 59. Jan & Inge11-18-2014

  Droomreis Tanzania

  Droomreis is absoluut de term die deze trip naar Tanzania het beste kan bewoorden. Ook al was alles van te voren nauwkeurig uitgestippeld en geregeld naar onze specifieke wensen stonden er nog tal van verassingen op ons te wachten. Een privé chauffeur/gids die ons de hele reis in zijn 4×4 ons op alle plaatsen van bestemming bracht, het super lekkere eten, de vriendelijke/gastvrije mensen en de prachtige natuur. Mede dankzij onze ervaren gids hebben we mooie dingen mogen beleven, van twee vechtende mannetjes giraffen tot de indrukwekkende aanval van een mannetjes leeuw op een wildebeest. Dat is natuur op z’n best. Niet alleen deze prachtige dieren te kunnen bewonderen op soms maar meters afstand, maar ze ook in hun natuurlijke habitat te kunnen zien en waarbij ze zich onverstoorbaar natuurlijk kunnen gedragen. Niet alleen een geweldige reis, maar een ervaring op zich. Na deze ongelofelijk indrukwekkende reis zijn we nog een aantal dagen naar Zanzibar afgereisd om nog lekker na te genieten van de anderhalve week ervoor. Het lijkt wel alsof we naar een totaal ander land waren afgereisd, een erg verschillende cultuur en omgeving dan het vaste land van Tanzania. Maar met het lekkere zonnetje, de mooie stranden en de warme blauwe zee ook zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen!

 60. Nynke Rodenhuis11-03-2014

  Een indrukwekkende reis!

  In juli ’14 hebben we een indrukwekkende reis gemaakt door Tanzania. We zijn gestart in Arusha, de ‘gateway’ naar de safari’s. Het eerste park ligt al op steenworp afstand, Lake Manyara. Een prachtig park met een gevarieerd landschap. We hebben onze route vervolgd door het land van de Masai naar het afgelegen Lake Natron. Het gebied wordt nog niet door veel toeristen bezocht en laat – naast Serengeti en Ngorongoro – een andere kant van Tanzania zien. We hebben prachtige wandelingen gemaakt, een leuke afwisseling en andere beleving t.o.v. de safari waar je veel in de auto zit. Na twee dagen zijn we langs het Riftgebergte via de noordelijke route de Serengeti in gereden. Een indrukwekkende route en echte ‘off road’ ervaring. De opeenvolgende dagen verbleven we in de Serengeti. We hadden een geweldige gids die al aan een oortje genoeg had om een leeuw, verscholen achter een steen, te spotten. Hij had veel kennis over alle dieren, van de grootste olifant tot de kleinste kevers om de vogels niet te vergeten. Na de Serengeti vertrokken we naar de Ngorongoro krater. Weer een hele andere omgeving met grote kuddes zebra’s en gnoes, afgetekend tegen de kratermuur. Tijdens dit deel van onze reis was niet alleen de omgeving geweldig. Onze gids en kok waren werkelijk top. Wij hebben niet gekozen voor de luxe Tented Camps maar het comfort was er niks minder door en we zouden direct weer dezelfde keuze maken.

  Met de Ngorongoro was onze safari geëindigd maar onze reis niet. Via Dar es Salaam zijn we naar het onbewoonde tropische eiland Lazy Lagoon gegaan om het zand af te spoelen. De plek waar de tijd stilstaat en waar je nog vaak aan terug denkt in de donkere wintermaanden. Prachtige mangrove, zeesterren, krabben en schelpen.

  Het tropische gedeelte van de reis hebben we vervolgd op Mafia island en Chole Mjini met de palmbomen, prachtige onderwater wereld en kleine schildpadjes die hun eerste stapjes in het zand zette. Ons verblijf bij Kinasy lodge op Mafia en de Tree Houses op Chole waren beide heel verschillend maar beide uniek en heerlijk ontspannend. Vooral de Tree House geeft je een echt Robinson Crusoe ervaring.

