Explore Tanzania – ontdekkingsreis week 2

ONTDEKKINGSREIS TANZANIA – WEEK 2

 

 

Explore Tanzania: Burigi-chato national park

De tweede week van onze inspectiereis staat vooral in het teken van het bezoeken van nieuwe national parks in West-Tanzania. We zijn erg nieuwsgierig wat we er van kunnen verwachten. Hoe zien ze eruit? Welke dieren zijn er? Zijn ze er klaar voor gasten te ontvangen? Het was een fantastische week om dit zelf te ontdekken.
Vandaag vertrekken we uit Burigi chato national park. Wat waren het 3 mooie dagen! Het park wat zo groot is als de provincie Gelderland hebben we goed kunnen bekijken. Het landschap is verrassend afwisselend: gedeeltes met savannes, Miombo-bossen, dan weer plat en dan weer heuvels met valleien.

Maar het mooiste aan dit park zijn de meren. Waarbij Lake Burigi het op twee na grootste meer van Tanzania is. Het is een lang meer met eilandjes, inhammen en baaien In de moerassige gedeeltes leeft de zelfzame sitatunga-antilope, en de  nog zeldzamere schoenbekooievaar. Die hebben we beide helaas niet gezien.

Je voelt je heel bevoorrecht om hier als een van de eerste bezoekers in deze onontgonnen natuur rond te mogen rijden. We zijn zo benieuwd hoe het hier over een paar jaar zal zijn. Als het park meer ontwikkeld is. Als de huisjes die nu gebouwd worden, gasten ontvangen die vol bewondering zullen uitkijken op de rivier. Wanneer je kunt kiezen om op de public campsite te verblijven of in de eerste tented camps of lodges. En de dieren meer gewend zullen zijn aan safari auto’s en minder schuw zijn. We komen zeker snel terug.

Explore Tanzania: Kigosi national park

De auto is weer ingepakt en we gaan op weg naar Kigosi, het volgende nieuwe national park. Dit park ligt verder naar het zuiden. Het duurt wat langer dan verwacht, het blijken toch wat meer kilometers te zijn dan ons was verteld. Eenmaal aangekomen bij de hoofdkantoor van Kigosi national park blijkt daar eerst niemand aanwezig te zijn. Als een ranger een drietal medewerkers oproept om te komen, worden we van harte welkom geheten. Maar dan komt het bericht dat we het park niet in mogen. Want 1. werkt het parkfee-betalingssysteem nog niet en 2. blijken de wegen nog niet klaar te zijn. We zijn lichtelijk teleurgesteld maar we leggen ons er bij neer en zoals we te horen krijgen: Explore Tanzania, this is part of it! Van een ontdekkingsreis kun je verwachten dat dingen anders lopen dan gepland.

Explore Tanzania: Ugalla river national park

Nu hebben we 3 nachten extra te besteden. We vervolgen onze route naar het volgende park, en gaan onderweg in een hotel in Tabora. Om bij Ugalla river national park naar binnen te komen was geen eenvoudige opgave. De dag ervoor zijn er zeker al een 7-tal telefoontjes aan vooraf gegaan. In de buurt van het park wordt er in een dorpje afgesproken. We wachten op een auto en daar komen 4 mannen uit. Er wordt hevig gedebatteerd. Onduidelijk of we nu wel of niet het park in mogen. De eerste ranger brengt ons naar de hoofd rangerspost. Daar horen we dat we het park in mogen onder begeleiding van een ranger die de hele tijd bij ons blijft. We blijken de 2e bezoekers van het park te zijn.

Een paradijselijke plek

We staan hier op een special campsite, werkelijk een paradijselijk plekje. In de brede rivier voor ons maken de hippo’s snorkelende geluiden. Ons tentje staat op de oever onder een palmboom. Het uitzicht op de rivier is zó mooi, daar word je wel even stil van. We zijn hier zo REMOTE als je je maar kunt voorstellen. Ver weg van de bewoonde wereld. Geen bereik, geen telefoon, geen whatsapp. Wat heerlijk om je hier maar op 1 ding te focussen: de waanzinnig indrukwekkende natuur.
We voelen ons hier erg welkom. Dat blijkt wel als een vrachtwagen vol rangers op een gegevens moment stopt bij onze campsite. Ze vinden het geweldig dat we hier zijn en Tanzania willen promoten. Er worden foto’s worden gemaakt voor de Instagram pagina van dit park. Maar dat is niet het enige. Ook worden er een blauw-zwart vlaggen rondom ons camp opgehangen. Deze zijn tegen de tsee-tsee vliegen en deze vervelende insecten zijn we liever kwijt dan rijk. Maar als ze ook een heus toilet voor ons bouwen in een halve dag zijn we helemaal in onze nopjes.

Het mooiste van het park: de rivier

De gamedrives hier zijn geweldig. We komen niet altijd veel wildlife tegen maar genieten er volop van om hier als enige safari auto op gamedrive te zijn. Erg bijzonder! Maar het mooiste aan dit park is toch zeker de Ugalla rivier. Deze brede rivier stroomt langzaam via zandbanken, ondiepe poelen, hoefijzervormige meren en moerassen. Uiteindelijk mondt de rivier uit in het Tanganyika meer. De rivier met de vele nijlpaarden en enorm grote krokodillen is dé aandachtstrekker van dit park.

 

En route door een minder bekend Tanzania

Na drie volle dagen de verschillende gedeeltes van het park te hebben ontdekt is het tijd om onze reis te vervolgen. Een héle lange rit waarbij we in de Dodoma eindigen. Dit is de hoofdstad van Tanzania. Er is veel gaande in deze stad. Omdat de overheid gaat verhuizen van Dar es Salaam naar Dodoma zijn er veel bouwactiviteiten en schieten hotels, winkelcentra etc. als paddenstoelen uit de grond. Voor de mensen hier een goede ontwikkeling, al die economische activiteit.

Mooie landschappen

Na Dodoma reizen we door naar de volgende bestemming: Ruaha national park. We staan versteld van de goede asfaltwegen in Tanzania. Een enorme verbetering ten opzichte van een paar jaar geleden. De route naar hier naartoe is veel leuker dan gisteren. Het landschap is afwisselender en er is meer te  zien onderweg. Een stuk na Dodoma was het een waar baobab-bos festijn. Dacht ik dat je in Tarangire veel van deze mooie oude bomen hebt, maar hier kwam geen eind aan. Geweldig!
Daarna een mooi stuk in de bergen. In de stad Iringa kregen we te maken met een beste plensbui. Na alle hoge temperaturen is dit een korte frisse onderbreking. De vers-voorraad wordt goed aangevuld op de markt in dit bedrijvige stadje. We hebben besloten om onze extra dagen in Ruaha national park te besteden. Dit park is een van onze lievelingsparken in Zuid-Tanzania.

De andere weken van de ontdekkingsreis lees je hier:

Week 1 – Arusha, Lake Manyara, Lake Eyase, Lake Victoria, Saanane national park, Burigi-Chato
Week 3 – Ruaha national park
Week 4 – Onontdekt Tanzania, Mkwawa museum, Isimilia Stone age, Kolo rotstekeningen en Tarangire

Beleef de reis van uw leven!