  Kortom, wij hebben een fantastische reis gemaakt, mede dankzij Droomreis Tanzania.
  Tanzania is niet makkelijk om zelf te reizen en soms zijn de keuzes lastig te maken. Wilma heeft ons ontzettend goed geadviseerd, was flexibel en wist onze voorkeuren perfect te vertalen in een op maat gesneden reis. Niet alleen voorafgaand aan de reis maar ook tijdens de reis en daarna was haar dienstverlening en persoonlijke aandacht aanwezig en helemaal geweldig. Er zijn weinig reisbureaus die zich aan haar kunnen meten!

 61. Kirsten & Luuk10-31-2014

  Kilimanjaro + Safari

  Afgelopen zomer zijn wij samen met Wilma een avontuur aangegaan. We zijn allereerst gestart met de beklimming van de ”Kili”. Het was goed te doen (we zijn normaal sportief). Naar mate je hoger komt is het wat fris maar het uitzicht op vanaf de top is adembenemend. Letterlijk een van de hoogtepunten in ons leven. Daarna zijn we lekker nog een dagje gaan uitrusten in de Lodge. Alles was perfect geregeld, vanaf de transfer tot de airport tot de guide en porters. Vervolgens hebben wij genoten van de jungle bij Lake Manyara, Lake Natron (met Dell, een lokale Massai gids). We hebben de big 5 in volle glorie gezien en zeer (zeer!) veel leeuwen. De black rhino maakte het compleet in Ngoro Ngoro. Gelukkig had onze gids de tip gegeven om vroeg weg te gaan want de rest van de dag werd de neushoorn niet meer gespot. We hebben al met al genoten en de hartelijkheid en persoonlijke touch van Wilma maakte voor ons het verschil !

 62. Xander en Elo10-26-2014

  Huwelijksreis Tanzania!

  We gingen op safari rond Arusha en vervolgens naar Zanzibar voor een week. Het was geweldig! Het heeft eigenlijk geen zin onze waardering hiervoor in een paar zinnen op te schrijven. We willen graag weer terug!

  Het integreren en op een rij zetten van de indrukken zal nog wel een tijd duren. Voor ons beide was de ervaring volledig nieuw – het stereotype beeld van Africa als 1 continent is compleet en volledig aan gort en vervangen door een lappendeken van kleurige indrukken.

  We werden hartelijk ontvangen door onze gids en chauffeur en voelde ons vanaf dag 1 helemaal thuis. We hebben alles gezien wat er maar te zien was, vele verhalen opgepikt, wat Swahili geleerd, en ook met de kleine uitdagingen in Arusha werden we geweldig geholpen.

  De special camp op de Serengetti was verder onvergetelijk.

  Veel liefs Xander en Elo

  P.S. we moesten een foto kiezen, maar ja er zijn zo veel keuzes: de neushoorn, de prachtige vergezichten op de Ngorogoro, de zonsondergang etc. etc.

 63. Fam. Duboucher09-27-2014

  Geweldige trip door Tanzania!

  Afgelopen zomer hebben we een speciale reis gemaakt van 4 weken naar Tanzania met ons gezin met onze 2 meiden van 15 en 14. Dankzij het op maat gemaakte programma hebben van het begin tot het eind enorm genoten. We hebben dingen gezien die we nooit zullen vergeten: chimpansees in Mahale, gamedrives in het mooie Katavi national park (wat voel je je een bevoorrecht mens als je hier een gamedrive maakt en enorm veel wilde dieren tegenkomt en slechts 1 andere safari auto!).

  De 3-daagse ezeltocht van de Empakai krater naar Lake Natron was geweldig. Prachtige landschappen en aparte contacten met de Masai (een wereld van verschil en toch veel overeenkomsten). Het special camp op de Serengeti was boven verwachting en de trip op het Shira plateau van de Kilimanjaro is vastgepind in ons geheugen. Een goed georganiseerde reis en een warm welkom in Tanzania, dankzij de vriendelijke gids, het lekkere eten, het gevarieerde programma, de professionele aanpak met de personal touch. We bevelen jullie graag aan!

Beleef de reis van uw leven!